Јаја једу и њихово уништење

Децембар 2018

Видео: Racism, School Desegregation Laws and the Civil Rights Movement in the United States (Децембар 2018).

Anonim

И покрај нивната мала големина, багремите, кои се населуваат близу едно лице, се многу големи проблеми. Нивната репродукција се случува толку брзо што е тешко да се забележи појавата на овие инсекти во почетната фаза. Покрај тоа, јајца и ларви на грешки се обично скриени во оддалечените места, кој исто така го отежнува процесот на истребување. И процесот на репродукција на крволокачите е сосема невообичаен и е насочен кон зголемување на населението со рано темпо.

Лежај со бубачки се репродуцира со помош на трауматско оплодување. Мажот го пробива абдоменот на женката и го инјектира сперматозоидот во неа. Во рок од пет часа по парењето, женката почнува да лежи јајца. Во текот на денот, женката може да положи до 12 јајца, а за целиот животен циклус - до 500 парчиња.

Плодноста bedbugs и брзината на ширење зависи од изобилството на храна и поволна температура услови:

  • креветот грешки не може да толерира ниска (под минус 10 ° C) и високи температури (над + 45 ° C)
  • оптимална температура за развој јајца и ларви на креветот грешки од + 20 ° до + 35 ° C, на пониски температури на стапката на развој е забавен
  • грешки ларви изведуваат од јајца, во зависност од температурата, по 5-25 дена. Исто така, во зависност од температурата, ларвата на бубачката се развива во возрасен за 30-90 дена.

Со цел да се разбере како да се успешно да се убие bedbugs и нивните јајца, тоа е потребно да се знае карактеристиките на репродукција на овие инсекти, изглед и живеалишта.

Како да се јајцата на креветот грешки

Ако се најдете грешки, бидете сигурни да се некаде веќе таму и поставување нивните јајца. Тоа не е неопходно да се губи време, тоа е подобро да се започне да се процени обемот на проблемот и да започне да ги уништи. Да се ​​најдат на паразити, неопходно е, како прво, да се замисли како креветот грешки изгледа како јајца, и второ, тоа е подобро да се рака лупа, што е големината на јајцето е многу мал, и, трето, треба да знаете каде грешки се постават јајца.

Во следните слики се речиси невидливи грешки јајца креветот на душекот. Како што можете да видите, тие не се толку лесно е да се откријат:

Значи, грешки јајца кревет личат на ориз, тие се триаголник, транспарентен, бел или жолтеникав, малку искривена, со "капа" на крајот на должина не е поголема од 1 мм и обложени со лепило, при што на јајца безбедно на прилог на било која површина и во било која позиција. Не се збуни јајца грешки со нивниот измет, која се карактеризира со темна боја (на сликата подолу можете да видите бели јајца и измет речиси црна грешки).

Куплунгот е обично 5-12 јајца. Секој женски положување се обидува да се одржи во различни места за да се обезбеди опстанок деца и да се намали ризикот од уништување на јајце човек.

грешки каде лежат јајца

Потребно е да се запамети дека бубачка - тоа е многу таинствени инсекти кои се хранат во текот на ноќта, па во текот на денот тоа е тешко да се исполнат. Најчесто, присуство во куќата на грешки се најде во жртви наутро оризот. Соодветно на тоа, паразитски јајца треба да изгледа што е можно поблиску до лицето за спиење како ларви и грешки самите по себе, да се населат во близина на извор на храна. И со оглед дека грешки не толерираат вештачко осветлување и ниска температура, и на нивните живеалишта ќе биде темно, тешко да се пристапи и удобно да се размножуваат.

Ако во утринските часови ќе се најде себе си каснува тафтабити, треба да започне во потрага по кревет. Увид треба душеци, постелнина, пукнатини во креветот, агли, baseboards, масичките покрај постелите. Исто така, ако проблемот на присуство на мали крвопијци имаат многу трчање, област bedbugs населба проширува значително, и нивните гнезда може да се најде околу куќата: позадина и теписи, книги, рамки за слики, за батерии во електрични, вентилација. Ако имате миленичиња, тогаш тие мора да бидат проверени. Проверете ги сите предмети мора да биде темелно, на сите страни, како јајца може да се намести во било која позиција. Често до ѕидарски се грешки и ларви и возрасни, па ако се најдете некаде во акумулацијата на овие инсекти, не заборавајте да се погледне внимателно и ќе најдете нивните јајца.

Како ефикасно да се уништат јајцата на грешки

Ако веќе сте се соочиле со проблемот на креветот грешки во куќата и се обиде да ги добие, знаете дека се обидува да се ослободи од овие инсекти, а понекогаш и мораше да се повтори неколку пати. Се чини дека овие непријатни паразити се конечно нема, кога одеднаш неколку недели, сè започнува повторно. А причината за овој маѓепсан круг е прилично едноставна: да се уништи себеси грешки, не сите се плаќаат соодветно внимание на уништување на јајцата, верувајќи дека не постои закана. Сепак, во нив целата опасност е скриена. bedbug јајца се бројни, тие се скриени во оддалечените места, а згора на тоа, многу отпорна на многу методи на уништување, вклучувајќи хемиски.

Со цел да се разбере како најдобро да се уништат јајцата на тафтабити, ние прво треба да се идентификуваат живеалиште на крвопијци во куќата. Да го направите ова, сите можни места на нивното решавање треба да се испита внимателно, како што е споменато погоре.Особено внимание треба да се посвети на постелнина, навлаки и шпорети на душекот и тапациран мебел, пукнатини во креветот, на ѕидовите и на подот покрај креветот.

Ако испитувањето не даде резултати, и не се пронајде јајце, вреди да се следи. Перењето треба да се варат најмалку 20 минути. Душекот, мебелот, како и сите видови на пукнатини мора да се третираат со жешка пареа или раствор од 150 ml врела вода, 20 ml керозин и 15 ml терпентин. Ако има места каде што позадината се оддалечува од ѕидот, или има пукнатини во позадина, подобро е да се обработуваат и да се лепат позадината.

Ако обработката се одвива во студената сезона, треба да извадите мебел, ќебиња, перници и други загадени работи на улица и оставете го на мраз (не над -20 ° C) еден ден. По ова, исплакнете се со топла вода со сода или пероксид. Собата е исто така добро проветрени.

Исто така, можете да користите разни современи аеросоли (како Dichlorvos) или препарати за прашок против бубрезите, но треба да се има на ум дека тие не се секогаш ефикасни во уништувањето на бубачки од јајца. Покрај тоа, поради присуството на штетни супстанции во составот на овие лекови, потребно е да се следат упатствата и да се почитуваат мерките за безбедност при процесирањето на просторијата.

Во случај сите овие постапки да не помогнат, вреди да се зборува за овој проблем со соседите, можеби, инсектите се однесуваат кон вас од нив. Во овој случај, да се ослободите од грешки треба да се комбинираат.

Самопомошувањето со багреми е многу мачна и долга процедура, и ако сте решени да постигнете резултати, ќе треба да го потрошите вашето време и енергија за обработка на целата соба од овие инсекти и нивните јајца.Инаку, грешките ќе се вратат одново и одново.

Ако не сакаат да се занимаваат со овој проблем на свој, најдобро решение е да се однесува на одредени организации вклучени дезинсекција на bedbugs. Експертите ќе ги спроведе потребните капацитети за преработка, во согласност со барањата за безбедност.

Како да се справи со проблемот на креветот грешки во куќата, за вас, главната работа - да не се одложи својата одлука на грбот режач, или се борат со мали инсекти може да се развие во вистинска битка со целата орди на крвопијци.

Што треба да знаете за креветот грешки за успешна борба против нив

Уништување на bedbugs: најефикасните средства од