Узгој детаљи стенице

Фебруар 2019

Видео: Rose Color Meanings (Love, Desire, Mystery, Sorrow, Friendship) (Фебруар 2019).

Anonim

Како и со повеќето паразитски инсекти, бубачки размножуваат многу брзо. Ова е олеснета од страна на висока хранлива и енергетска содржина на човечка крв - само нивниот вид на храна, како и удобна околина во која живеат, а вкупниот видови на плодноста.

Ова е интересно: за разлика од лебарки bedbugs рамнодушен на здравствените услови во просторијата во која тие живеат. Тие со еднаков успех ги населуваат модните станови, студентските хостели и живеалиштата во земјата.

Репродукција на креветот грешки - процесот е буквално преполн со специфични карактеристики, а со тоа и знаат како да се репродуцира грешки, не само што ќе биде од помош во справувањето со нив, но само се прашувам секој случаен сведок.

А малку на биологијата репродукција на грешки под микроскоп

Главната карактеристика, што е за множење на креветот грешки привлече интересот на научниците, ентомолози, е т.н. трауматичен оплодување. Во трауматски оплодување женски оплодување не се случува со заемна согласност, како и остатокот од инсекти, туку еден вид на сила, кога машката боцка својата сексуална ѕид орган на стомакот од женски пол, а води во внатрешната празнина на семе.

За илјадници години на еволуција е толку брутално доволно во однос на човековите идеи, начин на спарување беше најмногу склопот за дома bedbugs.Тој гарантира дека во случај на продолжено постење, кое честопати треба да ги издржат гревовите, некои од веќе полу-формираните јајца ќе ги користи телото на инсектот за исхрана. Честопати ова помага да се зачуваат целата популација на домашни кревети.

женски кревет грешки се соединуваат само еднаш во својот живот. Ова е доволно за да го одложи потребниот број јајца во иднина: семето на машкиот ќе се чува во посебни органи и ќе се консумира по потреба. Благодарение на ова, дури и една оплодена жена може да стане предок на целото население на паразити во станот.

Машки кревети во нивната желба да се репродуцираат се крајно неразбирливи при изборот на сексуален партнер. Во многу случаи, тие напаѓаат други мажи, нимфи, па дури и лебарки. Според резултатите од студијата спроведена од ентомолози, било откриено дека речиси сите инсекти во популацијата, без оглед на полот и возраста, имаат абдоминални повреди, што е, барем еднаш во животот, тие биле нападнати од возрасен маж.

По оплодувањето, женската кревешка буба започнува да лежи 4-10 јајца на ден. Овие јајца се многу мали - не повеќе од 1 мм во должина.

Женката ги остава во оние места каде што ги поминува дневните часови. Тоа е речиси невозможно да се најде јајце грешки на креветот или само расфрлани низ станот.

За нормално и редовно поставување на јајцата, женката треба редовно да јаде - ова е главниот фактор за ефективна репродукција. Еден нормален оброк е доволен за неа да постави до 20 јајца. Генерално, женските бубачки се хранат почесто и повеќе изобилно од машките, а во својот живот успеваат да одложат по 300 до 500 јајца.

Оптимални услови за репродукција на грешки во креветот се постигнуваат во урбаните апартмани: висока влажност, температура од 20-30 ° C, отсуство на температурни промени, изобилство на засолништа и, се разбира, постојан пристап до храна.

Развојот на бубачка од јајце до возрасни инсекти

од депозитите јајца во околу 3-4 дена ларва, која наликува на грешка на возрасни во минијатура. Ентомолозите ги нарекуваат нимфови на ларви, а кај домашни грешки тие се разликуваат од возрасни инсекти само во големина и неможност да се репродуцираат.

Ларвата постојано расте и мора да пролее, бидејќи хитинозната мембрана не може да се протега. Во текот на развојниот период, нимфата го менува своето покритие 5 пати. За нормална струја, инсектот мора барем еднаш целосно да го наполни стомакот со крв.

Во нормални услови, нимфите се мијат секои 6-7 дена, а по еден месец или по една и пол по напуштањето на јајцето се претвораат во возрасни инсекти.

Бидејќи температурата се намалува, времето на развој на ларвата се зголемува. Така, на температура под 20 ° C ларва трансформира во возрасен грешки по само три месеци, а на температура под 15 ° C генерално vpadot во хибернација.

Ларвата троши помалку крв отколку возрасен инсект. Сепак, се должи на голем број на имиња immatures реализација на повеќето непријатни лице: во текот на ноќта, во времето за хранење, за возрасни bedbug на човечкото тело сметки за до неколку десетици нимфи.

Ларви за бубачки не знаат како да инјектираат анестезија во сайта за залак. Соодветно на тоа, нивните гризнувања се чувствителни, а тие ноќе ги вознемируваат луѓето. Каснувањата на возрасни бубачки почнуваат да чешаат само по неколку часа по хранењето на паразитот.

Каде и да живеат грешки во креветот, нивната репродукција ќе се појавува постојано и без оглед на сезоната. Затоа, ако тие навлезат во просториите, тие речиси сигурно ќе се појавуваат во количина која повикува на СЕС.

Репродукција на булки во станот: каде и колку брзо се случува

Бубачките се многу таинствени инсекти. Поголемиот дел од времето тие поминуваат во затворени засолништа - пукнатини, пукнатини, шуплини под душеци, под килими и зад слики, и помеѓу книгите. Многу е тешко да се сретнат со бубачки во текот на денот. На истите места каде што бучните бебиња ги поминуваат дневните часови, а нивната репродукција се случува.

Голем број на возрасни инсекти и ларви, положи јајца, ларви кожи и измет од тафтабити формираат т.н. гнездо, во која не постои структура или хиерархија, но тоа изгледа многу неуреден. Тоа е тука за време на дневниот одмор жените да лежат јајца и ларви се отстранети.

Во еден стан може да има неколку гнезда, па затоа уништувањето на еден од нив, дури и најголемиот, нема да ги ослободи сопствениците на просториите од паразити.

За да се процени колку брзо се размножуваат креветот грешки, доволно е да се пресмета потомци на една жена во исто време: од еден месец од јајца ќе се прикаже во просек од околу 30-70 ларви, од кои повеќето се преживее до зрелоста.

Во текот на еден живот, една жена лежи околу 500 јајца, а нејзините потомци можат да се репродуцираат во рок од еден месец. Не е изненадувачки, обично инфицирање стан со бубачки потсетува на инвазија: буквално во рок од една недела, поради брзото множење на нивниот број може да се зголеми многу пати.

Најголемите гнезда и купчиња бедра се наоѓаат на места што се најблиску до кревети и софи, а најчесто - самите по себе. Тука, креветите се чувствуваат најудобно и може да се хранат речиси без трошоци за енергија за движење.

На соединенија и инсекти кои ги спречуваат bedbugs размножуваат

И покрај повеќе се развива методи за справување со тафтабити, совршено решение за запирање на репродукција на паразитот не е пронајден.Повеќето од лековите можат да ги убијат возрасните грешки и нивните ларви, но често не влијаат врз јајцата на инсектите. Ова бара повеќе третмани на станот.

Познато е дека прашоците од типот Пиретрум и морално застарената Прашина можат да ја нарушат репродуктивната функција на бедрата. Сепак, нивната способност едноставно да предизвика труење со инсекти има уште поголем ефект во борбата против паразитите.

Во природните популации кои паразитираат колонии на птици и глодари, репродукцијата на бедрата е контролирана од инсекти-суперпаразити. За такви штетници грешки вклучуваат некои возачи и муви, поставување на јајца во јајца со бедра. Лавицата на бубата која се појавува од јајцето е заразена, во своето тело се развиваат ларвите на суперпаразитот, а во повеќето случаи нимфата умира по првата или втората molt. Ларвите на возачот се купат во телото на бубачката, а потоа возрасните инсекти го напуштаат. Се разбира, дома, таква биолошка борба со бедра е невозможна: само неколку жители на становите ќе дозволат летање низ собата на симулираните сирени, кои можат да го регулираат бројот на бедра само во одредени граници.

Во принцип, најефективниот начин да се спречи репродукцијата на грешки во креветот е нивното директно уништување со моќни и ефикасни инсектициди.

Што е важно да знаете за креветите грешки на цивилизирано лице

Раѓањето на ларвата на бубачка од јајце