Вашке: детаљне фотографије и карактеристике биологије паразита

Фебруар 2019

Видео: Paul Bloom: The origins of pleasure (Фебруар 2019).

Anonim

Главата вошката е долго познат и прилично специфичен човечки паразит. Овој инсект е "избран" за нивното живеалиште е на главата, успешно инфицирање на возрасни и деца подеднакво, а со тоа и на целиот вошки се смета дека се повеќе широко распространета и побројни од други сродни видови - срамни вошки.

Покрај луѓето, вошките не можат да паразитираат други животни . Причината е многу висок степен на адаптибилност да живеат вошки и таа да се репродуцира на човечка коса, со такви исклучителни приспособливост е прикажан како во изгледот на вошки, и особености на нивната биологија во целина.

во слика подолу - вошки крупен

Интересно е да се

срамни вошки во последните неколку децении стана доста ретки, и многу експерти дури веруваат дека наскоро може да стане загрозен вид. Ова се должи на подобрување на санитарните услови за живот на зголемување на бројот на луѓе, како и популарните фризури "бикини" срамни, поради што вошките се во основа се лишени од нормалните места на нивното живеалиште. Но, мода за избричени глави специјални дистрибуција не е примена, а со тоа и нормално живеалиште за вошки се најде речиси насекаде каде што има луѓе.

Интересна еволутивен феномен беше појавата на различни форми на вошки, кој се пресели во облека, и на човечкото тело се движи само за хранење - т.н. телесни вошки (инаку - перална вошка).За многу векови, луѓето носат облека, оваа форма на паразитот имаше време да се здобијат со некои промени во структурата на нозете, и општ начин на живот, кој му се овозможи да се чувствувате одлично на облеката.

Во лабораториите, вошките на главата и телото се способни успешно да се вкрстат и да дадат плодна подмладок. Сепак, под природни услови на човечкото тело, тие се речиси секогаш изолирани едни од други, и затоа стануваат се помалку и помалку како една на друга.

Интересно е да се

Поделба на вошки во две форми - единствен преседан, овозможувајќи им на научниците на следење во реално време на процесот на формирање на нови видови на инсекти. Уште поинтересно е дека тоа е активност на една личност и појава на облека што е главен услов за изолација на вошките од облеката. Сосема е можно, главата и телото вошки треба доста време обидувајќи се да стане сосема поинаков вид - во овој случај, вие можете безбедно да се каже дека лице со нивниот начин на живот несвесно предизвика нов паразит.

Знаејќи како да се погледне на вошките на човекот, може да биде во можност да се утврди присуството на паразити пред тие да предизвика многу проблеми. Следниве покажува неколку слики од вошки и гниди, кои се обично првите да го фати окото на главата на жртвата:

Преглед

"Првиот пат Dasha училиште донесе вошки, јас бев во шок си имаат родителите на детето. извадени со вошки, но мислев, сега овој проблем нема големо значење се појавува на училиште редовно се појавуваат вошлив децата, особено - .. по летните одмори во првите неколку недели може да се види на вошки и тогаш детето почнува да се изгребат главата, се појави бело такви услови .Ова е нишка. И детето е засрамено да каже дека неговите вошки - сите ќе се смеат. Обично не им е дозволено да одат на училиште пред да се излечат. Добро е што е лесно да ги извадите. Го зедов MediFox, сторив сé што е во согласност со упатствата, и уште три дена ја чешпав косата на Даша со посебен чешел. Но, ако тоа се случи некаде во селото, тогаш треба да користите керозин, што е опасно - детето може да ја оштети косата. Добри родители со момчиња, тие едноставно може да се бричи главата на детето, и сите проблеми ќе бидат решени по себе "

Ана, Новосибирск

Како вошки: фотографии и слики

Вошките - мали инсекти должината на телото возрасни .. е 2-4 мм, и нимфи ​​(т.н. ларва вошки) - од 0, 7 до 2 mm вошки се светло кафеава боја, овозможувајќи им да успешно се маскира на скалпот и косата

на сликата подолу покажува .. возрасни вошки и неколку јајца (гниди):

По сатурација на крвта од телото вошки на црвено:

крилја во тоа не е, и не лета ниту пак далеку за да скокаат, тие не можат. Но, во исто вошки прилично брзо да се движат и косата и скалпот, па дури и со кратко косата игли во различни луѓе имаат време да се преселат на нова жртва.

Преглед

"Мојата Иван зедов прв пат на вошки во две години - тој тогаш беше уште во градинка не одат и да станат инфицирани, веројатно од едно од децата на улица, каде што сите ние одиме заедно. Веќе се тресев кога ги видов. Таква нечистотија! Сè уште помисливте: што е тоа заедно со вошки болви седат - оние кои се бели, се вошки, а оние кои се црвени се болви. Само тогаш ми се дозна дека црвените биле вошки, само со крв во стомаците. Бог, јас тогаш хистерија беше добро-во-законот беше во близина, и јас се утеши, и се направи брзо - отиде во аптека, купи hellebore вода, а потоа самиот седна во бања со Vanechka до вошки трева … "

Албина, Москва

Вошките во главата имаат прилично карактеристична форма на телото - издолжен стомакот и предните нозе продолжен напред.Со неподвижен изглед, вошките на главите изгледаат како мали мравки, но при поблиски испитувања е јасно дека тие имаат посилен стомак. На следната слика го покажува она што изгледа како и на вошките на главата при високо зголемување под микроскоп:

вошки ларви (нимфи) се карактеризира со лесна и проѕирен превези тело. Поради ова, по заситеноста со крв во центарот на нивниот стомак се појавува темна точка - проѕирна содржина на желудникот. Од возрасни вошки нимфи ​​се разликуваат и во помали димензии.

Еве неколку фотографии од вошки на главата:

Интересно е да се

Изградба на вошки - типично за инсекти, но таа и карактеристики. Нејзините нозе имаат крај на сегменти на крајот, дозволувајќи му на инсектот лесно да го зграби кучето. Сликата го прикажува вошка главата на високо зголемување: се наоѓа на главата на нејзиниот мал мустаќи, и стомакот инсекти е парталав рабовите. Интересно е дека вошките се неразвиени очи, а од нивните сетила тие главно се потпираат на чувството за мирис.

Но, особено познатите гнили се јајца од вошки. Тие се многу мали - нешто повеќе од половина милиметар во должина - и се залепени на косата од женски вошки. Всушност, гнездата што прво доаѓаат во очи, и затоа е најлесно за нив да се утврди дека едно лице е заразено со вошки.

Преглед

"Јас сум првиот вошки не видоа Детето и нивните измет. Кошмар, дека тоа е само некои ѓубре, но, исто така, се всушност постојано се појавува. Таквите мали црни точки кои ако косата е подебел, и тие не ќе забележите Почеток ѕиркаа наоколу во Лида на ум -. и се најде гниди на косата, а потоа самите вошки одвратно шоу - .. тие се бели, проѕирен.Не знам како другите мајки после тоа уште читаат нешто на интернет, тие ќе дознаат. Имам десет минути во аптека купи шампон на овој материјал на ќерката на … "

Елена, Јарослав

вошки кај децата изгледа иста како кај возрасните. Во многу случаи на деца се заразени возрасни . овие паразити во градинки, училишта и рекреативните површини

кога инфицирање вошки често карактеристична невешт изглед разлика колку суптилно или имаат вошки, ги гниди со голем број штрајкувачи одеднаш -. тие изгледаат како првут или само бел песок во косата.

На следните фотографии но тоа изгледа како вошки и гниди на косата:

Од други паразити Вошките се разликуваат пред се во големина - грини и креветот грешки поголеми од нив (не е малку како вошки мали ларви од бубачки, исто така, со проѕирен хитин превези тело) Болвите само малку. како вошки, скокови добро и никогаш не се репродуцира боја

во принцип, наезда на вошки понекогаш е повеќе како не и за присуството на паразити во главата, а во одредени заболувања на кожата -. родители често збунуваат симптоми на присуство на вошки кај дете со алергија.

Под фотографијата е прикажано на вошките во дете

Начин на живот и навики во исхраната на вошки на главата

глава вошка Човечкиот - типичен hematophagous. Со други зборови, единствената храна погодна за овој паразит е човечка крв. Вошка смрди нејзиниот пирсинг усните специјални кожата и ѕидот на крвниот сад.

Интересно е

Блиските роднини на вошки се венеат во животни. Тие се хранат со крв и секрети на кожата жлезди на нивните сопственици, како и парчиња од умирање кожата.Овие паразити генерално се полесно да се хранат со крв од вошките, бидејќи повеќето животни имаат површини на кожата со волна со голем број крвни садови под него. На човечката глава, крвните садови не секаде подеднакво лесно достапни, и затоа вошките обично се најбројни во вратот и зад ушите.

Во еден момент вошката смрди околу 0, 5 мг крв, и треба да јадат секои четири до пет часа. Кога крв цицање вошки инјектира плунка во раната, ензими кои се мешаат со згрутчување на крвта и да се олесни протокот на пробосцис неа на некој инсект. Овие ензими во многу случаи предизвикуваат појава на карактеристични сини дамки во местата на каснување од вошки, како и алергиски реакции кај жртвата.

Фото покажува изгледот на вошки на главата кога го гризат:

Преглед

"Ние веќе долго време забележав дека малку е постојано си ја почеша главата, но мислата е првут или некоја алергија Јас дури и медикаментозни го шампони. купив еднаш на кожата во вашата коса забележав некои сива дамки, а потоа читаат дека овие вошки отсуство започнете потрага по -… и навистина, тоа е вошките не беа многу, но тие се среќаваме, а гниди биле на косата Пред тоа, јас никогаш. Не знаев како вошките изгледаа како на главата на детето, но тука самите седеа на косата. "

Лидија, Ростов-на-Дон

Понатаму видео покажува како циркулаторниот систем на вошки (под микроскоп):

Интересно видео: циркулаторниот систем на вошките

Оптималната температура за вошки - 31-32 ° C, кој се одржува во густата човечка коса. На оваа температура, вошки умира без храна за 2-3 дена, а температурата се спушти до + 10 ° C, тоа може да изгладнат до 10 дена

Ова е интересно

Вошки отпорни на хипоксија и може да преживее до два дена, паѓа во вода .Затоа, не можете да ги убивате паразитите со миење на косата, како и давање преку нуркање под вода.

Вошките на главата на главата живеат трајно, без промена на нивната локација. За разлика од другите паразити, ползи врз човечкото тело само за хранење, вошките се прилагодени на постојано присуство на главата, и затоа што тие се многу чувствителни и на температура и до штрајкови со глад.

Еве уште некои слики вошки и гниди на главата:

Интересно е да се

Друга паразит кој е донесен за да се заврши, во зависност од човековото тело - ова чеша Мите. За да се реши проблемот со зачувување на јајцата, се воведува под кожата и таму ги поставува јајцата.

Возрасни вошки живеат по редослед од 30-40 дена, а ларвите се развиваат околу 15 дена. Со намалување на температурата на околината, овие термини се зголемуваат.

Вошките на главата се одржуваат главно во близина на корените на косата, во зоната со највисоки температури. Само женките излегуваат на косата за поставување јајца, качувајќи се на висина од 2-3 см од кожата. Општо земено, паразитот се чувствува посигурно токму на влакната, на кој може да се закачи многу цврсто. Во оваа позиција, главата вошката (а особено малата нимфа) изгледа исто како мал раст и едвај забележлива.

Преглед

"Не знам каде што постојат сите овие лекари на должност во логорите се погледне - и мене и тројца пријатели деца пристигнаа од кампот со вошки и тие дури и не бара треба во вашата коса -. Сите коса како снег посеан на секој биланс виси на НИТ. ужасот од тоа. се јавив на организаторот на патувањето, сето тоа се полнети, рече дека кампот ќе се жалат на СЕС. Значи, тие се извини, а потоа секој од своја страна, од директорот на возачот на автобусот на кампот.Ми испратија кутија чоколади и некоја крем од вошки. Па, не, не е шега? "

Лили, Одеса

Копирај вошки

Вошки постават гниди на косата. Благодарение на леплива тајни кои брзо се стврднува во воздухот, јајцето цврсто се држи за косата, обезбедување на подобро зачувување на иднината потомство. Некои вошки производи, вклучувајќи оцет и сок од брусница, ублажување на лепило, дозволувајќи им на чешел гниди од косата по ваквиот третман станува полесно.

Секоја жена во својот живот ги поставува за 100-120 јајца, околу 4 јајца дневно. Развојот на јајцето продолжува Јас бев 5 дена, за уште 15 дена расте појави од неговата ларва. Ларвата е многу слична на инсекти на возрасни и се разликува од него само во отсуство на сексуалните органи и помали големината на телото.

Тука во слика јасно покажува изгледа како гниди на главата (гниди)

целиот циклус на размножување на 32 ° C трае околу 18 дена, барем - 16. на неговото траење влијае на температура (во зима за развој на краток гниди коса во целина може да биде суспендиран, и на целиот циклус да се водат со месеци), како и достапноста на храна . Познато е дека луѓето кои страдаат од дерматолошки заболувања на скалпот за да се формира густа кора, развој вошки трае подолго време.

Сликата подолу покажува животниот циклус на вошки:

Методи на пренесување на вошките и нивната распределба помеѓу мажите

Вошките се пренесуваат само од човек на човек - обично со директен контакт. Тоа може да биде детски игри, секс, бакнување на состанокот, гушкање, играјќи контактни спортови.

Карактеристично е дека активниот вошки се појават на нова личност, дури и ако бројот на паразити во медиумите е мал, и не биле забележани симптоми на инфекција.Затоа паразитите активно се шират во детските групи: додека се откриваат вошки на главата на детето, тој веќе има време да зарази некои од неговите пријатели.

Интересно е да се

Во луѓето постои мит дека вошките во одредена фаза може да биде под кожата и не се манифестира како додека лицето не е премногу нервозен. По "нервите" паразитите наводно излегуваат од под кожата и почнуваат интензивно да се размножуваат. Варијации на овој мит се бројни, токму до приказните за конуси исполнети со вошки, и паразити во самиот мозок. Со доаѓањето на нови знаења, ваквите приказни станаа "научни" - денес вошките под кожата предизвикуваат рак. Се разбира, ништо да се направи, како предрасуди не се вистински ситуација - вошки не навлезат во кожата и не корелира со состојба на човечкиот нервен систем на нивната активност.

Значително поретко се пренесуваат вошки на чешли, шамии, коси и ленти, кои се користат од неколку луѓе. И во многу исклучителни случаи вош може да се пренесе со вода, случајно да се биде во бања или базен.

Следнава слика ги покажува вошките со главата веднаш до невидливиот:

Важно! Вошки може да се движат од бујна коса на заразено лице во јавен превоз или во толпа. Затоа, во такви места треба да бидат внимателни.

Зошто вошките се опасни? Најчеста последица на инфекција со вошки е педикулозата. Ова е збир на симптоми предизвикани од обилните каснувања на вошките. Меѓу таквите симптоми - чешање, траги од каснување, сини точки на кожата, алергиски реакции. Во занемарени случаи, лицето развива апсцеси на кожата, па дури и пиодерма.

Вошките обично ретко носат инфективни агенси. Во ретки случаи тие предизвикуваат тифус и таканаречена рожна треска, но во последниве години овие болести се поврзани речиси исклучиво со вошки.

Вошките не го толерираат СИДА, хепатитис и други болести пренесени со крв и лимфа.

Како и да е, ужасите и педикулозата на вош се исклучително непријатни појави, а кога се појавуваат, мора да почнат да се борат против паразити што е можно поскоро. За тоа како да го направите тоа право и да не му наштети на вашето здравје или здравјето на вашето дете - прочитајте во другите статии од нашата страница во делот "Како да се ослободите од вошките".

Корисно видео: каде детето се вошки и што да направат за да ги уништат

И така, всушност, постои голема количина на вошки во косата на детето