Стенице: све њихове структуре и начина живота

Децембар 2018

Видео: LITERATURE: Franz Kafka (Децембар 2018).

Anonim

креветот грешки - само еден од видовите. Во природата, постојат голем број на видови на овој инсект. Креветите се еден од најнепријатните домашни паразити. Отстранувањето од нив е тешко, и тие даваат многу проблеми. Физиологија грешки и карактеристиките на нивната репродукција и начин на живот треба да знаете, со цел успешно да се справи со нив.

Изглед

bedbug припаѓа на родот Cimex lectularius, и се храни со крвта на топлокрвни животни. Во природата, предците на домашна постела биле пронајдени во азиските пештери. Се претпоставува дека во нив се случило првото запознавање на човештвото со овие паразити. Античките Грци им се познати уште пред нашата ера, а во Европа тие се појавиле во XI век. Оттогаш, бедрата станаа вистинска катастрофа за луѓето.

Големината на бубачката е 3-8 мм. Повеќе зависи од тоа дали бубачката е гладна или полна. Пијаните бубачки се отекуваат до 8 мм. Телото на паразитот е срамнето и прилагодено за хранење со крв. Мажјаците се помали од женките.

Ова се паразити кои водат ноќен живот. Роден грешки излезе само во еден случај - ако условите за живот се влошени толку многу што на инсекти се принудени да започне активна потрага по храна

Боја паразити варира од темно кафеава до жолто. Пијаната буба има потемна крвна боја. Крилјата е отсутен во инсектот, не може брзо да се движи поради неразвиеноста на екстремитетите.Целокупната бубачка е помалку мобилна.

Пробосцис се наоѓа на главата, служејќи за пробивање на кожата и цицање на крв. На челустите постојат шкартчиња кои формираат канали: првиот за плунката да биде доделен на залак, а вториот за собирање крв.

Нашите читатели препорачуваат!

За да се ослободиме од грешки, нашите читатели го советуваат отпуштачот од штетници. Работата на уредот е базирана на технологијата на електромагнетни импулси и ултразвучни бранови! Апсолутно безбеден, еколошки агент за луѓето и за миленичиња.

Прочитај повеќе тука …

Инсектите имаат флексибилно и издржливо тело. Кршење на нив е многу тешко, па механичките начини за борба против инсектите немаат успех.

Бубачки за бебиња бели, проѕирни

Бубачки се ноќни животни и не можат да издржат ултравиолетова светлина.

Можете да научите како да ги уништите багрените со карбофос.

Како изгледа ларвата

Ларвата има малку поинаков изглед. Таа е различна:

 • бледо жолта
 • мали димензии (до 3 мм)
 • Важна тема подлога, за покривање на телото

Јајца bedbugs бела, проѕирен.

Бубачките се хранат со крв на топлокрвни суштества. Крвта е, исто така, од витално значење за ларвите - само откако таа ќе стане достапен, тие може да се развива понатаму

Моќ паразит

bedbugs се хранат со крвта на топлокрвни суштества. Крвта е исто така од витално значење за ларвите - само по пристигнувањето тие можат да се развиваат понатаму. На мливањето и растот на ларвите секогаш му претходат храна со крв. За да се постават јајца, на женскиот паразит му треба свеж крв.

Возрасен пие до 7 мл крв, што е двојно повеќе од телесната тежина на паразитот.

Особини на репродукција

Креветот грешка живее во просек од една година и половина.Ларвите на паразитот се развиваат во зрела индивидуа за 45 дена. Но, под неповолни услови и недостаток на храна, развојот може да се одолее за 3 месеци.

ВЕ МОЛИМЕ ЗАБЕЛЕШКА!

Постојат само три ефикасни опции за брзо отстранување на бедра:

 • Повикување на службата за дезинсекција (скапи);
 • Набавка на евтин електронски репелер (1390 рубли); Хемикалии (сомнителен ефект).
 • Повеќе тука …

  Репродукцијата се одвива на посебен начин на трауматско оплодување. Значењето е тоа што мажот го пробива телото на женката со посебен трн и вметнува сперма во неа. Секоја жена лежи 200-500 јајца во целиот нејзин живот. Секој ден лежи 1-12 јајца. Оттука, разбирливо е брзото ширење на бубрезите околу станот и краткиот период кој поминува меѓу првото откривање на булбусот и тешката контаминација на собата.

  Репродукција се случува во кое било време од годината, главната работа е тоа што собата е топла.

  Возрасните пиеле до 7 мл крв, што е двојно поголема од масата на паразитот

  Паразитите од виталните знаци не можат да издржат студ. Но, тие можат да се прилагодат на тоа. Ако температурата на воздухот во собата падне до +10 степени, тогаш грешките престануваат да се хранат и паѓаат во вид на анабиоза. Тие можат да живеат во таква гладна состојба за 5 месеци. Ларви и јајца можат да живеат до една година. Така, багремите можат да чекаат од тешки времиња и да чекаат за појавување на нови жртви.

  Но силните се крева и паѓа на температура ги убиваат доволно брзо. Веќе на -17 степени, креветите грешки умираат за 24 часа. На топли температури над +45 степени, паразитите умираат по 45-60 минути. Јајцата на бедрата умираат под екстремни услови, заедно со возрасните.

  Затоа, еден од најстарите начини за справување со тафтабити - замрзнување соба во текот на зимата, кога во куќата е оставена отворена за неколку дена. Во лето, работите што се заразени со бели крвни садови може да се остават во затворен простор неколку дена.

  Лежај грешки се еден од најнепријатните домаќинства паразити. Се ослободи од нив е тешко, и проблемите со кои се донесе многу

  Кревет бубачки во нашата куќа (видео)

  Начин на живот

  Тоа паразити ноќна. Роден грешки излезе само во еден случај - ако условите за живот се влошени толку многу што на инсекти се принудени да започне активна потрага по храна.

  Булчињата сакаат да направат што е можно помал напор за да ја извадат храната. Затоа, тие избираат како нивна омилена жртва на луѓето со тенки тенка кожа - на прво место има деца, а потоа жените, а потоа имаат мажите кои имаат повеќе густа и дебела кожа.

  За да го најдат својот плен поради паразити може да мириса - грешки се добро развиено чувство за мирис. Штетниците можат да ги детектираат жртвите на голема оддалеченост, така што брзо се населуваат во сите простории на станот во кој се наоѓаат. И тие, исто така, лесно се движат од соба во соба низ слотови во подовите.

  bedbug припаѓа на родот Cimex lectularius, и се храни со крвта на топлокрвни животни

  видовите разновидност грешки

  креветот грешки - само еден од видовите. Во природата има голем број видови на овој инсект. Но, заради правда, мора да се каже дека не сите бубачки се хранат со крв и се човечки паразити.

  Водопадите живеат во водни тела и се хранат со ларви од инсекти и ракови. Тие може да достигне големи димензии - до 1, 5 см Боја bedbugs соодветна средина -. Малку зеленикаво-кафена боја.Овие суштества можат да ги гризат луѓето, а нивните гризнувања се доста болни и долго лекување.

  Шумски бубачки се наоѓаат на растенија. Тие претпочитаат да јадат сок од растенија и нивните плодови. Бојата на инсектите е зелена. Нивните видови се градинарски грешки.

  Многу луѓе се сретнаа со црвена бубачка, која претпочита да живее на бобинки. Тие се зеленикаво-сива боја и имаат непријатен мирис. Луѓето не ги каснуваат бубачките.

  Семејство грешки вклучуваат црвена глава или војник-бубачка и голем број слични инсекти. Но, сите овие видови, пронајдени во природата, не се паразити, за разлика од нивниот роднина на креветот бубачка.

  Може да ве интересира статијата "Бубачки-војници: каква е нивната штета и како да се ослободите од нив".

  Познавањето на физиологијата и начинот на живот на паразитот помага да се избере вистинската стратегија во справувањето со него.

  Треба да се користат слаби точки на инсекти, а потоа применетите мерки ќе бидат поефикасни.