Шта да радим ако је трудноћа је ујео крпељ

Јули 2019

Видео: Колико страшно заиста изгледа абортус (2. тромјесечје трудноће) (Јули 2019).

Anonim

И покрај советите на лекарите, многу жени во текот на бременоста оди на куќа или во шумата, со што се себе си и вашето бебе во опасност изложување. Никој не се осигурува од каснувања од инсекти, но што ако крлежот го зафати бремена? Најважно е да не се паничи. Убодувањето од крлежи не значи болест, но неопходно е да се провери. Ова е особено точно за луѓето кои живеат во зоната на инфективни крлежи.

Тактиката на однесување преку каснување од

Во топлиот период од годината секој од нас може да се види за опасност во форма на крлежи

Ако бремената каснат од крлеж, не паника. Се држи до следниов редослед на дејства:

 • Смири се. Каснувањето од инсекти не е фатално;
 • Ако е можно, однесете ја жената во медицинска установа. Таму, инсектот ќе биде отстранет и веднаш ќе биде испратен на студијата. Ако тоа не е можно - да го отстрани себе и го стави во тегла, ја стави во влажен руно и фрижидер. Периодично отстранувајте ја теглицата и доставувајте ја лабораторијата во лабораторија најдоцна два дена по залак. Обидете се да го направите ова што е можно порано за инсектот да не умре;
 • Ако сте го отстраниле бубачка себе, се третираат залак сите достапни антисептично - решение на брилијантен зелени, водород пероксид, хлорхексидин. Ако имало алергиска реакција - веднаш ја доставува жртвата во болница. Се забранува само-администрација на антихистаминици, освен во случаи кои можат да го загрозат животот на жртвата;
 • По неколку дена (8-10) предаде анализи да се исклучат одредени borelliozom инфекција или енцефалитис.Ако дијагнозата е потврдена - започнете со третман под строг надзор на лекар. Ако имате симптоми слични на ладно - не се само-лекувајте, контактирајте со специјалист.

Важно! Ако самите си го извадивте гринот, обидете се да го предадете во лабораторија колку што е можно поскоро. Испитувањето на мртво членконоги може да даде лажно-негативни резултати, па затоа неопходно е да се помине тестовите 10 дена по залак.

Екстрахираниот инсект треба, ако е можно, да биде донесен во лабораторија за истражување.

Големи опасности од убод за каснување

Постојат два типа на каснување реакција - општа и специфична. Првиот може да се појави како одговор на алергените, кои воведуваат и заразени и стерилни инсекти, нивното појавување не укажува на присуство на било каква инфекција. Ако бремената жена е каснат со крлеж, во рок од 3-4 часа може да се забележат следните појави:

 • Подигнување на температурата на телото до 38 степени;
 • Мало намалување на крвниот притисок;
 • Тахикардија (до 100 удари во минута);
 • Главоболка;
 • Општа слабост;
 • Фотофобија,

По некое време, можно е да се зголемат регионалните лимфни јазли, тешко да се дише.

Важно! Ако има феномени на анафилактична реакција - едем на јазикот, очните капаци и усните, зголемена тешкотија при дишење, намалување на артерискиот притисок, неопходно е да се воведат антихистаминици. Обично ова е преднизолон или дексаметазон. Направете го тоа само ако постои закана за животот на жената.

Болести кои се пренесуваат преку грини

Ако крлежот е каснат, патогените разни болести можат да влезат во крвотокот.Најопасните од нив - тоа Borellia burgdorferi (предизвикува Лајмска болест или функционирам borellioz) и штиклирајте-сноси енцефалитис вирус. Во некои региони, можен вирус инфекција хеморагични трески (Омск, Крим), анаплазмоза, ерлихиоза - но како по правило, тие се изолирани случаи.

Селектирај borellioz

Првиот знак на борелиоза

Ефектот на штиклирајте-сноси болести во плодот многу малку се знае. Статистичките податоци покажуваат дека поголемиот дел од жените кои страдале од борелиоза при раѓање родиле здрави деца. Постои единствен доказ дека болните деца се родени со болни мајки. Не постои точна врска помеѓу месецот на бременост и раѓањето на болно дете. Затоа, ако се откриени патогени на бурелиоза, третманот не може да се занемари. Болеста може да има далекусежни последици, до инвалидност.

Првиот знак на borelliozom инфекција - прстен црвенило (еритем) со дијаметар од 30-50 см Дури и ако не сте го виделе на членконоги кои ви залак -. Присуството на оваа функција бара итно лекување во здравствена установа.

Третманот се спроведува под надзор на лекар, понекогаш бара воведување на имуноглобулин донаторот, што може негативно да влијаат на здравјето на фетусот. Ако му беше дијагностицирана болеста веднаш, тоа може да се излечи со антибиотици, што повторно, пропишани од страна на лекар

Енцефалит

C вирусен енцефалитис ситуацијата е полоша. Жените кои се планира да се има бебе, а во исто време живеат во живеалишта на Ixodes или куче крлежи (главните преносители на болеста) треба однапред да се вакцинираат против енцефалитис. Во овој случај, залак на ixodid функционирам за време на бременоста нема да биде страшно.Ако вакцинацијата не е, треба брзо да ги положите тестовите и да започнете со третман.

Енцефалит може да предизвика оштетување на мозокот

енцефалитис вирус може да предизвика оштетување на нервниот систем на мајката, како воспаление на мозокот кај оваа болест. Ако не е пропишано навремено лекување, ова ќе доведе до попреченост, па дури и смрт.

штиклирајте-сноси енцефалитис вирус претставува сериозна закана за животот и на мајката и животот на фетусот. Дури и ако мајката е успешно пренесени болест, лекарите препорачуваат да го следат статусот на детето, како на вирусот може да влијае на неговиот развој и спроведување на ознака (особено во првиот триместар).

Ако тоа се случи, лекарите препорачуваат прекинување на бременоста, како што постои голема веројатност да се има дете со физичка попреченост.

Важно! Означување на инфекции кај бремени жени се одвива во потешка форма што другите луѓе ја имаат. Затоа, кога ќе се појават првите знаци (обично изгледаат како студени), треба да знаете што да направите. Ако неодамна сте каснати од инсект, и се чувствувате добро - веднаш контактирајте со лекар!

Спречување

Вакцинација против енцефалитис да помогне во одржување на здравјето на вашето

За да се себе си и вашето бебе од можните ризици заштита, треба да се следат некои правила:

За да штиклирајте залак за време на бременоста не донесе проблеми, се препорачува да се вакцинираат против вирусот на штиклирајте-сноси енцефалитис. Ова е особено точно ако живеете во епидемиолошка област или патувате;

 • Ограничете го времето на престој во шума и во области со висока трева, почесто инсекти се напаѓаат таму. Да се ​​биде во таков локалитет, редовно проверувајте го телото за инсекти - особено на места каде што има тенка деликатна кожа;
 • Користете специјални репеленти, но само по консултација со лекар.Некои супстанции можат да бидат опасни за здравјето на фетусот;
 • Обидете се да носат затворени облека во светли бои, што е полесно да се види на инсекти;
 • Ако имате миленичиња - редовно ги проверувајте по одење;
 • Со цел да се заштитат себе си од најдобрите можни болести, потребно е да се почитуваат горенаведените упатства. Ако знаете што да направите ако каснат од крлеж - вие или вашето дете не се плаши од болести. Ако тоа се случи, контактирајте со болницата и поведете ги потребните тестови. Во случај на потврда на болеста - поминете низ курс на лекување. Обрнете внимание на вакцинирање ако живеете во епидемиолошка област.