Како се хорнетс и осе: слике

Јули 2019

Видео: Oh! God! Japanese giant hornets are such big! (Јули 2019).

Anonim

Хорнетс и оси изгледаат речиси идентични, освен дека стршлени се големи оси и оси изгледаат речиси идентични, освен дека стршлени се големи. Семејството Хорнет му припаѓа на семејството Оса. Покрај тоа, се уште има многу видови на инсекти.

Постоечки видови

 • Заеднички рог е јавна оса. Во семејствата има работни лица, мажи и жени. Во должина инсектот може да порасне до 3, 5 сантиметри.
 • Пчелен волк. Должината достигнува еден и пол сантиметри. Се однесува на "копачи". Гнездата е во земјата.
 • Германски и Обични. Хартиените оси на овие видови донесуваат голема штета на градинарите. Гнезда се наоѓаат под земјата. Инсектите ги расипуваат зрелите плодови и бобинки.
 • Галска оса. Не предизвикува штета, има тенок појас, должината е околу 1, 4 сантиметри. Инсектите имаат гнезда во ниши и други затворени места. Видот е корисен, бидејќи растенијата се опрашуваат.
 • Песочен амфофил. Таа го прави норки во песок. Ги одгледува своите потомци со инсекти со гасеници. Штетата не носи лице.

Карактеристики на репродукцијата

Голем број оси паразитизираат на ларви и јајца. Тие поставуваат свои јајца во јавните кошници. Сепак, почесто инсектите градат гнезда. Во нив лежат јајца, а потоа безбедно ги запечатуваат сите пасуси. Ларви, возрасни инсекти ја оставаат храната како мали инсекти. Понатаму, ларвите ги јадат и постепено растат. Тогаш возрасното е избрано од гнездото и бара ново живеалиште.

Особености на исхраната

Ларвите преферираат груба храна, а возрасните јадат слатки течности кои се богати со шеќер и хранливи елементи. Најчесто тие се вкусни:

 • дињи;
 • мед;
 • лубеници;
 • полуслабо вино;
 • квас.

Наоѓање на извор на храна за инсекти помага добро развиено чувство на мирис. Осите можат да најдат храна речиси насекаде.

Хабитат

Појасните инсекти може да се најдат речиси насекаде. Како по правило, нивните гнезда се наоѓаат во вдлабнатини, во земјата или на гранките на дрвјата. Но, постојат исклучоци. Значи злато-крилестиот осар-потер претпочита отворени површини. Гал-бучи живеат во близина на рози. Саксонскиот живее во рурални области и градови во Европа, Северна Америка и Азија.

Опасно за некоја личност

За некоја личност, каснувања на оси и шорти се опасни. Најсериозната опасност е претставена со гигантски рогови. Тие имаат 6-милиметарски убоди, а отровот содржи токсична супстанца мандоротоксин. Може да изгори кожата на лицето.

Инсектите исто така претставуваат значителна штета за младите дрвја. Некои од нив се способни да ја заглават кората. Како резултат на тоа, врвовите на дрвјата почнуваат да се венеат или растат погрешно. Најчесто ваквите напади страдаат од пепел.

Интересни факти

 • Жолта и црна лента на стомакот на инсектот ги предупредуваат животните и луѓето дека е опасно.
 • Хартивни оси се нарекуваат затоа што ги градат гнездата од материјал многу сличен на хартија.
 • Возрасни поединци консумираат само течна храна, ларвите можат да јадат цврста храна.
 • семејството Аспен вклучува неколку стотици работни оси и една матка.
 • Австриските поединци не градат гнезда, но живеат како нахлебници во гнезда на црвени оси.
 • Постојат инсекти од видот што се претставени, кои живеат сами - единечни оси.Најголемата оса е сфера. Таа живее во Северна Америка и лови цикади.
 • Тие жалат само заради самоодбрана.
 • Најагресивни се инсектите на топлина и кога има многу храна наоколу.
 • Осами се однесува на сите боцки што се однесуваат на стобијатобручих инсекти кои не припаѓаат на мравки и пчели. Тие се закана за луѓето, бидејќи зајакот од инсекти може да предизвика најсилна алергија.