Ко су бубуљице и зашто мирисе?

Јун 2019

Видео: Grief Drives a Black Sedan / People Are No Good / Time Found Again / Young Man Axelbrod (Јун 2019).

Anonim

Смешниот смрдеа, кој е честопати повремени посетители на градските станови, научно се нарекува чувар на дрва. Ова е познат штетник на шумски и градинарски растенија, кој се храни на нивниот сок и често доведува до смрт на целото растение. Поговорката "Мал бубачки и миризливи" потекнува од овие инсекти, кои станаа познати по нивниот непријатен мирис.

Зошто грешки мирисаат и како тие го користат?

Веројатно, многумина се прашуваат зошто гребите смрдеа и зошто им е потребен овој многу специфичен мирис. Всушност, овие инсекти имаат прилично добро развиено чувство на мирис, кое ви овозможува да ги согледате и класифицирате мирисите, објавени од нивните други браќа.

Не само што стојат бубачки, туку и сите грешки, па дури и вода, имаат специјални жлезди лоцирани на задниот дел на цефалотораксот. Во овие жлезди е миризлива течност, која бубачката може да ја користи во случај на опасност. Тој е отровен за другите инсекти, може да предизвика спазам, парализа, па дури и смрт, но тоа не влијае на самата бубачка.

Грешките исто така го користат нивниот мирис за да најдат и привлечат соодветен брачен партнер и ги плашат конкурентите за храна или за женски пол.

За да разберете како мирисаат креветите, треба да си го замислите мирисот на малку лошо ракија. Овој мирис стана вистинска визит-картичка со кревети (со голема група тие мирисаат многу интензивно, но мирисот на неколку грешки е многу тешко да се почувствуваат).

Но, најмногу смрдлива бубачка е дршката. Неговите жлезди лачат течност што мириса неколку пати посилно од другите грешки.

Интересно е …

Кревестата бубачка открива лице по мирис на крв, што тој многу суптилно фаќа. Но гнездото на самите грешки помага да се најдат специјално обучени кучиња, кои се специјално навикнати на мирисот на бубачката. Во САД, едно такво обучено куче чини повеќе од 10.000 долари и е добар асистент на професионален дезинфектор.

Кој се нарекува грешки од смрдеа?

Смукалката (шмиргла) има должина на телото од околу 10-12 mm, овална, рамна форма. Како што може да се види на сликата, бојата на заштитник може да варира од светло зелена до жолтеникава и кафеава:

Треба да се забележи дека многу роднини од овој вид се светли и забележливи. Како и сите членови на родот, бубачката на смрдеата има орален апарат за пробивање на цицање што им овозможува да ги пробие површинските слоеви на растенијата и да ги остава и да се хранат со нивните сокови.

Во студената сезона, лешник паѓа во вид на анабиоза, излегувајќи од неа со доаѓањето на пролетта. Кога се поставува повеќе или помалку топли температури и започнуваат да се појавуваат зеле од под земја, бубачката се испраќа да пронајде постојано место на живеење. Повеќето грешки сакаат да бидат на грмушките од малини и огрозд, често зафаќаат ариш и елдер.

Веднаш по миграцијата кон растителни култури, штитовите се парат и се постават јајца. По 2 недели, ларвите се појавуваат од јајцата, кои, исто така, почнуваат активно да јадат и оштетуваат растенијата. Ларвите се слични со минијатурни возрасни лица, но пред нивната комплетна трансформација, очекуваат неколку линии со комплетна промена на хитинското покритие.

Смешковците во станот не му наштетуваат на лице и воопшто не се домашен паразит. Може да случајно лета во отворен прозорец во лето, но нема да може да се репродуцира под такви услови.

За да се ослободите од инсекти случајно фатени во куќата, најлесно е да го исфрлите на улица. Вреди да се напомене дека мртва или уништена бубачка од смрдеа ќе замрачи дури и повеќе од жива.

Со цел да се спречи пробивањето на дрвениот стражар во станот, доволно е да се користат прозорски мрежи против комарци.

Разновидноста на смрди-смрди

Семејството на штитови има многу претставници, од кои секоја има свои карактеристики. Овие stinky bedbugs се доделува од страна на природата со оригинална светла боја и корен леш, покриен со густа школка. Карактеристична особина која помага да се разликуваат бранители од други грешки е издвојувањето на цефалоторакс, кои имаат малку правоаголна форма. Поради овие испакнатини, бубавата се чини уште масивна и опасна, иако во суштина е безопасна:

Бубачката обично се смрди "од страв", ова е нејзината природна заштитна реакција. Иако бедрата се сметаат за горчливи и не вкусни, птиците ги јадат со задоволство.

Сликите покажуваат неколку видови штитови кои имаат изразен и силен "вкус":

Паломен е зелен. Оваа прекрасна бубачка е забележлива по својата зелена боја, која до есента станува црвеникаво-кафеава.

  • Црвена нога ескадрила. Еден од најголемите претставници на семејството (15 мм), неговото тело има боја на стара бронза.

  • Бикуспадниот бидентат. Еден од ретките месојади, со големо задоволство јаде гасеници и затоа е корисен инсект.

  • Бериот бастер. Сака да ги јаде оние бобинки кои се отровни за луѓето (избелени, wolfberry), без одбивање, сепак, и од рибизла со малини.

  • Северно расипувачка бубачка. На грбот, може да се види многу убава шема, потсетува на одличен африкански маска.

  • Пропагирање на штитовите и нивниот штет за земјоделство

Главната храна на бубачката е смрдлива - тоа се сокови од разни растенија, меѓу кои има многу култивирани и специјално одгледувани луѓе. Откако носачот се распаѓа на фабриката, почнува брзо да умре и престанува да вроди со плод. Се разбира, контаминацијата на полиња и зеленчукови градини со такви грешки носи значителни загуби, бидејќи погодените растенија или даваат помалку култури или воопшто не вродат со плод.

Секоја бубачка има мал хормоник со кој ја извлекува својата храна. Овој уред им помага лесно да ги пробие стебленцата, лисјата или плодовите на растенијата и да го испие сокот внатре.

Во плунка на бубачката на смрдеата, има отров, кој тие го пуштаат во растенијата на крајот на оброкот. Тој предизвикува венец. Предаторските бранители на ист начин ја пробиваат кожата на гасеници и буквално ги цицаат нивните течни содржини.

Грешки смрзнат за поставување на јајца токму на оние растенија каде што паразитираат. Обично бројот на јајца во спојката не надминува 30-40, но овој број може да варира во зависност од видот. Сите јајца на штитовите се од оригинална форма, слични на садовите или градите.

Штитники многу брзо развиваат отпорност на разни отрови, со помош на која тие се обидуваат да отрујат во земјоделството. Поради оваа причина, самите производители на инсектициди треба постојано да ги подобруваат употребените средства, обидувајќи се да ги надминат гребените најмалку една година или две и да не дозволат целосно да ја уништат жетвата.

Ова е интересно …

Развојот на генетски модифицирани производи делумно се должи на проблеми во борбата против bedbugs: добиете различни растенија погодни за храна за грешки, е поедноставно и побрзо од производството на ист вид на селективен начин или постојано се развиваат нови отрови.

Главни саботаж грешките творови случува во градини и овоштарници, куќата се паразитски и не се репродуцира. На крајот од летото, кога грешки се во потрага по добра средина за зима, тие случајно може да лета во станот. Најдобар (и хумани) опција ќе биде едноставно да се ослободи бубачка - тоа не залак луѓе, а не може да направи ништо опасно.

За да се справи со овие инсекти со инсектициди, потребно е само во однос на земјоделството, каде што acanthosomatidae заканува култури на култивирани растенија, а неговиот број е доста голем.

Единствен снимки: спарување на креветот грешки