Може ли се уши појавити на живцима?

Фебруар 2019

Видео: Our Miss Brooks: English Test / First Aid Course / Tries to Forget / Wins a Man's Suit (Фебруар 2019).

Anonim

Само нервите, без други причини за инфекција и од други луѓе на вошките не може да се појави. Постоечките идејата дека јајца или вошки се спие во скалпот, додека лицето се смири и ќе почнат да се собираат и да предизвика чешање само кога нервен возбуда се псевдонаучни митови, нелогични и се поддржани од било истражување.

Сепак, шпекулации за тоа како вошки се случи во нервниот систем се широко распространети, не само во провинцијата области, но исто така и во урбаните, добро образовани населението. Ова треба да се третира како остаток од популарни верувања. Меѓутоа, идејата за тоа дали вошките може да се појават на нервите, во некои аспекти дури има врска со науката.

Преглед

Никогаш не сфаќав кога баба ми ми кажа каде вошките биле земени од човек на нервна основа. Без разлика колку е нервозен човек, вошките се инсекти, и тие едноставно нема да се појават. Но, на универзитетот, токму тоа се случило. Се распаднав со мојата сакана, со скандал и со солзи, бев многу вознемирена, почнав да студирам и почнав. Ја изгребав главата, згрешив на алергија, не можев да спијам, а потоа почнав да ги откривам гнидите. Неколку пати на перницата се најдоа вошки, и морав да одам со моите родители за една недела овој материјал отров керозин. Сега сфаќам дека вошки од стрес - ова е сосема реално.

Алена, Миргород

Како всушност се појавуваат вошки на главата?

Специјалисти-паразитолози одамна дознале како се појавуваат вошки на главата и другите делови од телото. Единствениот начин да се добие вошки на главата или телото на лицето е директен трансфер од друго лице. Обично таквата инфекција се јавува при близок однос, бакнежи, прегратки, сексуални дела, игри, борење.

Исто така, можно е да се носат вошки преку хигиена и производи за нега на коса - чешли, пешкири, коса бендови, коса клипови. Сепак, овој метод е поредок и важна улога во ширењето на вошките не игра.

Забелешка:

Пубер вошки, исто така, може да се пренесе во стоечки водни тела со вода

- сите вошки се отпорни на хипоксија и не загинуваат во вода два дена. Постојат случаи на инфекција кај деца со срамни вошки во Индија кога пливаат на јавни плажи на реки во сиромашни области. Вошката, која поголемиот дел од својот живот го троши на облека и долна облека, може со оваа облека и да се шири, под услов да неколку луѓе носат облека. Дури и главата вошката може да се пренесе преку крзно.

Има мислење кое научниците не го отфрлија, дека лицето во состојба на емоционална возбуда е попривлечно за вошките. Овие паразити се водени првенствено од мирисот, а нервниот човек е поактивна потните жлезди и произведува посилен и посилен вкус. Меѓутоа, со оглед на ниската подвижност на вошот и нивната неспособност да лета, нивната реакција на мирисот на нервниот човек може да се објасни само со пренос од еден домаќин на друг, но не и со спонтан изглед. Затоа, дури и ако е присутна зависноста од веројатноста за пренесување на вошки од нервите, тогаш на ширењето на овие паразити тоа многу влијае.

Насловна исто така популарна теорија која може да се стави ако вошки во нервниот систем, ги има следните позиции во неговото јадро:

вошки и нивните јајца лежи заспан во главата, не се докаже во мирна лице.

Вошки стрес се појави, без разлика дали во одговор на мисли во главата, без разлика дали на трајна распределба на пот, и веднаш по почетокот да јадат и залак луѓето. Во таква теорија има многу нелогично.

  • Прво, таа не објаснува како вошките првично се во главата и каде доаѓаат од нерви. На крајот на краиштата, со наследство тие не се пренесуваат, но ако се префрлени од друго лице - зошто застануват некое време?
  • Второ, денес е познато дека вошките не можат да гладуваат повеќе од неколку дена. Соодветно на тоа, сон во главата за многу години е научна глупост.

И на крај, не е јасно што нервозна личност е многу повеќе атрактивен извор на храна од мирна, дека во последните вошки не може да дури и се хранат активно.

Забелешка

Оваа теорија има неколку опции. Меѓу нив - појавата на главата на конуси, во која вошки рој. Наводно, дури и фотографии од такви конуси се достапни. Ова е исто така фикција: вошките не можат да се населат под човечката кожа. Сепак, често друг паразит - поткожни грини се мешаат со поткожни вошки. Очигледно, таквите теории се карактеристични атавизми на сликата на луѓето на светот, кои постепено стануваат застарени. Меѓутоа, поради нивното постоење, многу луѓе ги користат погрешните начини за контрола на паразити и дури придонесуваат за нивно ширење.

Вошки од стрес: дали вошки?

Уште еден одговор на прашањето дали има вошки од нерви, тоа е една сосема поинаква авион: вошките од стрес - ова не е вошки, и вообичаените алергија или дерматит нерви.

Всушност, појавата на вошки во нервниот систем може да биде лесно да се помешаат со симптоми на било заболување на кожата на главата, претставувајќи се како чешање.

На пример, псоријазата се карактеризира со јадеж со бран-како интензитет на манифестација. Најмногу од сè, тој се предава во моменти на емоционално возбудување. И пред искусен дерматолог точно ја дијагностицира самата болест, пациентот може да почувствува дека има вошки на нерви.

Дерматитот исто така може да се појави на нервите, а вошките за нив немаат ни најмала врска.

Понекогаш може да се донесе на појавата на вошки во нервниот систем шуга, кој е предизвикувачот не се вошки, и грини. Точно, шуга почесто се локализирани на рацете и на телото, но грините исто така можат да се решат на главата. Тука тие се и живеат во самата кожа, не покажувајќи ги надвор и предизвикувајќи тежок чешање за време на нивните движења. Се разбира, шуга, исто така, не доаѓа од нерви.

Да се ​​направи разлика од шуга вошки (вошки наезда) може да биде изгледот на чешање на дел од телото кои не се покриени со коса, како и поради отсуството на гниди за коса и видливи точки гризе. На фотографијата подолу можете да видите траги од присуство на вошки - тоа не е важно, нервите се почеша околу залак или едноставно со чешање:

На другите слики - човечката рака, заразени шуга:

, сепак, да дознаете дали може да има вошки од нерви, или не, не е доволно за лице што веќе страда од нив. Потребни се конкретни упатства за акција.

Како да се лекувате заразени со вошки?

Без оглед на причините може да се припише на појавата на вошки - нервите или навистина преку трансфер од друго лице - Третманот треба да започне веднаш.

Во повеќето напредни случаи на скалпот, оризот и нервозни, може да се справи смирувачки мелеми или лосиони.Но, првиот приоритет во зараснувањето на вошките бара уништување на самите паразити. Тие исчезнуваат - знаците на болеста ќе исчезнат.

Борба против вошки е доста проблематично, но не е тешко. Претходно, главата на заразените беше третирана со керозин и го стави на тоа за неколку часа. Вошки од овој загинат. Денес, за истата намена, се користат специјални шампони со вошки за отрови, токсични за инсекти, но безопасни за луѓето.

Специјалните чешли против вошките, кои се изчезнани од возрасни инсекти и гнили, исто така се прилично ефикасни. Меѓутоа, ако користите шампон од керозин или инсектицид, може да се ослободите од вошот за неколку часа, тогаш чешел ќе мора да се меша неколку дена.

Специјални масти и шампони се користат за борба против срамни вошки. Во сите случаи на борба против вошките, бричење на капакот на косата е ефективна мерка, особено во текот на летото, кога главата е изложена на активна сончева светлина.

Уште неколку митови за вошки

Митот за тоа како вошки се појавуваат од нерви не е единствениот поврзан со овие паразити. Сè уште има неколку преживеани верувања, во кои голем број луѓе веруваат повеќе доброволно отколку во фактите што ги докажуваат биолозите. На пример, многумина се убедени дека вошките и гнидите се различни инсекти. Всушност, гнездата се јајца вошки во посебни школки.

Докажување, без разлика дали има вошки од нерви, некои експерти предупредуваат дека вошки се појавуваат од калта на главата или во куќата. Овие теории се блиски до оние кои се тврдеа во античка Грција, а денес науката убедливо докажува дека е невозможно вошот да се изгради од нечистотија.

Постои дури и теорија дека воште се вид на клетки на ракот што можат да се појават во телото на нервна почва и да умрат само со смртта на организмот на домаќинот.Оваа приказна е исто толку смешна колку што е страшно. И, конечно, луѓето се многу популарни со вошки. Многу исцелители се убедени дека специјални магии ќе бидат доволни за да се ослободат болните од паразити. Очигледно, без разлика од каде доаѓаат вошките на телото или главата, невозможно е да ги избркате само со магии.

Некои митови за вошки, како и карактеристики на борбата против овие паразити