Цан напад пацов на спавање ман

Јули 2019

Видео: Our lonely society makes it hard to come home from war | Sebastian Junger (Јули 2019).

Anonim

стаорци се многу непријатни и опасни суштества. Тие се карактеризираат со големи, силни заби со кои се соголуваат низ се што е во својот пат, дури и на бетонскиот ѕид не е пречка за нив.

Нивната појава во домови - сериозна работа, секој пат кога го прави грижете се, предизвика многу проблеми и страв, особено кога детето живее таму. Покрај тоа, тие се носители на разни опасни болести, инфекции. На кожи опашка суштества напредува тафтабити, комарци, болви, кои подоцна се пресели во човечките живеалишта, на домашни миленици.

Може ли стаорец да нападне личност?

Може ли стаорец да нападне личност кога спие? За жал, ова е вистина и таа е способна да го стори тоа. Ова се случува во реалниот живот, но не толку често. Според статистичките податоци, огромното Москва со население од 12 милиони, нападот на глодари изложени на околу петстотини луѓе годишно, што е околу 2% од вкупниот број на каса. Ова ги вклучува каснувања на кучињата скитници, мачки и други животни.

Причините за нападот стаорци по лице

главно глодари напаѓаат категории на граѓани во неповолна положба, тие се луѓе спијат во пијана состојба, и без покрив над главата, кои се кријат во смрдлива подруми, канализација, валкани влезови, и други слични дела, привлече штетници.

Некои тврдат дека животните имаат плунка со анестезија својства, кои се манифестираат кога го гризат, затоа што едно лице може да спие и не се чувствуваат.Сепак, ова е само мит, не треба да им верувате на ваквите разговори, овој тип на животни воопшто немаат способност да произведуваат анестетици. Сите љубители на домот декоративни стаорци во текот на тоа колку болно оние залак, од таквите чувства станува непријатно, не скокаат ноќе од креветот е едноставно невозможно.

Дивите опашка суштества се способни да брзаат да спијат бездомници, пијаници. Нивното внимание го привлекува фиксна целна, која може да се збуни со куп на остатоци или мртво тело. Луѓето во состојба на силна алкохолна интоксикација не можат трезвено да размислуваат, да се плашат и соодветно да ги проценат болните чувства, што го користат паразитите.

Најчесто тие можат да нападнат кога се соочуваат со тешка глад или самоодбрана, ако се најдат во заблуда.

Може ли стаорците да нападнат мачка?

Не е невообичаено да се нападнат овие суштества со миленичиња. Голем сив стаорец може спокојно да убие мачка, со закуска на грлото, а целото стадо на поединци дури може да залак и куче.

Но, повторно, треба да додадеме дека честопати паразитот ќе ја загризува мачката, исклучиво да се брани себеси. Ситуациите во кои тој е премногу гладен, во принцип, не треба да бидат, бидејќи во современите градови и села секогаш има нешто да профитира. И мачките во исто време се плашат да влезат во војна со такви големи поединци, тие преферираат да ловат глувци, понекогаш само некои од нив се подготвени да се борат.

Само стаорците инфицирани со беснило можат да го нападнат неразумно.

Што треба да направам ако стаорец ме каснува?

Најопасните каснувања на стаорци се произведуваат во вратот или лицето, бидејќи тука крвните садови се наоѓаат најблиску до кожата, благодарение на што има брзо продирање на инфекцијата во телото.Затоа, проблемот треба да се реши што е можно поскоро.

стаорец залак Третман

Прва помош треба да биде како што следува:

Темелно исплакнете рана течен раствор на сапун (најмалку 5 минути за површински рани, длабоко за 10 минути). Постапката најдобро се изведува под притисок, ова е идеално за мал шприц или клизма.

Кога раната не води сметка крвта - ова е многу добар, па таму е измие нечистотијата и бактериите.

По третманот сапун е потребно да се дезинфицира залак пероксид, хлорхексидин, или можете да се furatsilin. На рабовите на бајпас јод.

Следниот чекор е да се наметне стерилна газа со антибиотици и непосреден пристап до лекар.

Ако најде траги од вашите миленичиња контрола на штетници, исто така е важно да се обезбеди непосредна прва помош, да се третираат сите рани, а потоа и на ветеринар. И се препорачува однапред да се даде соодветна вакцинација за миленичето.

Болеста се пренесува од каснување од стаорец

Секој треба да бидат свесни дека кога ја гризе стаорец, тој ризикува да го дваесетина агенти на ужасни болести. Главната од нив вклучуваат:

  • Листериоза;
  • Лептоспироза;
  • мелиоидоза;
  • токсоплазмоза;
  • ку-треска.

Можете исто така да пренесете два вида страшни инфекции: беснило, тетанус. Сите овие болести се крајно опасни и може да доведат до смрт.