Фотографије стинг стршљен и њене особине

Фебруар 2019

Видео: Şili'den Bir Sahne Harikası - Mon Laferte Ses Analizi #keşfet (Фебруар 2019).

Anonim

Хорнет осилото - главен и речиси единствено средство за самоодбрана во овој инсект. За ловците и ловците ретко се користи хорнет. Сепак, присуството на еден многу силен отров, како и фактот дека осилото совршено прилагоден за да навлезат во превезот на други животни, укажуваат на тоа дека за себе или своите Хорнетс гнездо заштита треба да постојано.

На фотографијата - Хорнет осилото за доволно голем пораст на

Хорнет - инсекти обично не е агресивна, жило тоа стапува на сцена само кога тоа е невозможно да се скрие од нападот или во одбраната на гнездо. Оваа функција сугерира дека ако погодени од Хорнет, е виновна за овој искасаа - без добра причина да не се напад од инсекти.

Во исто време, и покрај мирно својата природа, Хорнет осилото е многу опасно: отпорен дури и на инсекти отрови луѓе uzhalivanie Хорнет предизвикува широка оток и тешка болка. Но, луѓето чии имунитет не е во состојба да се спротивстави на каснувања од инсекти, изложени на ризик од сериозна алергиска реакција.

Поголемиот дел од жртвите на Хорнет убоди случи треска, вртоглавица, главоболка, а во потешки случаи - анафилактичен шок и ангиоедем, која искасаа за еден човек, за жал, може да заврши со смрт.

Совет

Како резултат uzhalivaniya оси во целиот свет, на редовна основа, луѓето умираат. Повеќето од жртвите има и во Југоисточна Азија: Само во Јапонија секоја година од локалните Хорнет каснувања загинаа повеќе од 40 луѓе.Слична ситуација е забележана и во некои провинции во Кина. Ако некое лице е повеќе подложно на отровот од инсекти, може да дојде до фатален исход од состанокот со обичен европски хорнет, но таквите случаи се многу ретки.

Вреди да се напомене дека симптомите на труење со отровни оси и пчели се слични, но самиот процес uzhalivaniya осилото се разликува од своите врсници во пчели.

Ако некоја пчела може да осипува само еднаш за време на животот, тогаш огненото оружје е еднократно оружје. Некои видови на овие инсекти се изложени на ризик од неколку инјекции во секунда, без штета на нивното здравје. Причината за ова е посебната структура на убодот на хорнот.

Фото и анатомија Хорнет осилото

Хорнет осилото е изменета ovipositor, во комбинација со посебен отров жлезда. За разлика од велосипедисти - поврзани со инсекти - Хорнетс во неактивна состојба можат да го сокријат убод во пределот на стомакот и да се поттикнат тоа само да се чувствува на сторителот. Рајдерите не се во можност да го повлечат својот оган во телесната празнина.

На фотографијата подолу - Хорнет осилото обичните

должина операција во различни видови на стршлени варира: во Европа достигнува 3-6 милиметри, и, на пример, на азискиот гигант Хорнет - до 8 мм. Стирбата на претставниците на последниот вид се смета за една од најголемите во целиот оддел.

На острината на огромен хорнет се гледа на фотографијата:

Кои други особини ги има оружјето на хорнитот? Овој инсект има мазни, без jaggies и spinules убоди. Благодарение на оваа структура, по залак, хорнет лесно може да го отстрани осилото од раната и може повторно да го убие. Ова негово оружје позитивно се разликува од аналогот на мед пчела: нејзиниот убод има облик на пила и во густата кожа на еден човек заглавен.

По залак, пчелата умира за неколку минути, поради особеностите на структурата, нејзиното остриште е отсечено од дел од внатрешните органи.

На белешка

За пчела, само нападот на цицачи со дебела кожа е смртоносен. Истовремено, од кориците на телото на инсектите, пчелата тивко го отстранува убодот и може да го користи во иднина.

Тоа беше способноста на хорнет да печат неколку пати, што доведе до погрешно мислење дека хорнет имал неколку убоди. Но, тоа не е така: ако хорнот поради некоја причина го губи убодот, ќе умре, како пчела.

Друга карактеристика на анатомијата на хорнет е тоа што нејзиното осилото е поврзано со посебна жлезда која произведува отров колку што е потребно.

Хорот има токсин во залиха, чија количина е доволна за 4-5 каснувања. Благодарение на правилното функционирање на жлездата, неколку часа по болката, потрошениот отров е комплетно обновен.

Стинг на работа: како се случува "залак" на хорнот

Отпуштањето на отров од осилото се јавува како резултат на контракцијата на мускулот околу токсичната жлезда. Хорот може целосно да го контролира овој процес.

Жолката се извлекува од крајот на стомакот штом инсектот одлучи да го убие сторителот или жртвата. Меѓутоа, вообичаено хорнет сѐ уште сака да го убие плен со челусти, иако прилично долго време, наместо да примени убод. Ова покажува дека инсектот многу економски го третира својот отров и го троши само во исклучителни случаи.

Еве уште една слика на убодот на хорнет (со капка отров на крајот):

На белешка

За еден залак, хорнот влегува во телото на жртвата 0, 5 мг отровна материја. Сувата маса на отровот е 0. 19 mg. Ова е доволно за да предизвика општа алергиска реакција.

По воведувањето на оружје во телото на жртвата, хорнет емитува капка отров, а потоа го отстранува убодот. Поради присуството на ацетилхолин, токсинот веднаш влијае на нервните завршетоци на местото на залак и предизвикува болка дури и пред да се отстрани жигот од под кожата.

Видеото јасно покажува како ужаснува ужас:

Механизмот на дејствување прободува огромен хорнет

Доколку опасноста не е минато, хорнетот повторно удира. Таквата тактика е поефикасна од едноставно инјектирање на отровна вода и на истото место без отстранување на убодот. Ова се должи на фактот дека изложувањето на токсин во овој метод на лезија се протега на сите нови нервни завршетоци, што само ја зголемува болката.

На белешка

Остриот хорнет, како што е убодната пчела, е добро препознатлив во одредени кругови со симболи. Тетоважата со зашеметен хор значи дека лицето е мирно, вредно и чисто, но ако е потребно, може да биде тешко и способно да се заштити себеси и неговите интереси. Оваа тетоважа е многу честа појава меѓу јапонската мафија јакуза.

Малку за функциите на убодот

Хорот е активен предатор, и затоа неговото оружје почесто се користи за екстракција на храна, а не за заштита. Меѓутоа, во огромното мнозинство на случаи, хорнот мора да го користи своето оружје само кога жртвата е преголема или добро заштитена од густа школка. За да го убие помалиот плен, тој целосно управува со челустите.

За јасност, можете да дадете пример: кога напаѓате пајаци или бумбари, способни да дадат достоен отпор, хорнот е принуден да употреби убод. Ако робовите напаѓаат кошница, секој од предаторите може да уништи до илјада пчели без само еден удар, убивајќи само со челусти.

Вреди да се напомене дека повеќето рогови пред заштита со помош на убод што не го достигне целиот живот - на овие инсекти, неколку напади. Но, за да го употребиме отровот за хранење на храна речиси секојдневно.

На белешка

Секој хорнет фаќа до 15-20 инсекти дневно. Од нив, барем 1-2 се премногу големи за да се управуваат само со челустите.

Правила за прва помош за убоди од залак

Ако хорнет сў уште удира, првото нешто што треба да се направи веднаш е лекување на раната. Нема поента да трошиме време и да го бараме самото оружје - инсектот мора да го зема со него.

Особено не вршете притисок врз ужасно место, обидувајќи се да го исцеди отровот. Оваа акција ќе доведе до зголемување на циркулацијата на крвта и, како резултат на тоа, го забрзува ширењето на токсинот под кожата.

Првите дејства при грицкање на хорнет треба да бидат како што следува:

  1. Однесувајте се кон местото на залак со оцетна или лимонска киселина, а потоа со алкохол или водороден пероксид.
  2. Нанесете неколку минути влажен шеќер, а на врвот - ладен компрес.
  3. Лекувајте ја кожата околу залак со Фенистил гелови или совентол.
  4. Пијте колку што е можно повеќе вода или слатка чај.

За првите симптоми на алергиска реакција - вртоглавица, гадење, треска - засегнатото лице треба да се однесе во болница колку што е можно поскоро. Употребата на симптоматски третман во овој случај не е неопходна, бидејќи не е познато како телото може да реагира на дополнителни супстанции. Единствениот лек што ќе можете да го пиете кога ќе почнете да алергии се Супрастин и Димедрол. Тие ќе помогнат да се намали силата на реакцијата на телото.

Главната работа кога шевовите на хорнет не е да ги игнорираме недвосмислените симптоми на труење со токсини.Алергиска реакција на отровот на инсектот може да се развие дури и во физички силна и здрава личност, и со секој нов залак ќе биде посилна. Бидете внимателни за себе и за вашето здравје, осигурајте се дека последиците не се премногу сериозни!

Корисно видео: угризниот залак навистина може да биде смртоносен за луѓето

Пчелите заедно убиваат роговиден коњ