Како тешка је мрав и шта тежина може да подигне

Јули 2019

Видео: Recommender Systems (Јули 2019).

Anonim

Речиси сите мравки поврзани со напорна работа, пожртвуваност и способноста да се работи и дење и ноќе за доброто на колонијата. Дури и велејќи: "Работете како сто мравки". Покрај тоа, научниците открија дека мравките може да се пофалат не само со завиден "работохолизам", туку и со впечатливи физички способности. И знаејќи колку тежнее мравката, може да се запрашаме само како тие управуваат со него.

Дури и во училиштата им се кажува на учениците дека мравките можат да го зголемат товарот повеќе од сопствената тежина 10 пати повеќе од сопствената тежина. Но, како што се покажа, и тоа не е граница - како студија на мравки дознав повеќе и повеќе импресивен факти за нивните способности …

Колку е тежок мравка и сите мравки воопшто?

Просечната тежина на мравка варира во зависност од видот од 1 до 150 милиграми. Вообичаено нашите црни и црвени шумски мравки тежат околу 5-7 милиграми.

Најлесните мравки се фараоните, сите познати домашни штетници и некои видови тропски мравки, се исто толку мали. Масата на мравки од каста на работниците во овие видови е 1-2 милиграми.

И некои од најголемите видови на мравки се јужноамериканските мравки и африканските скитници. Поранешниот мравка работникот тежи до 90 милиграми, а во вториот матката за време на седентарен начин на живот внимателно полнота и можат да тежат до 10 грама!

Во тоа време, како кралица може да се постават до 120.000 јајца секој ден, што е исто така еден од евиденцијата не само инсекти, но и кај другите животни во целина.Покрај тоа, и мравка-куршум и скитници мравки (siafu) се меѓу најопасните во светот.

Излегува дека една кралица на талкачки мравка тежи околу 200-700 работници. Иако постојат видови - на пример, скокање мравки - во кои матката од работниците мравки е практично иста големина или тежина. Но, овие мравки имаат многу други посебни карактеристики. На пример, дури и едноставни работници мравки може да се репродуцира.

Ова е интересно

Најголемите мравки што живееја на Земјата имале должина на телото до 7 см во кралици. Ако ја екстраполираме нивната маса, излегува дека такви чудовишта тежеле околу 20 грама. Генерално, мравките се толку раширени и толку бројни што нивната вкупна маса на планетата е поголема од онаа на која било друга група на инсекти. Според научниците, сите мравки на Земјата тежат приближно исто како и сите други луѓе - околу една милијарда тони.

Во исто време за секој човек има околу 10 милиони мравки. Но, во мравките не е интересно колку тежат тие, туку нивната способност да ги укинат многу тешките објекти во споредба со тежината на нивните тела. Колку мравка подигнува?

Денес се проверува дека во просек мравката ја зголемува својата тежина 50 пати повисока од сопствената

- на пример, до 100 мг се пренесува од секој работен носач на листови. Знаејќи колку тежиот мравка, може да сметате на она што тој е способен, како што е кревачот на тегови.

Интересно е тоа што војниците со сечила од мравки листови тежат десетици пати повеќе од обичните работници, а матката 700 пати! Се разбира, вакви војници се појавуваат само во оние анфилји, чиј број надминува 100 илјади поединци - помалку работници тешко се хранат со таква армија. Во принцип, војниците од овој тип може да се стави повеќе одличен рекорд, но никогаш не: неговата задача не е за превоз на стока, како и за заштита на "подигнувачот".

Совет

Ако човек може да се укине тежини во исти пропорции, како и на мравки, тоа е лесно да се исцеди над главата на пост до 5 тони. Тоа е, силата на мравката го надминува онаа на мажот за околу 25 пати. Како што математичарите пресметале остроумно, околу еден милион мравки ќе бидат потребни за да носат возрасни, а околу 10.000 за носење кригла пиво. Се разбира, резултатите од таквите мерења зависат од типот на мравки и колку тежат секоја од нив.

Се разбира, колку е помал мравјето, толку е помала тежина. Сепак, односот на тежината крената на масата на самиот мравка се намалува со зголемување на големината на инсектот.

Ова е интересно

Со заедничкиот трансфер на тегови, способноста на мравките е уште поголема. За време на лабораториските експерименти, самиот мравник развил моќност на 24. 2 erg / s, а двата мравки заедно развиле моќност на 63, 2 erg / sec. Тоа е, мравка може да се подигне во соработка со еден пријател колку што не се подига и независно земени заедно.

Зошто мравките се толку силни?

Морам да кажам дека не само мравките се толку силни: генерално, сите инсекти можат да развијат многу висока моќ. Истите болви многу брзо го туркаат своето тело на растојание од 150 пати од должината на нивното тело. Скарабетите можат да ја зголемат тежината која е повеќе од 850 пати повеќе од нивната телесна тежина. Пред ваквите способности, дури и силата на мравката не изгледа толку голема.

Причината за таквите феноменални способности на мравките и инсектите генерално одамна е објаснета од научниците. Во светот на животните, не постои закон со кој се намалува со геометриски димензии на телото на живо суштество, неговата маса се намалува пропорционално со должината на телото во текот на третиот степен, а од областа на мускулите напречниот пресек - во сооднос со квадратот на должината на телото.

Малку е тешко, но ова значи дека мравките по единица маса на мускулите се 100 пати посилни од човекот. И овој процент е забележан и за други живи суштества - ракови, риби и цицачи. И покрај тоа, надворешниот скелет и малку поинаква мускулна структура придонесуваат за овие пресметки нивните оптеретувања.

Во принцип, ова не значи дека најмалиот мравка е најсилен. Навистина, малите фараони мравки ја зголемуваат тежината, повеќе пати тежината што го крева џиновскиот скитник. Но, апсолутната тежина на товарот во случај на домашен штетник е помала. Затоа, најсилниот мравјак е само најголемиот.

Мрежни способности

Сепак, силата на мравките се одредува не само од тежината што тие можат да ја зголемат. Мравките ги користат своите физички способности на други начини.

На пример, мравките мостови се многу добро познати, кои ги организираат работници од африкански номадски мравки за носење ларви и матка преку вода пречки. Неколку стотици мравки ги зграпчуваат телата на едни со други толку цврсто што цицачот со големина на мачка може да поминува низ мостот што е направен до другата страна на потокот. Точно, ниту едно животно не се обидува да го стори тоа - овие мравки се крајно опасни поради нивните болни каснувања.

И истите мравки за сечење на лист можат да повлечат по теренот тежина од 30 пати поголема од масата на нивните тела. Потребата за ова може да се појави кога инсектот поради нестандардна големина на објектот не може да го подигне над главата.

Интересно е што многу слични способности на мравки, особено намерни претставници на Homo Sapiens, научиле да ги користат за свои цели.

Мравките градат мост (видео)

Може ли да користам "мравка сила"?

Во Централна Африка, моќен вилица мравките се користат за шиење отворени рани на телото: двете рабовите на раната се притиснати едни против други и со него, како да Спојувач се применува главата лути мравка. Инсектот веднаш ги компресира вилиците и цврсто го притиска двата рабови на кожата. Неколку такви мравки - и цвест е подготвен. Важно е само што е можно поскоро да му ја отсечете главата на мравката со ножици: по што вилиците нема да бидат отсечени.

Понекогаш во истата Африка, домородците жетвата од анфилците вкусни семиња и мали ореви, користејќи мравки како собирачи. Сепак, домородците во оваа област е неверојатно етичкото - во комбинација резерви на мравка да ја напуштат инсекти парчиња суво месо или овошје. Тие знаат дека ако природата не биде ограбена, но подеднакво поделена со неа, таа ќе отплати многу пати.

Интересно видео: пример на огромен мравка