Стаништима буве у кући

Јули 2019

Видео: Suspense: Suspicion (Јули 2019).

Anonim

Болви - крв-цицање инсекти, расипување на живот не само на животните, но исто така и луѓето. Во прилог на болни каснувања кои предизвикуваат алергиски реакции, тие може да се шири опасни болести, така што појавата на овие инсекти во станот треба да се грижи за нивно уништување. За да се ослободите од крвавите паразити, треба да ги знаете местата од живеалиштето.

, каде што повеќето живеат болви

Најчестите живеалиште на болви во станот се:

  • теписи;
  • Легла на домашни животни;
  • Тапациран мебел;
  • Постелнина;
  • Облека;
  • Тешко е да се достигне место зад первази и во пукнатини на ѕидовите.

Теписи и тапациран мебел

Матс домашни миленици - една од омилените живеалиште на болви во станот

Во станови, особено во присуство на домашни миленици, болви често се наоѓаат во тепих. Претпочитаните инсекти даваат природно гадење, во кое се чувствуваат удобно. Ова се објаснува со фактот дека тие живеат на ниска надморска височина. Нивните живеалишта се наоѓаат не повеќе од еден метар од подот, поради што каснувањата најчесто се појавуваат кај лицето на нивните нозе.

Од истата причина живеалишта болви се: тапациран мебел (софи и фотелји), детски играчки направени од ткаенина и крзно килими на ѕидовите. Благодарение на топлиот куп, овие објекти за внатрешни работи создаваат оптимални услови за репродукција на инсекти за крварење.Така, на температура од +27 и зголемена влажност, циклусот на развој на болвата трае само 21 ден. Под други услови, времетраењето на циклусот може да се зголеми до 8 месеци.

Кревет и постелнина

Постелнина е најзгодно место за болви да седат по сатурација. Најчесто, инсектите живеат во набори од постелнина и излегуваат од лов ноќе, кога едно лице спие. А убава животна средина се создава во душеци, кои треба да се земат предвид кога се обработуваат кревети за уништување на инсекти.

Каснувањата на болвата честопати се мешаат со каснувања на кревети, исто така, избираат кревет за лице како нивно живеалиште. На болвата долна облека има траги, кои се кафени мали точки во форма на запирки.

Подрумите на повеќекатните куќи

Репродукцијата на овие крвни цицачи инсекти ја промовираат бездомни животни кои живеат во подрумите во студената сезона. Глувците и стаорците, кои можат да се појават во подрумите на куќите, исто така, се нивни носител. Присуството на болви особено се чувствува од страна на сопствениците на станови се наоѓа на приземјето на станбени објекти. Да се ​​влезе во стан инсекти може преку вентилација дупки и пукнатини во подовите.

Инсектите од подрумот, влегле во станот, се населуваат во тепих, фотелји и софи. Миленичињата, исто така, стануваат засолниште за овие крвав паразити.

Важно! За да се спречи појавата на болви во визбите, неопходно е да се елиминира влагата и да се исчисти просторијата од остатоци. Во случај на инфекција и репродукција на инсекти, неопходно е да се изврши внимателна обработка на целата територија на подрумот.

Други болтните станови во станот

Омилената локација за болвата во станот е первази и слотови кои се наоѓаат на височина од не повеќе од 1 - 1.5 m.Кога ги уништувате крвавите паразити во собата, на овие места треба да им се посвети посебно внимание. Јајцата на инсекти можат да останат на тешко достапни места и да предизвикаат повторна инфекција.

Гардеробери се друго место каде што често живеат кревети. Тие може да организира гнездо, како во облека, и во пукнатините на мебел, па нивното уништување е потребно за обработка на предниот и задниот дел на кабинетот.

Овие инсекти за крварење даваат најголема предност на миленичиња. Често се среќаваат и кај птици чувани во кафези. Еден добар шеф, кој сака да се спречи ширење на инсекти во текот на стан, внимава на нивниот дом домашни миленици и навремено ги процеси.

Насловна болви, како и грешки можат да живеат во било скришни места, па ако треба да ги уништи нив треба да се третираат целиот стан област. Жителите на првите катови не заборавајте за обработка на подрумите.