Ако је стан заражена црне бубашвабе…

Јули 2019

Видео: SCP-2480 An Unfinished Ritual | presumed Neutralized | Sarkic Cult SCP (Јули 2019).

Anonim

Доколку црна лебарки во станот соседи се чувствувам целосна сопственици, ако тие се снашол во отстранување на ѓубре, тогаш многу наскоро тие ќе се стави во ушите на целата куќа и вашиот дом, како и.

Дали е можно да се надеваме дека вашата чистота спречи инсекти се смират во вашиот простор за живеење? Да, беспрекорна чистота на домот, недостаток на пристап до храна и одржување на санитарна опрема во совршена состојба - сериозни "негативни" аргументи за црна тавтабита. Малку е веројатно дека тој ќе сака да се реши трајно во оваа соба, но тоа ќе се погледне во да се распрашува, а не дали да остане во кујната неизмиени садови.

Потребно е да се станарите само еднаш направил грешка, инсектите се вратат во своите чекори и да доведе колеги. И затоа треба да ги исполнат главата напред.

За почеток, ајде да ги одблизу на црни лебарки, и потоа да видиме како може да се ослободи од нив, ако тие доаѓаат за куќата.

Кој е поопасно: ориентален тавтабита или црвена?

Во становите на два вида на руската домашна лебарки се најчестите: црна и црвена боја. , но со едни со други, тие ретко коегзистираат. Нивните топли еден и ист ѕид како што тие тврдат дека се еден и ист извор на енергија. Сето ова доведува до конкуренција.

И се чини дека добитник на interspecies борба е тавтабита.

Малку безгрижно став црни женски тавтабита за нивните деца, води до фактот дека некои од јајца оставен без надзор, се јаде од страна на членовите на било каков вид на лебарки (и црвена и црна).За овие инсекти канибализам е доста природен феномен.

Покрај тоа, додека ориенталниот тавтабита достигне пубертет, за кое време да расте и да се одгледуваат неколку генерации на лебарки. Затоа, бројот на црни лебарки расте полека од црвените.

Значи, можеби не треба да се плашите од нивниот изглед? Сепак, големи, достигнувајќи должина од три сантиметри, ориентални тавтабита, малку pobloskivayuschie хитин школка, зрачи непријатен мирис и се во можност да се развие неверојатна брзина - феномен се уште несвојствени за модерен стан.

Откривање на ова повеќето непријатни гигант пиштол на кујна, бања или истражување (ох, ужас!), Влезе во кревет, ненамерно sodrognoshsya и се сеќавам "тавтабита" Chukovsky.

Дали постои квалитет што е еднакво црна тавтабита со црвена боја: близина на било кој од нив е многу непожелно за еден човек, ова човечките живеалишта животни загадува отпадни производи, онеспособи инсталации и апарати.

Присуство во рамни црни лебарки кои доаѓаат надвор од канализација, подруми, контејнери и извршување на нивните тела, неверојатен број на патогени - знак на лошите санитарни услови на просториите и реална закана за здравјето. Особено ранливи на инфекција се љубопитни деца.

Методи за борба против црните лебарки

Луѓето не се користат да ги ризикуваат најскапите. Оттогаш човекот станал свесен дека овие synanthropic инсекти не само malosimpatichnye, но, исто така, исклучително штетно, тоа е со особено ревност почна да се ослободи од црни лебарки. И успеа во тоа.

Тоа е безбедно да се каже дека да се ослободиме од инсекти е многу изводлива задача.

Да ги разгледаме основните методи за борба против црните лебарки, кои се подобруваат од ден на ден.

 • Механичко истребување. Првото оружје против лебарки, можеби, е привидно. Тој е во состојба да го уништи еден zazevavshuyusya поединец, но апсолутно неефикасен во масивна инвазија на лебарки.
 • Термички удар - начин да се ослободи од црна домаќинство лебарки, дојде до нас од памтивек. Се состои во замрзнување на зградата. За жителите на модерни високи згради со централно греење, овој метод технички не е изводлив.
 • Репеленти - значи не убивање, туку само отфрлање на лебарки. Некој забележал дека црните лебарки не толерираат некои силни мириси. Речиси секое семејство што има искуство во справувањето со штетниците, има во арсеналот на неговата омилена алатка за да се ослободи од инвазијата на црни лебарки: ловоров лист, 'рж, се собраа во цветни период, elderberry цвеќе или мирисна feverfew.

  Употреба на природни производи мито со сопствена безбедност. За жал, без разлика дали лебарки текот на времето, имаат заборавено како да се направи разлика мириси, или едноставно да се користи за нив, но често може да се најде нив полазване готви за нив букети.

 • Замки. Кол да го вози тавтабиот надвор од куќата е комплицирана работа, беше одлучено да се надмине со итрина. За да го привлече вниманието на пекарите, се разбира, се користат прехранбени производи. Од храната што лежи на видно место, инсектот никогаш нема да го одбие.

  Тука доаѓа неговата несреќа. Човечката фантазија не познава граници. Ставањето на деликатес во ѕид стаклена тегла и еден нафта подмачкано да бидете сигурни дека на надворешно по таков оброк слатка ориентални тавтабита a го нема избран.Истиот ефект се постигнува ако на патот кон мамката се размачка леплива маса, на која инсектот ќе се прицврсти цврсто.

  Модерните уреди за фаќање инсекти се уште посложени. Ако тавтабита е искушана од мамката, таа ќе биде убиена со електричен празнење, па дури и да се дезинфицира со истата струја. И овој метод за борба против црни лебарки има недостаток: прво, инсектот треба да биде заробен.

 • Инсектицидите се производи на хемиската индустрија кои делуваат на организмот на инсектот, уништувајќи го. Оваа огромна група супстанции, различни во структурата и механизмот на дејствување. Овие лекови можат да помогнат да се ослободат од лебарките, кога сите погоре е немоќно. Сепак, инсектите ги уништуваат сите со нивната виталност и способност да преживеат дури и по јадењето отров.

  Во некои случаи овој феномен има објаснување: ако отровен тавтаб најде капка вода, ќе се напие, тогаш ефектот на многу инсектициди е неутрализиран или ослабен. Производителите нудат алатки за да се ослободат од црни и црвени лебарки во различни форми - гелови, креони, аеросоли, прав. Кога користите многу инсектициди, посебно внимание мора да се преземат бидејќи се токсични за луѓето и за миленичињата.

  Но, постои средство кое ја доби специјалната симпатија на населението. Оваа борна киселина - долгорочно, евтино, релативно сигурно за луѓето и до денес е ефикасна во борбата против црните лебарки инсектицид.

Штрајк удар

Активен отпор на луѓето, без оглед дали се старомодни стапици или ултрамодерни инсектициди, имале ефект, успеале да се ослободат од големи црни лебарки.Никој не шути во ѓубрето, никој не се крие над пукнатините, кога светлото во кујната свети.

Дали е ова конечна победа? Веројатно не. Како што покажува практиката, станарите на повеќекатните куќи, кои честопати не се познаваат едни со други или по име или лице, прават фатална грешка, обидувајќи се да добиваат црни лебарки без поддршка на соседите. Инсектите имаат тенденција да мигрираат од стан во стан, изгледот во кујната на претходно отсутни лебарки, може да значи само едно: еден од соседите им објави уште една војна.

Ќе биде во право да се комбинираат напорите, да се обработуваат сите станови во исто време и да се спроведе контролен удар против главните засолништа на црни лебарки-суровини подруми, ѓубре. Уште разумно е да се довери таков настан на специјалисти во областа на контрола на штетници. Само тогаш можеме да се надеваме дека црни лебарки во станот нема да се појават за многу долго време, или, можеби, никогаш.

Видео: Погледни го изгледот на црна тавтаба