Које врсте ваши си човек

Децембар 2018

Видео: Why you should define your fears instead of your goals | Tim Ferriss (Децембар 2018).

Anonim

Видови на вошки, општо земено, се бројни - само кај цицачите има повеќе од 500 видови на овие инсекти. Во овој случај, само два вида на вошки се паразитирани на човекот: човечката вошница (Pediculus humanus) и срамната вошница (Pthirus pubis). Тие сосема лесно се разликуваат едни од други и од надворешно, така и од нивните живеалишта и паразити.

Често е погрешно сметано дека во едно лице не постојат два типа вошки, но три: на пример, главата и воште исто така се диференцираат. Меѓутоа, ова не се индивидуални видови, туку само форми (научниците ги нарекуваат морфотипови) на човечки вошки, необични сорти на вошки. Тие се приспособени да живеат во различни услови: Главоболка - во косата на главата, и ормарот (долна) - на облека - и во време на паразитизам во луѓето морале да работат на овие разлики во животниот стил кои човечкото тело е речиси никогаш не се исполнат и да не interbreed. Лабораториски студии исто така покажаа дека до целосно одвојување од нив на различни видови сеуште не е постигнат, и кога се заедно (можно само во вештачки услови) тие можат да interbreed и производство на плодна потомство. Сликата подолу прикажува различни видови на вошки кај луѓето - човечки и пуби:

И на следната слика - различни вошки кај луѓето. Прво - вошки, вториот - Виси:

Совет

без разлика колку многу беа вошки во природата како целина, тие се специфични видови кои се приспособени да живеат во само една форма на домаќин на животните.Така, човечките вошки не можат да живеат на телото на други цицачи, освен на неколку видови мајмуни, а вошките на кучето живеат само на кучиња - и така натаму.

Тоа е, еден човек може да се зарази со вошки само од друга личност, но не од животни. Во овој поглед, вошките се значително различни од болви. Последните имаат слични димензии, но можат да паразитираат на голем број видови животни домаќини. Сите видови на вошки кај луѓето се слични по тоа што целиот циклус на нивната репродукција се одвива на телото на домаќинот или во непосредна близина на него - на коса или облека. Сите видови на вошки кои се во човекот, се хранат исклучиво на крв, и за разлика од други паразити каснувања секоја жртва неколку пати на ден - цена оброци на секои неколку дена, повеќето од инсекти крв-цицање (на пример, креветот грешки), или дури и недели.

Глава возач

Главата вошница е најчестиот паразит и често се наоѓа дури и кај луѓе кои живеат во нормални санитарни услови. Овој инсект го инфицира само скалпот, само во исклучително ретки случаи се движи кај мажи до мустаќи и брада.

Во принцип, овој вид вошки е различен од телото за облекување со малку потемна боја на телото - тоа е сиво-кафеава боја. По хранењето, бојата на телото на инсектот станува потемна отколку што беше порано, поради капката крв во стомакот. На фотографиите подолу прикажани се неколку инсекти од оваа форма:

Главната разлика помеѓу вошките и долната облека е разликата во нивните живеалишта.

Големината на вошки за возрасни е околу 2-4 мм. Вошки на вошки имаат димензии околу 0, 6-2 мм. Јајцата на вошки со вошки се нарекуваат гниди и цврсто прицврстени од женката што ги поставуваат на влакната на растојание од околу 2-3 см од површината на скалпот.

Вошките во главата постојано се размножуваат без оглед на сезоната. Тие се чувствуваат одлично на температура од 30-33 ° C и продолжуваат да се размножуваат во температурниот опсег од 23 ° C до 40 ° C. Вошот се наведнува кога температурата паѓа под 0 ° C или се искачува над 45 ° C

Овој вид вошки не можат да живеат без коса по главата. На сликата подолу, вошката која псалкува по пунџа на коса: Според тоа, наједноставниот и сигурен начин за добивање на вошки во главата ќе биде фризурата "гола". Во други случаи, треба да користите шампони, спрејови или кремови кои содржат инсектициди, или специјални тврди и дебели сртови од вошки и гнили.

Louse

Вошката (друго име е долна облека) изгледа многу слично на главата на вошката и има слична структура на телото со издолжен стомак и слични димензии. Се разликува од главата на вошката со бојата на телото - обично е бела или светло сива со жолтеникава боја, и, се разбира, живеалишта.

Вошката е прилагодена на животот само на облека постојано или многу често се наоѓа на човечкото тело. За да живее на коса или облека што личноста ја става на многу ретко, таа не може. Затоа, најчесто жртвите на вошот се скитници, бегалци и асоцијални личности кои не ја менуваат гардеробата и ретко се мијат облеката.

на сликата подолу покажува овој вид на вошки - акумулација на паразити се види на ткаенина:

телесни вошки касне човек што под облеката и во повеќето случаи - во Ќелави делови од телото.

Овие паразити несат јајца (гниди) на облека, бидејќи на нивната контрола е обично повеќе јасна од отстранување на вошки: што треба или да се вари или лекување на опасни за вошки значи дека самите тие нешта, а телото е темелно да се исчистат, само исплакнете останатите на него инсекти.

Одете во белешката

Сите вошки можат да издржат долг нурне под вода. Кога го миете скалпот и косата во препоните и самите не се мијат вошки се држи за косата, а згора на тоа, остануваат непроменети гниди. Само поединци можат да се измијат, кои потоа беа на кожата.

Српска вжарена

Од сите сорти на вошки во човечка срамна вошка - најмалата. Возрасниот примерок достигнува не повеќе од 2 мм, а ларвите на првата возраст - само околу 0, 5 мм. Без микроскоп, овие инсекти се слични на малите кафеави точки кои се малку срамнети со земја.

Срамни вошки влијае речиси исклучиво влакнести дел од телото во препоните, но во ретки случаи може да потрае престој и во пазувите, а во некои случаи (особено кога инфекцијата преку вода) - на веѓите и трепките

Под микроскоп, јасно видлива разлика срамни вошки форма корпусот на човекови вошки (главата и бесење) - паразит значително пократко и има релативно масивна големина тело нога. На фотографијата подолу можете да видите и видови на вошки на високо зголемување:

Срамни вошки најчесто се пренесува преку сексуален контакт, а со тоа и инфицирање на нив се смета за еден вид на сексуално преносливи паразитоза.

Меѓутоа, во некои случаи лошите вошки се пренесуваат на вода или кога се користат заеднички облеки.

Интересно е да се

Експертите велат дека во последниве години на пад се заразени срамни вошки и намалување на бројот на паразити во целина. Се верува дека една од причините за ова - мода за избричи папи, поради што инсектите се лишени од единствените погодни услови за нивното постоење. Вошки кај други животни

Во други животни, вошните видови се многу поинакви по големина и форма на телото.

На пример:

Расцеп вошка, ја покриени со влакна и многу густа тело. Паразитизира неколку видови на зајаци и зајаци.

Свинско вошки, доволно големи и со должина на телото од околу 5 мм. Населува зад ушите, во наборите на вратот, стомакот и нозете на домашните свињи и диви свињи.

Женска вошка која припаѓа на група гребеници. Во прилог на крв домаќин исто така да јаде парчиња кожа и кожа секрети од животинско жлезди.

  • Слон вошка да се прилагодат на недостаток на косата на домаќин, кој се разгоре на крајот на пробосцис, преку кои залак ти се лепи на кожата.
  • Сликата подолу покажува некои од овие видови вошки. Сите видови снимен во животни, за луѓето не се опасни:
  • Во прилог на вошки и вошки се познати животни. Тие бројат повеќе од 3.000 видови, и тие водат начин на живот сличен на вошките. Нивната главна разлика од вистинската вошки - способноста да се хранат не само крв, но исто така и разни деривати на кожата на домаќинот. Побројно дури и вошки во птици, но нивниот вошки се разликува дури и повеќе функции.
  • Со оглед на тоа што се вошките, тоа е невозможно да не се потсетиме на познатата книга вошка.

Тоа не е типичен за вошка, и се однесува на psocoptera подредот и јаде различни органски остатоци од различни намирници да книга поврзувања. Тоа не е опасно за некое лице.

Интересно видео: детали за вошки и како да се борат со нив

Срамни вошки под микроскоп