Све што треба да знате о буве

Јули 2019

Видео: GRAN Pesquería de Orilla con Red 【TRASMALLO】 (Јули 2019).

Anonim

со болви луѓе исполнети во рок од примитивното општество во светот, постојат околу 1000 видови на болви. За среќа за луѓето и домашните миленици, фактите се такви што огромното мнозинство живее во дивината, а не во домовите. Но, бројот на видови на болви кои се населиле во човечкото живеалиште е сосема доволен за да предизвика многу проблеми.

Луѓето ги среќавале болките уште од времето на примитивниот систем, бидејќи во природата многу од нивните видови живеат во пештери.

Најчести видови

Сите инсекти кои припаѓаат на крваво цицање се хранат со крвта на жртвите. Многу видови на болви одамна се приближуваат кон луѓето и го избрале него и неговите миленици како извор на исхрана. Најистакнатите и потенцијално опасни овие болви, кои се во куќата:

 • човековите постелнина;
 • куче;
 • мачка;
 • се стаорец; Птици;
 • Песок или море.
 • Песок болви - заедничка тип на крв-цицање

Надвор болвата

одред болвата има многу видови на инсекти, но сите тие се многу слични, и во изгледот, и физиолошки малку од се разликуваат едни од други. Сите се крв-цицање паразити, и бидејќи структурата на нивните тела совршено прилагодени тивко се движи кон жртвите и да пијат крв слободно. Во овој случај, крвта е нивната главна храна, па затоа се храни со машките заедно со женките.

Големината на паразитите не надминува 5 мм. Човечките болви се нешто поголеми од птичјиот и машкиот. Просечната големина на болви е 1-5 мм. Во ретки случаи, надуената болва може да се зголеми на 1 см во должина.

Нашите читатели препорачуваат!

За да се ослободиме од болви, нашите читатели го советуваат отпуштачот од штетници. Работата на уредот е базирана на технологијата на електромагнетни импулси и ултразвучни бранови! Апсолутно безбеден, еколошки агент за луѓето и за миленичиња.

Прочитајте повеќе тука …

Структурата на било болви прилагодени за еден - снабдувањето со крв. инсекти тело се срамнети со земја странично и е особено непречено - тоа е од суштинско значење за луѓе кои треба да се движат наоколу во волна и косата на жртвата брзо и тивко. Постојат штитови и изобилство на ќорци по телото. Тие се дизајнирани да се задржат во косата на животното и да се движат во одбраната насока.

Изградба на било болви прилагодени за еден - на снабдувањето со крв

Заден "нозе" на овој вид на паразит е многу подолги од предните, зошто тие имаат карактеристичен изглед. Долгите задните нозе им пружаат посебна брзина, која е вклучена во изреки. Благодарение на оваа структура, просечната болва може да скокне стотици илјади пати од нејзините димензии - од 20 до 3 метри. На главата и градите на одделот за инсекти има ktendii - чешли, за која таа во прилог на жртвата. Боите на болвата се темни. Возрасни паразити може да бидат црни, црвени, жолто-кафеави во боја. Сите нивни видови изгледаат како црни точки со голо око.

Колку паразити живеат

Колку болви живеат? Паразитите живеат доволно долго - во просек по 3 месеци.Сепак, некои суштества на опишаните видови живеат до една година и половина или две, ако се земат предвид сите фази на развој.

Тие можат да бидат во вкочанета состојба под неповолни услови. Во овој случај, тие живеат подолго. Овие инсекти се исто така непријатни - во отсуство на живи организми, инсектите од вкрстени цицачи на заразено место долго може да ги чекаат. Затоа, напуштањето на домот не е метод на дезинфекција.

Каде живеат

Топлокрвни животни паразити се користат само како извор на исхрана. На нив, како по правило, тие не живеат, но само кратко доаѓаат на телото за да јадат. По сатурација, болките се кријат во затскриените места. Сите видови на овие крволоки претпочитаат да се кријат во куќи во пукнатини, под подвижни плочки, во ковчези. Кучиња, мачки, паразити зајак живеат во ѓубре.

ВЕ МОЛИМЕ ЗАБЕЛЕШКА!

За брзо отстранување на болви, постојат само три ефективни опции:

Повикување на службата за дезинсекција (скапи);

Набавка на електронски репелер (1390 рубли); Хемикалии (сомнителен ефект).

 • Прочитај повеќе тука …
 • Распространетост на паразити

  Секоја болва лежи до 500 јајца за својот живот. Животниот циклус на болвата вклучува фази на ларва и возрасен инсект.

  Пропагација на болва

  Развојот од јајце во зрела индивидуа под поволни услови се јавува во 20-50 дена. Во овој случај, температурата на воздухот, оптимална за развој - 18, 0-27, 5 степени, и влажност на воздухот - не помалку од 60%. Ако воздухот станува посува, процесот на развој ќе престане и ларвата ќе чека поволно време. Водата ги уништува ларвите. Во неповолни услови, ларвата долго време останува во кожуровата фаза, а мултипликацијата на болви е суспендирана.

  Се прашувам како болките се размножуваат. Ларва произлегува од поставеното јајце. Има блескав изглед и не се храни со крв.

  Без разлика колку ларви, сите тие не живеат на животни, туку на подот или зад первази во тајни места.

  Ларвите на болви од мачки и кучиња можат да живеат во тревата, што ги штити од удари на штетните зраци на сонцето. Фактите велат дека во фаза на ларвата, болвата трае неколку недели - две или четири, во зависност од условите на животната средина. Потоа доаѓа кутијата - ларвата создава кожурец од мрежата. Во него, може да биде од неколку дена до неколку месеци. Сè повторно зависи од тоа колку се чини дека условите за паразитот се поволни за живот. Возрасен не може да го напушти кожурот долго време, ако нема жртви. Овие факти го објаснуваат долг живот на некои поединци трае една и пол година. Оттука станува јасно: колку да живее болвата зависи од поволните услови. Уште полоши, колку подолго живее болвата, во фаза на ларва или кутре. Ова е репродукција на паразити.

  Видови на болви (видео) Карактеристики на енергија Секое болви не внесе лекови против болки, бидејќи тие се многу брзо, за разлика од грешки. Затоа, каснувања од болви се чувствуваат веднаш.

  Опишаните видови без крилја не се разликуваат во лојалноста на сопствениците. Паразитите лесно ги менуваат, и покрај нивните имиња. Затоа куче скокање паразити се прилично лесно да се помине мачки и залак нив, и мачка може да живее на зајаци, ослободиме од болви кои можат да бидат неколку начини.

  Сепак, тие се уште го прават тоа во екстремни случаи. На лицето, кучешки и мачки непоканети гости речиси никогаш не минуваат.

  штети скокање паразити

  Болви, се движат од еден ентитет во друг, а со тоа да станат носители на многу болести. Во нивната плунка, во текот на студијата беа откриени 200 патогени разни болести. Најопасната болест што теоретски може да ја издржи болвата е чума. Сите затоа што природните носители во природата на предизвикувачкиот агенс на чумата се стаорци и други глодари. Премин од стаорци на други топлокрвни животни, кои често се јавуваат, над инсектите што всадуваат крв можат да ги инфицираат другите. Болвите се носители на многу болести

  Исто така, овие инсекти можат да носат салмонела, антракс, енцефалитис, туларемија, јајца, црви, и други црви. Но, многу почесто тие само предизвикуваат алергиска реакција на каснувања на болви, што често се случува кај децата.

  Други видови

  Постојат и други видови на ненаситни инсекти кои се штетни. Тие припаѓаат на различни видови и имаат различни навики, но во главно се слични - хранење со крв.

  Море болви Оваа интересна видови наведени во овој член припаѓа на семејството на инсекти

  Talitridae

  , на кој му припаѓаат, и медиокритетска скокање мачка паразити. Ги нарекувам и амфиподи. Тие живеат покрај водата на плажите. Како по правило, тие не постојат во северните ширини - живеат главно во Југоисточна Азија, Јужна Америка, и се наоѓаат во Африка.

  Овие паразити се многу мали - нивното тело има должина од 1, 0-1, 9 mm. По појава во микроскоп, овие мали суштества личат на ракови со сегментирано тело и долги "нозе". Морските болви се активираат во мракот. Во огромен број на болвата колонија емитува непријатна врева.

  Море болви личат сегментирани ракови со малку тело и долго "нозе"

  Овие паразити не само што се хранат со крв.

  Женските болви се всадуваат во телото на жртвата и се прикачени на садовите за да се обезбеди развој на јајца. Самата жена по породувањето на јајцето умира, што дополнително предизвикува развој на опасно и тешко воспаление кај лице - саркопсилоза. Земјени или песочни болви

  Живеат на копно и песок во земјите од Азија, Африка, Јужна Америка. Често тие се наоѓаат во земјените подови на колибите на локалните жители. Оваа болва припаѓа на родот

  Тунга пенетранс.

  Според видот на храната и начинот на живот, тоа личи на морска болва. Слично на тоа, женката продира во кожата на жртвата и излегува таму јајца и слично ги истребува од раната. Песочните паразити предизвикуваат тунгеоз. Интересно е да се знае Човештвото живее со болви од милениумот.

  Со векови практично немало бегство од болви, па многу од нив живееле во човечки живеалишта. Интересни факти - во средниот век благородни луѓе го прицврстувале крзно на зајакот на кожата за привлекување на болви. Кога се собраа на тоа, беше изгорено крзно со болви.

  Бол болва под микроскоп (видео) Големината на болвите секогаш ги натера мајсторите да го докажат својот талент. Ова е совршено кажано во приказната на Лескова "Левичар", каде главниот лик ја потресе болвата. Сега постојат голем број на мајстори кои навистина можат да го направат ова - на изложбите може да видите мали метални парчиња со потковици со потковици. Болните се непријатни паразити со кои треба да се решат. Но, за успешно да го направите тоа, треба да знаете сè за нив.