Како је множење бува

Новембар 2018

Видео: Why aren't we using the multiplication sign? | Introduction to algebra | Algebra I | Khan Academy (Новембар 2018).

Anonim

Од борбата против болви во стан или домашно милениче, тоа е важно да се разбере дека болви репродуцира брзо, ефикасно и во исто време е многу скромен на животната средина. Тие се инсекти со целосна трансформација. Ова значи дека јајцата кои доаѓаат од ларва на болвата е многу различен од возрасни инсекти изглед и нивниот начин на живот, начин на исхрана и однесување.

Овој вид на развој инсекти има некои еволутивен предности: благодарение на фактот дека ларви и возрасни се хранат на различни храна и живеат во различни места, тие не се натпреваруваат за храна со едни со други и затоа имаат подобра шанса за преживување.

Совет

Истиот вид на репродукција болвата како посебен пеперутки, бубачки, комарци, муви, оси и мравки. Секој знае колку гасеницата се разликува од пеперугата. Приближно како големи се разликите на возрасната болва од неговата ларва.

Други видови на развој се прикажани од лебарки, скакалци, грешки и вилински коњчиња. Нивните ларви, наречени нимфи, се доста слични на возрасни инсекти, и во многу случаи живеат со нив и ја јадат истата храна. Овој развој има свои предности во однос на пристап до голем број на храна - исто лебарки во дождовни шуми се должи на моќта на сите лица со иста храна во исто време може да се "апсорбира" голема количина на распаѓање на органски остатоци.Процесот на репродукција на болви е скоро секогаш скриен од сопствениците на домашните животни, а за лице без посебно знаење и обиди да се набљудува тоа продолжува на сите непромислено. Меѓутоа, многубројните нијанси кои го придружуваат таквото множење на паразити се многу интересни да се зборува за нив подетално.

Важно!

Би било погрешно да се каже дека болките се репродуцираат кај мачки или кучиња. Репродукцијата на болви генерално не е врзана за животни домаќини, па дури и за луѓето. Сите овие паразити кои треба од цицачи се крв. Откако ќе јадат, продолжуваат да го продолжуваат своето семејство на мирни и затскриени места.

Така, болви не живеат на мачки, кучиња и други животни: паразити само привремено скокаат врз нив за храна.

Малку биологија: од јајце до возрасен паразит

Женската болва се согласува по многу кратко време по напуштањето на кучето. Парењето може да се случи и на самиот животно, и во неговата дупка, на легло, во секое изолирано место, каде што двајца поединци ќе се најдат меѓусебно. По ова, женката треба да се храни барем еднаш со крвта на сопственикот, така што јајцата во нејзиното тело ќе почнат да се развиваат.

Лопати кај мачки и кучиња се размножуваат во близина на местата каде што животните се одмораат, во близина на нивниот тоалет. Понекогаш женските болви лежеа дури и јајца на крзно од домашно милениче, а потоа јајцата се распаѓаа на различни места во собата на подот.

Интересно е

Болвата може да изгладне, без да се повреди неколку месеци. Сепак, за време на штрајкот со глад, женката нема да отпушти јајца.

Јајца созреваат во телото на болви во серии - 4-5 парчиња (до 15) по секое хранење. По ова, болвата, насекаде, без разлика каде е, дури и на крзно на животното, буквално пука јајца од своето тело, така што тие летаат доволно далеку.Ова е еден вид гаранција дека ларвите ќе живеат далеку едни од други и нема да се натпреваруваат за храна, како и гаранција дека барем некои од нив ќе можат да најдат засолниште и храна во целина.

Јајцата на болвата имаат мала големина - до 0, 5 mm во дијаметар, бела, речиси невидлива за непосакуваното око, дури и на темна површина. Тие се развиваат најмалку два дена (при покачена температура), а во нормални услови - околу две недели.

Интересно е

Оптималните услови за развој на болви кои паразитираат на домашните животни - температурата е околу 23-25 ​​° C и влажност од околу 60%. Кога температурата е спуштена, може да доживеат намалување на влажноста, и обратно, при затоплување, тие лесно ја пренесуваат вишокот на влага.

Напротив, при високи температури и сув воздух, јајцата и ларвите се исушат, а во студ, влажен воздух умираат од хипотермија. При висока влажност и висока температура, болките се множат со највисока стапка. Во овој случај, во просек, тие се поголеми.

Тешки услови - замрзнување, суша - вообичаено се доживуваат од pupa болви.

Во овој случај, целиот циклус на размножување на болви може да се протега неколку месеци, а понекогаш и до една и пол година. Ларви произлегуваат од јајцата на болви, слични на бели проѕирни црви. Најпрво тие се доста мали - со должина од милиметар - но како што растат три пати molt и на последната фаза достигне 4-5 mm. Во ова време во нивното тело се гледа езофагусот, исполнет со нивната главна храна - органски остатоци, парчиња кожа од животни домаќини, измет на возрасни болви кои содржат неразгробна крв. По три или четири недели (најмалку 7-8 дена), ларвата се заплеткува со тенок свилен кожурец и се претвора во кученце.Во оваа форма не се храни, се движи, дише малку и може да доживее силни промени во температурата и влажноста, недостатокот на извор на храна.

Ова е интересно

возрасни болви може да издржи накратко пад на температурата на воздухот околу него до минус 40 ° C. Куклата е исто така стабилна, но јајцата и ларвите веќе умираат при температури близу до нула и во слабо мраз.

На кутрестата, инсектот останува од 5 дена до една година, во зависност од условите. Во тропските предели и апартмани, возрасните болви многу брзо ги напуштаат кучињата. За време на размножување на инсекти во гнезда на птици и животни во умерените и висока ширини се кукли кои се појавија во гнездото по што замина на сопствениците, ќе скапуваат во оваа форма до следната година, кога жителите на прифатилиштето ќе биде повторно.

Во посебен научен видео-детал покажува колку болвата се размножуваат и како развојот на инсектите се развива во сите фази. Блоши во мачки и кучиња се репродуцираат на овој начин, без оглед на специфичните видови.

Како болви се размножуваат - целосен циклус

Колку брзо болките се размножуваат?

Во принцип, можеме да кажеме дека болките се репродуцираат многу брзо. Под одредени услови, циклусот за време на која решетки на јајце ларва на растењето три пати, се претвора во пашкул, од него излегува возрасен поединец, колега и се постават на нова спојката (наречен циклус "од јајце на јајце") се одвива за 9-10 дена.

Едноставно кажано, промената на генерацијата се јавува во болви за малку повеќе од една недела. Но, ова е прилично редок случај. Често во нормални услови на домување во тоалети во мачка (или во јами лисици и земјата верверички во природата) болви се соочува со циклус од три до четири недели.

Општо земено, тоа е во становите или во задните соби, каде што удобната температура се одржува низ целата година, болви се репродуцираат најбрзо.

Егзотични болви, егзотична репродукција

Различни видови болви се познати по конкретни детали за нивната репродукција.

Значи, жената од песочната болва, вообичаено на плажите на Индија и на Карипските острови, каснува во кожата на нејзината жртва и е вовлечена во крвниот сад. За неколку дена на постојана исхрана, неговото тело отекува до големината на грашок. Но, ова не е резервоар на крв. Ова е голем сет на јајца кои се развиваат се додека инсектот има извор на храна.

Неколку дена подоцна, сите јајца се исфрлени од песочната болва од раната, а таа или ја губи или ја напушта жртвата. Едно лице или животно на местото каде што болвата е спроведен, развива воспаление, жртвата доживува многу силна болка. Понекогаш како резултат на повторени напади, луѓето развиваат гангрена.

И болвата алакурот што го населува Тиен Шан во руното овца цути до 7 мм во должина за време на положување на јајцата и изгледа како шарени црв. Локалните пастири го нарекуваат "шарен црв". Има случаи на смрт на овци до смрт во сериозна инфекција со алакури.

Болви, мачки и рамни: репродукција на болви во овие услови

Болните во станот се размножуваат на места во кои се во најголема сигурност. Обично нивните ларви се развиваат зад первази, под мебел, во контејнери за отпадоци, во плакари, во кои акумулира остатоци или нечистотија, во легло во местата за одмор на мачката, под паркетот.

Во приватни куќи, ларвите на болвата можат да се развиваат веднаш под куќата на улица, а болките доаѓаат да се хранат во куќата.

Знаејќи овие карактеристики на болви во истребување мора да биде

внимателно да се справи со инсектициди подови, теписи, каучи кучиња и мачки, тротоарите, baseboards, полици во плакарот;

особено внимателни влажно чистење, и пожелно е не само по прогонот на болви, но, исто така, секоја недела на сите - поради ѓубре од станот ќе бидат отстранети голем дел од помладата генерација на паразити;

  • да го повтори соба третманот со инсектицид две недели по првата прогон - ова ќе го убие болви, што ќе доведе преживеаните од првиот прогон на pupae.
  • Исто така е корисно да се разгледа во детали како да се погледне ларви болвата да ги исполнат случајно во куќа или во близина на време да преземат акција и да се заштити себе си и вашето семејство од паразити.
  • интересни работи: па погледнете ларви болва, индексирање ѓубре животните

Споредба на различни видови на средства за болви на ефикасноста на