Како и где у стану су се појавиле цоцкроацхес

Јули 2019

Видео: ВАРГЕЦ - БОЉИ ОД ОСТАЛИХ (Јули 2019).

Anonim

Лебарки во станот - проблем што е познато на многу од прва рака. Овие инсекти се најчестите штетници во становите, становите и помошни простории. И покрај тоа што лебарки не му штетат на лице директно, тие се многу несакани инсекти во домот, кои придонесуваат за ширење на болести и, генерално, се влошува санитарната состојба на домот.

Ајде да видиме каде што сите тие доаѓаат од станот …

Како и од каде лебарки се влезе во собата

сопствениците на куќата, кои се наоѓаат непријатни инсекти во кујната или бањата, прво мислам: од каде тие доаѓаат од? Всушност, постојат многу начини на продирање на овие паразити во куќата. Изберете ја главната:

  • Од соседите. Лебарки масовно да ја напуштат своите стари дома по baiting или случајно падне во нов стан за вентилација премини, ѓубре, низ пукнатините во ѕидовите. Ако тие се задоволни со количината на храна и пијалоци, како и на собна температура, лебарки се подготвени да се населат во нова локација.

  • Со купувања. Тавтабита и може да се влезе во торба или економскиот пакет на пазарот или во продавница. Тоа се случува дека инсект "се пресели на нова локација" право во купените предмети: апарати за домаќинство (компјутерски систем единица, микробранова печка), мебел или облека. Се разбира, ваквите производи тавтабита може да се дојде само случајно, затоа што тие не претставуваат хранлива вредност за него.Но, во продавниците за храна може да се најдат многу често.
  • Во работи. Работите што ги носат патувањата или ги користи некој друг, може да станат привремени рајски места за женскиот тавтабит, кој ќе им даде живот на целото население на паразити.
  • Со парцелите. Сега многу популарни онлајн шопинг, кои се испорачуваат со поштенски пратки. Овие парцели, особено од странство, можат да станат "транспорт" за лебарки и други инсекти. Патем, развојот на комуникација меѓу различни земји, па дури и континенти, беше главната причина за разрешување на лебарки во целиот свет. Сега, во нашите географски широчини може да се види не само ѓумбир кујна тавтабита "Prusak", но, исто така, црно, како и огромна американска тавтабита.

А малку повеќе за причините за појавата на лебарки во куќата

Ако е така, каде што има лебарки во станот, сите повеќе или помалку јасно кои се причините за нивната успешна "фикс" и репродукција во собата не е толку очигледно за повеќето од нас.

Тавтабитите се инсекти кои бараат одредена област за да се приспособат на населението. Ако имате премногу храна и не е доволно за сите лебарки стан инфицирани, дел од нив се испратени во соседните простории, со цел да се научат нова територија. Ова е причината што по некое време целиот влез или куќа страда од лебарки.

Ако имало лебарки во станот, постои уште една опција: соседите се борат за да се ослободи од паразити, создавање на несоодветни услови за живот. Се разбира, лебарките се обидуваат итно да го напуштат станот и да се преселат во ново, побезбедно место за живеење. Во такви случаи, лебарките обично мигрираат масовно, веднаш што го населуваат станот на соседот со целото преживеано население.

Понекогаш лебарките ја населуваат просторијата од претходно случајно воведена женка или пар лебарки. Најчесто, таков проблем се јавува кај луѓе кои многу патуваат или патуваат по бизнис, запираат во различни хотели и хотели. Понекогаш лебарките влегуваат во куќата со храна купена во супермаркет.

Еден пример на стан нападнати со лебарки

лебарки во куќата - знак на нехигиенски

Без оглед на причините за појавата на лебарки, зачувување и зголемување на нивната популација е можно само во присуство на голем број на поволни фактори:

  • Слободен пристап до храна. Лебарки се многу скромен суштества. Тие можат да јадат не само свежи квалитетни производи, туку и скапани ѓубре, хартија, кожа. Дали без оброци тавтабита може да доволно долго - до неколку недели. Но, дури и ако ја напушти кујната неуреден маса, плоча, валкани корпата за ѓубре - тоа ќе биде доволно за нормално снабдување на целата колонија на штетници. Затоа, за да се спречи инсекти треба да се постигне во буквална смисла на идеална цел, се кријат во текот на ноќта сите храна и го фрли ѓубрето секој ден. Лебарките се претежно ноќни, па затоа е важно да ги скриете сите извори на храна пред да одите во кревет.

  • Присуство на вода за пиење. Најважно, без кои лебарките не можат да живеат долго - вода. Има многу модерни апартмани и куќи од неговите извори. Ова може да биде мала локва на маса или плоча, влажни мијалник тече вода од чешма или кондензација на плочка. Ако сите извори на вода внимателно се преклопуваат, лебарките можат да пијат вода од цвеќе. Затоа, за време на борба против паразити треба за наводнување на растенијата наутро или попладне, така што течноста се апсорбира правилно.Се препорачува да се избрише кујнски мијалник и бања со сува крпа преку ноќ.

  • Удобна собна температура и присуство на дупки. Идеални услови за живот - ова се причините за појавата на лебарки во станот. Човековото живеалиште не може да биде подобро прилагодено на потребите на овие инсекти: тој одржува пријатна релативна влажност и топлина, има многу закуски каде што лебарките може да се сокријат во текот на денот. Покрај тоа, соседните апартмани не се изолирани едни од други, туку се поврзани со комуникации, преку кои инсектите можат слободно да се движат.

Ако лебарките се појавиле дома, треба внимателно да ги проучите можните начини на нивно пробивање. Потребно е да се запечатат сите пукнатини во ѕидовите и подот, да се опремат вентилациони дупки со специјални мрежи, што нема да дозволи други инсекти да навлезат во станот.

Често останува нејасно каде потекнуваат лебарките, бидејќи може да има многу опции. Сепак, овие инсекти можат да продолжат да живеат и да се размножуваат само под поволни услови за нив.

Обично, инфекцијата со тавтабита започнува со неколку поединци кои стануваат предци на целата популација што се појавува буквално за неколку недели. Анти-санитарни услови во станот - главен фактор во удобниот живот на лебарки.

Патем, по спроведувањето на контрола на штетници, лебарките можат да се вратат само ако сопствениците не се премногу загрижени за чистотата на нивниот дом.

Што да направам ако има лебарки во домот

Секоја личност која живее во мулти-стан или приватна куќа, важно е да знаете од каде доаѓаат лебарките. Ова ќе нè потсети на потребата за превентивни мерки: одржување на редот, елиминирање на пукнатини во ѕидовите и затворање на вентилациони канали.

Но, ако во куќата веќе се појавиле лебарки, ние итно треба да почнеме да се бориме со нив:

  1. Да донесеме ред во станот. Појавата на лебарки може дури да биде причина за мали поправки, но ако тоа не е можно, тогаш општото чистење е задолжително. Елиминацијата на депозитите на стари ѓубре и елиминацијата на отворени прехранбени производи ќе ја направат борбата многу поуспешна и ќе го забрза постигнувањето на резултатот.
  2. Користете специјални алатки и стапици. Индустријата нуди многу хемикалии за уништување на лебарки: инсектицидни креони, аеросоли, прав и гелови. Покрај тоа, можете да ги користите народни рецепти или да ставите каракула стапици (иако тие работат ако нема многу многу лебарки во куќата).
  3. Спречување на повторен влез. Предуслов за превенција е одржување на чистотата, особено во кујната, во бањата и во тоалетот. Исто така, можете да користите гелови од лебарки, стапици и боички за превентивни цели.

Забелешка

Тавтабитите може да се појават во речиси секој дом. Сепак, за подоцнежен живот и репродукција, тие избираат само станови кои не светат со чистота. Затоа, покрај борбата со помош на хемикалии, важно е да се набљудува хигиената и да се одржи добра санитарна состојба на вашиот дом.

5 правила за избор на контрола на штетници за уништување на лебарки

Како да се справите со лебарки дома