Важно питање: како да изгледају као ваши и гњиде

Фебруар 2019

Видео: Всадник по имени смерть (Фебруар 2019).

Anonim

Паразитната болест предизвикана од вошки се нарекува педикулоза. За жал, многумина не знаат како изгледаат вошките, така што не можат веднаш да го евидентираат нивното присуство. Многу е важно да се биде свесен за ова прашање.

Многу луѓе се зафатени од педикулоза, без оглед на возраста и полот. Особено оние кои постојано се на јавни места и комуницираат со огромен број на други луѓе. Во суштина, ова се деца, бидејќи тие можат да комуницираат тесно со своите врсници и да разменуваат лични работи, без разбирање што стои зад сето ова.

Вошки личност која може да биде 3 верзии:

 • Виси
 • Човечки главоболка
 • или срамни ploschitsa

Главната места на вошки наезда се градинките и училиштата. Лесно е да ги собереш вошките во јавни сауни и бањи и постелнина, кои ги нудиме во возови и хотели. Повеќето луѓе се вошки.

Како човечки вошки изгледаат на главите

Многу пациенти дури не знаат како изгледаат гнидите и вошите. Затоа, болеста не е веднаш утврдена. Особено тие работат доволно брзо и имаат брзина од околу 23 см за минута. Тешко ни е да ги видиме во нашата коса.

Должината на инсектите достигнува 3 мм, тие работат на 6 нозе, а нивната боја е бела или сива. Таквата боја им помага успешно да се маскираат против позадината на скалпот и во руса коса.Јајцата што ги лежат се нарекуваат гнили. Гниди да се разгледа на главата на една личност е прилично едноставна. Паразитите со човечка глава ги прикачуваат на косата во големи количини. Боењето на гнидите има жолто-бела боја. Гнидите се залепени на косата со посебна супстанција толку цврсто што се ослободува од нив е доста тешко.

Параметрите на гнездата се прилично мали - 1, 5 mm. Типично, гниди и вошки во пределот на главата на косата, но понекогаш тие се појавуваат на трепките и веѓите. Човечката вошка може да живее околу три недели во коса. Ако тоа е надвор од главата, умира во еден ден, а нит по две недели, бидејќи таа не имаат пристап до извор на храна - крвта.

Ако гнидите се слични на првут, тогаш не може да се каже возрасен човек. Таа има пробосцис што пие крв. На секоја од шест шепи е мала ноктот, кука, таа се прилепува на косата. Сите овие прилагодувања помагаат да се направат вошки на вашата коса се што им е потребно за нивниот животен процес.

Pediculus humanus и неговите витални функции

Развој, луѓето коса, овие инсекти имаат одредени фази на развој:

 • гниди - јајца зрели поединци
 • Ларви
 • нимфи ​​
 • инсекти возрасни - возрасни лица од

Изберете посебна супстанца, женските приврзаници се нишаат на косата. Тие постепено се развиваат во ларви. Созревањето на гнидите се јавува во дваесет дена.

Времето на развојниот циклус од низи до возрасни паразити зависи од температурата на средината во која тие растат. Оптималниот режим на температура е 35 ° C Возрасна жена може да одложи голем број на гниди, па брзо се размножуваат.

Исхрана на вошки

Возрасни вошки треба да јадат само човечка крв.Го гризе својот плен, тој емитира посебен ензим кој спречува брзо згрутчување на крвта. Таа предизвикува сериозно чешање, а потоа црвенило на целата скалпа во главата. Појавата на чешање се јавува неколку недели по инфекцијата со паразити. Влошување на ситуацијата, ако некое лице почнува да чешел неконтролирано убоди, бидејќи на голема веројатност за склучувањето на овие инфекции.

Хабитат вошки и гниди

Ние веќе сфатиле како да изгледа како вошки и гниди во вашата глава, сега треба да се знае од каде доаѓаат. Причините за педикулоза се како што следува:

 1. Елементарната хигиена не се почитува. Не можете да користите производи за лична хигиена на странци. Потоа тие се лични, така што тие може да ги користи само една личност. Во овој случај станува збор за чешли.
 2. Чест контакт со голем број луѓе. Луѓето кои се во големи групи на други луѓе се изложени на зголемен ризик од развој на болеста.
 3. Ниски санитарни и економски индикатори во некои земји во светот, на пример, Индија или многу африкански земји.
 4. Близок контакт со заразено лице. Ова главно се однесува на децата. Како што сите знаат, малите деца не цртаат линија помеѓу вишокот простор и надворешниот свет, па затоа се изложени на ризик.

Од истакнати 3 видови на човековите вошки, тие може да се најде во следниве локации:

 • Вошките се распоредени на главата и косата. Гнидите се наоѓаат на влакната на одредено растојание од површината на главата. Вошките сами ја контактираат кожата за храна. После тоа, каснувањата остануваат на скалпот, и може да се јави иритација и тежок чешање.
 • Вошките од вошки се во облека, во места за контакт со човечкото тело.Ова се должи на потребата за исхрана. Таквите места може да се јака јака, маици, грмушки, ракавите во заедничката област на лактот, панталони на местото на колена.
 • Срцеви вошки се наоѓаат на косата во срамната област, гениталиите, анусот. Исто така може да се појави во зоната на аксиларните вдлабнатини, на градите, ако има густ слој на коса.

Методи за контролирање на педикулоза и третман

Ако откриете вошки и гази на главата или телото, треба веднаш да се јавите кај вашиот лекар или да се лекувате. Но, исто така, пожелно е да се направи или да се направи под надзор на експерт. Ако членовите на вашето семејство, исто така, договориле за педикулоза, тие треба да се лекуваат со вас. Подобро е да се направи ова во исто време како и целото семејство за да се избегне рецедив на болеста.

Начини на соодветен третман за педикулоза:

 1. Внимателно се истегнувајте ги сите облеки што се носат за време на инфекција и болест, на температура од 55 ° C и погоре. Потоа пеглање на перење и за конечно да се ослободи од живи паразити.
 2. Стекнувајте дроги од вошки и гнили во аптеката, консултирајќи се однапред со лекар - трихолог, отколку што можете да ја третирате главата од вошки и гнили.
 3. Ако по истекот на дванаесет часа по третманот, косата преживеала на косата, тогаш неопходно е да се изчезнува главата со мал чешел. Во исто време, не се отстранети само мртвите, туку и живите паразити.
 4. Ако лекот не влијае на вошките, и тие остануваат активни, треба да се консултирате со специјалист за да советува друг лек.
 5. По десет дена, лекот треба повторно да се употреби.
 6. Ако по 20 дена сите паразити исчезнале, третманот бил успешен.

Вошката е доволно мало суштество кое е тешко да се види со голо око.Ако знаете како изгледаат вошките и градите, тогаш во иднина нема да ги грешите за други домашни паразити. Потребно е да бидете писмени и да го сфаќате вашето здравје сериозно.

Рано откривање на знаци на вошки и навремено лекување може да ви помогне да се трошат помалку пари и напор за да се борат. Што ако третманот не е ефикасен и вошките не се земаат дома? Треба да одите во болница и да ја објасните вашата ситуација на специјалист. Можеби лекот што го користите не е фатален за паразити. И што е најважно, можеби тоа не ви одговара. Лекарот ќе ги разбере причините за појавата на болеста и времетраењето на третманот. Се разбира, третманот може да се одложи, но подобро е да страдаат отколку да оставите некој примерок во вашата коса.

Одлично познавање на знаци на вошки и гниди:

 • бојата на човековите вошка
 • како вошка изгледа како
 • можат да се појават на трепките

Рано откривање на знаци на вошки и навремено нејзиниот третман ќе ви помогне да се трошат помалку пари и сили за борба против тоа. Ќе помогне во намалувањето на штетниците.

Што треба да направам ако третманот не е ефикасна и вошки не се прикажани во домот, треба да оди во болница и објасни вашата ситуација специјалист. Тој ќе ги разбере причините и времетраењето на третманот. Се разбира, третманот може да се одложи, но подобро е да страдаат отколку да оставите некој примерок во вашата коса.