Најважније питање је да ли су ваши живе у коси обојено

Јануар 2019

Видео: Rodzinka Barbie ???? Mama i Tata odwiedzają Barbie ???? Zabawa dzieci w glucie Glibbi Slime ???? Bajka lalki (Јануар 2019).

Anonim

вошки - тоа е секако многу негативна појава. Вошки предизвика сериозни непријатност, бидејќи главата е чешање гризнувања и покриени со црвени нервозни дамки. И така е толку важно да се најде начин за отстранување на овие паразити. Методи за отстранување на овие инсекти се многу. Ајде да дознаеме дали вошките живеат на некрашена коса и се валкани. И дали е можно да се повлечат вошки. Исто така релевантно е и прашањето: дали може да се појави врак уште еднаш по уништувањето.

Да почнеме со фактот дека овие инсекти можат да започнат со некое лице. И тие не сакаат да го напуштат своето место на егзацербација, или дури и да умрат. Пред да се разгледа начинот на уништување, вреди да се потсетат причините за нивниот изглед.

Главниот пат на вошки наезда е да ги пренесе "со вината на другите." Тоа е, тие можат да бидат предизвикани од контакт со лице кое страда од педикулоза. Постојат многу начини на пренос. Најранливи се децата. Ова се должи на фактот што децата секојдневно ги посетуваат јавните места, како што се детските градинки и училиштата, кои се нераскинливо поврзани со блиски контакти со други деца.

Дали треба да користам боја како средство за ослободување од паразити

Ако одлучите да се ослободите од вошките и гнидите, тогаш најдобро е да одберете специјализирани лекови за да ги отстраните ваквите паразити. Педикулозата е сериозна болест и бара специјализиран третман. Но, традициите што доаѓаат кај нас од нашите баби и дедовци прават свои прилагодувања.Вошките се можни со помош на народни лекови. Всушност, некои луѓе користат боење на коса како метод за да се ослободат од гнидите и вошките, и тоа навистина помага, некои сведоштва потврдуваат дека ова се случува. А сепак, овој метод е далеку од ефикасен во сите случаи.

Како влегува бојата на работа

Дали бојата на косата убива вошки? Сè што ќе зависи од кој боја агент што го користите. На пример, мала е веројатноста природните супстанции да имаат штетно дејство врз гнидите и вошките. Но, некои компоненти всушност можат да помогнат да се ослободат од штетниците.

Како точно бојата на косата убива вошки? Пигментите кои директно ја менуваат бојата не функционираат на кој било начин. Единственото нешто што може да се случи е мала промена во бојата на инсектите. Често боите на косата содржат хидроген пероксид, кој ја игра улогата на оксидатор и ги уништува природните пигменти на косата, што всушност ги дисколира. И на ист начин оваа супстанција може да влијае на хитинозната школка од вошки или нивните јајца, односно гнили. Школка е уништена, а тоа предизвикува инсекти да умрат.

Некои бои за коса, исто така, содржат амонијак. Ги отвара скалите на кутикулата на секоја коса и на тој начин обезбедува максимална пенетрација на пигменти за боење. Школка под влијание на оваа супстанција, исто така, може да се урне. Покрај тоа, амонијакот има остар и силен мирис кој ќе ги одврати штетниците. Тој останува на косата некое време, па ефектот може да се нарече продолжен.

Како да се направи боење

Боја на коса за да се ослободи од гнидите и вошките се прави на ист начин како и во други случаи, односно промена на бојата.Внимателно прочитајте ги упатствата и следете ги сите инструкции во неа. Почитувајте го времето за одржување и носете ракавици.

опасностите и заканите

Ако боја на косата ќе се користи од страна на вошки, потребно е да се почитуваат некои мерки на претпазливост и правила:

  1. Да се ​​направи процесот ефикасни против вошки и гниди, изберете оцветител со амонијак и хидроген пероксид. Но запомнете дека може да има негативен ефект врз вашата коса.
  2. Пред покренување на постапката, пожелно е да се направи т.н. алергиски тест за да бидете сигурни дека избраниот лек не предизвикува алергија. За да го направите ова, на рачниот зглоб или дупката на лактот, нанесете мала количина на составот, а се чека на часовникот за да се оцени реакцијата на кожата.
  3. Не ја бојадисувајте косата ако бројот на гниди и вошки е значителен, а има и убоди на вашата глава. Ако ја боите главата на косата, која има оштетени области, може да предизвика сериозна иритација или дури и хемиски изгореници на меките ткива. Значи во овој случај, треба да изберете друга алатка.
  4. По боење, потребно е добро да чешел чешел косата или чешел со чести забите, да ги отстрани сите мртви вошки и гниди.
  5. Ако процедурата не работи, не ја повторувајте. Значи само ја уништуваш косата, иако вошките веројатно ќе умрат. Но, сепак, не треба да ризикувате.
  6. Многумина се прашуваат дали вошки можат да живеат на обоена коса. Да, сосема, особено ако постапката беше одамна, а бојата немаше остар мирис. Ако боење се врши во последно време, тоа е веројатно дека на штетници ќе заплашувачки мирис, како и честички на супстанции останува на косата и скалпот.
  7. Ако главата почнува да се чеша по апликација, веднаш измијте ја темелно за да избегнете несакани реакции. Вошките, се разбира, немаат време да умрат, но ќе спречите иритација.

Вошките најверојатно ќе умрат по примената на бојата, но ова не секогаш се случува. Покрај тоа, постапката на боење може да се нарече штетна за косата. Ако инсектите починале по постапката, тие може повторно да се појават.