Американскански бубашваба: живот у природи и узгоју

Фебруар 2019

Видео: Топ 10 лучшие фильмы про колледж. Фильмы про любовь. Студенты и их взрослая жизнь (Фебруар 2019).

Anonim

Американската тавтабита - инсекти, кој е увезен во Америка од тропските предели на Африка. Во Америка, тој се појави во време кога трговијата со морето процвета. Афрички инсекти патувале на бродови, и кога станале многубројни, се населиле на американскиот континент. Патем, лебарките во Европа исто така беа донесени во големи количини на трговски бродови. Рапидно доволно тропски инсекти прилагодени на променетите климатски услови и прилагодени на новата средина. Всушност, африканските инсекти станаа предци на "Американците".

Изглед

Американскиот печурка се одликува со прилично долго издолжено тело. Возрасни лица достигнуваат големина од 4 до 5 см. Кај возрасните, возрасен инсект, телото е црвеникаво. Често има црвени и кафеави поединци. Возрасни тавтабита има заби на авион. Тој нема нимфи. Со возраста, сегментацијата на телото станува позабележителна, особено во абдоминалниот регион. Африканските поединци се малку потемни и подебели, но доста слични на американските. Американскиот бубаш може да биде темно во боја, но никогаш не е сосема црно. Неговата боја е поблиску до црвеникаво-кафеава боја. Црната боја е карактеристична за другите видови.

Посебни карактеристики:

  • Оралниот апарат е опремен со хитинозни израстоци. Затоа, инсектот лесно може да изгори низ ткиво, кожа или картон.Често лебарките јадат крпа или кожа, кога нема други извори на храна.
  • Издолженото тело. Обично, инсектите имаат прилично дебел и широк абдомен. Во овој вид багажникот е издолжена, сегментацијата е јасно видлива.
  • Друга посебна карактеристика: крилја. Крилја се добро видливи, големи, решетки. Кај возрасни мажи, крилјата излегуваат надвор од стомакот. Сепак, инсектите не летаат многу добро. Тие можат да бидат во воздух помалку од една минута, и обично користат крила за планирање, а не за целосен лет.
  • На крајот од стеблото, можете да ги набљудувате сегментираните процеси, тие се нарекуваат cerci. Постојат и мажи и жени. Мажите имаат генитална плоча, која е многу слична со церци, но помала по големина.
  • Антени долги, сегментирани. Ова е главен орган на допир. Со помош на антените, инсектот не само што го одредува патот кон храната, туку и ги детектира вибрациите на звукот и ја одредува природата на површината по која се крие.
  • Очите се наоѓаат на секоја страна. Тие се големи, фацетирани. Поради специфичната структура и локација на очите, тавтабита може да се види во сите правци.

Интересно е дека овој тавтас се смета за најбрз. Се проценува дека во секунда може да трае околу 70 см.

Репродукција и развој

Репродукцијата не е помалку интересна. Тавтабитот може да се репродуцира асексуално, користејќи партеногенеза. Ако не постојат мажи еден до друг, во телото на женката, зрели специјални јајца, кои можат да се развијат без оплодување. Благодарение на оваа функција, инсектот се шири толку широко. Со цел да се формира цела колонија, една жива женка е доволна.

Репродукција се случува во текот на целата година и не е врзана за одредена сезона. Колку повеќе храна и колку е подобро животната средина, толку е поактивен процесот на репродукција. Пред парењето се случува додворување. Прво, женката ги ослободува феромоните во воздухот, ги подига своите крилја. Така, привлекува мажи и јасно е дека е спремна за репродукција. Мажот, кој бил во близина, фаќа феромони и го започнува бракот танц. Се кружи околу женката, се раствора и ги преклопува крилјата. Потоа оплодувањето се одвива.

Женката извезува капсула со оплодени јајца во период од 20 до 30 часа, а потоа се вари во земјата или било каков соодветен супстрат. Во услови на стан, женката ги поставува јајцата во едно затскриено место, прицврстувајќи ги на површината со помош на особено вискозна секреција.

Хабитат

Американски лебарки се широко распространети, првенствено во земјите од Јужна и Северна Америка. Исто така, овој вид се населил низ Африка, туркајќи го својот предок. Научниците забележаа дека во моментов инсектите активно се населуваат во Европа. Меѓутоа, во Русија видовите не се вкорениле од две причини. Прво, големи димензии. Во услови на доволно силна зима, инсектите од големи димензии умираат. Второ, постојат бројни потомци, за кои нема доволно храна во услови на Централна и Северна Русија. Од истата причина, тавтабиците ретко се појавуваат во становите каде што е тешко да се хранат потомците. Но, ако се појави во куќата каде што има доволно храна на отворено, ќе се размножи со неверојатна цена.

Американски бубаш во урбана средина може да се најде во индустриски објекти со греење, во колекционери, во вентилациони врати, во фабрики за производство на прехранбени производи.Секоја година овој вид се приближува до личноста и учи да живее во урбана средина, јадејќи го отпадот од храна.

Често овие инсекти можат да се најдат на бродови, во авиони. Тие патуваат главно заедно со прехранбени производи, спакувани во картон.

Особености на животот

Инсекти живеат заедно, обидете се да создадете најголема можна колонија. Во дивината, просечната колонија брои околу 10.000 поединци. Ако бубашот се насели во зградите, тогаш избирајте големи, широки згради со добро загревање. Поволната температура за брза репродукција е во опсег од 20-35 ° C. Исто така, лебарките како висока влажност.

Друг важен услов за просперитет: достапноста на доволно храна. Лебарки јадат речиси ништо. Тие преферираат месни производи, риби, растенија, житарици и житни култури, мешани сточна храна. Ако нема соодветна храна, тогаш можат да јадат сапун, крпа, кожа, хартија. Тоа е јадење било органски.

За голема колонија, присуството на храна е фундаментално важно. Но, за мали гнезда во становите, влагата и присуството на извори на вода доаѓаат во прв план. Ако целосно да се изолираат лебарки од вода, тие загинуваат максимум за една недела.

Одгледување

Љубители на инсекти често одгледуваат американски лебарки. Овие се прилично големи, но скромен инсекти и интересен објект за набљудување. На пример, само овој вид се грижи за потомството по појавата на ларвите од јајцата. Во други видови ова однесување не е забележано. Не помалку интересен е танцот на парење на мажот и женскиот пред парењето. Нанадвор, тавтабита изгледа прилично импресивна, што е угодно љубителите на инсекти.

Овој вид се одгледува и за добиточна храна, за гуштери и водоземци. Инсектите се репродуцираат многу брзо. Една колонија може да обезбеди цела терариум со гуштери.

Единственото нешто што треба да се плаши од љубителите на инсектите е алергија. Феромонот, кој емитира женка за време на парењето, се смета за моќен алергенс и може да им наштети на чувствителни луѓе.