Како и шта могу убити вашке и гњиде на глави

Јули 2019

Видео: Каха продаёт машину (Јули 2019).

Anonim

убие убие вошки и гниди - две задачи значително се разликуваат во комплексноста и станува јасно е обично само во пракса. Како и подготовка е ефикасна, и мртвите инсекти речиси истури од косата по неа, но гниди биле и остануваат во косата. И во една недела или две од нив се изведени млади ларви од паразити, и сè ќе почне повторно …

Фактот дека возрасните од вошки и нивните ларви - доволно ранливи инсекти умираат од изложеност на многу инсектициди. И тука гниди - гниди е добро заштитени од ефектите на негативни фактори на животната средина густа заштитна облога и затоа отпорни против повеќето педикулициди средства.

На пример, многу модерни педикулициди средства за уништување на вошките влијае на нивниот нервен систем и да предизвика парализа инсекти проследено со смрт. Таквите средства можат да навлезат во телото преку вошки респираторниот тракт (дишни патишта) и во нервниот систем се влезат во крвотокот. НИТ е толку лесно да се добие инсектицид не е во состојба да, па дури и се нурне гниди во истиот раствор на перметрин (моќен модерна инсектицид) не мора да го уништат.

Значи, да го убие гниди мора да бидат избрани за оваа намена, како средства кои имаат ovicidal акција, која е труење јајца вошките. Или може да биде уништен од страна на механички гнида чешел посебен чешел - ова, патем, не е толку досадни како тоа може да изгледа на прв поглед.

Оди до белешката

Агентите што ги уништуваат габите речиси секогаш ги уништуваат самите возрасни вошки. Ова значи дека изборот на лек за контрола на паразити може да убие гниди и вошки, како што велат, "еден удар". Тоа е само важно внимателно да ги прочитате упатствата на такви лекови, како што многу од нив имаат контраиндикации и ако се користат неправилно може да бидат опасни за луѓето.

Како да се убие гниди посебни подготовки

Можеби повеќето ефикасно да датум, препарати на гниди - тоа значи да се има во основа органофосфати. Таквите супстанции вклучуваат, на пример, карбофос и хлорпирифос. Еве, патем, тоа се однесува на сите познати dichlorvos - единствената важна работа овде не е да го мешаме со модерна dichlorvos, веќе има нешто да се прави со "советски" истоимената инсектицид (во модерната dichlorvos нема различни марки се користат побезбеден за здравјето на луѓето инсектициди од групата пиретроиди).

Овие органофосфатни инсектициди генерално се сметаат за токсични за луѓето. Покрај тоа, тие често предизвикуваат разни иритации во допир со кожата, и затоа, вообичаено повеќе не се користат против вошките.

Сепак малатион во одредени концентрации се уште се користи за да се убие вошки и гниди во составот, на пример, следниве лекови:

  • спрејови на вошки и гниди Пара-Плус - тука малатион е дел од подготовките заедно со дополнителни инсектицид перметрин и Пиперонил бутоксид. Сите три од овие хемикалии се нервни агенси имаат ефект врз вошки, но малатион можат да навлезат преку кожата директно гниди телото развој ларви во него.Аеросол се нанесува на косата над целата своја должина, како и на главата, мазнење на косата со прстите. По ова, на производот треба да му се дозволи да остане 10 минути и исплакнете со проточна вода.

  • Педилин шампон - базиран само на карбофос и нешто повеќе едноставен за употреба од Пара-Плус. Педилинот се нанесува на косата, како и секој друг шампон, се старее околу 20 минути и се мие. Во ова време инсектицидот успева да убие не само вошки, туку и значителен дел од гнидите.

Интересно е да се

принципот на работа на малатион (тоа се нарекува малатион) е што го блокира ензимот холинестераза, која, пак, е дизајниран за да го блокира прекумерна ослободување на ацетилхолин. Вториот е невротрансмитер кој предизвикува контракција на мускулите кога е изложен на нервни рецептори.

Според тоа, кога малатион блокирање холинестеразата, ацетилхолин се акумулира во телото во големи количини и предизвикува контракција (грчеви) на мускулите на инсекти. Само неколку минути по ингестијата на малатион вошки инсекти целосно парализиран, а потоа почина прилично брзо.

и аеросол Пара-Плус, и шампон Pedilin не само што може да ги убијат вошките и гнидите, но, исто така, доведе до развој на несакани ефекти. Непосредна опасност малатион на човечкиот нервен систем во составот на овие лекови не е толку брзо неутрализирани во телото (со инсекти, како "неутрализација" супстанцијата не може да се произведува).

Сепак, и двата агента можат да предизвикаат алергии и иритации на кожата. Поради оваа причина, и Пара-Плус и Педилин не се препорачуваат за искоренување на вош кај деца под 3-годишна возраст, како и кај бремени жени и доилки.

Ние уништуваме вошки и гниди со народни лекови

За уништување на вошки и гнили, исто така може да се погледне и народната медицина. Некои од нив се добри во тоа што се подеднакво опасни и за возрасни инсекти и за нивните јајца.

Недостаток на многу народни лекови за вошки е нивната зголемена опасност за луѓето, особено кога се користат неправилно. На пример:

  • керозин, оцет и хидроген пероксид буквално може да изгори вошки и гази на косата. Но, кога ги користите, секогаш постои голема веројатност за добивање на хемиски изгореници, многу поопасни од самите паразити. Водород пероксид, исто така, исто така ја обезболува косата: речиси невозможно е да се уништат вошките на главата со помош без да се смени бојата на косата. Во однос на употребата на керозин - постојат случаи на негово палење на главата кај децата кога работат во близина на изворот на отворен пламен. Не помалку непристојни се резултатите кога родителките-родители погрешно ја разредуваат суштината на оцет и ја третираат косата со такво решение во детето.

  • Сок од брусница овозможува да се олабави прицврстувањето на габите на косата, но не е во состојба целосно да ги убие. Добро прикажана е комбинацијата на овој лек со чешли за чешлање на вошки. Каприциозната вода е токсична и за гнидите, како и за вошките. Можеби, тоа може да се смета за еден од најдобрите народни педикулицидни средства: ако внимателно гледате дека лекот не ја погоди устата или носот, тоа нема да предизвика штета.

  • Средствата како етерични масла и декорации на разни билки против вошки и, особено, против габите се претежно неефикасни. Таквите супстанции ги обесхрабруваат инсектите, но ако паразитите немаат каде да одат од главите, тие ќе го преживеат третманот.

Што ако … не ги убие гнилите?

Исто така постои и многу ефикасен пристап во кој гни обично се игнорираат, а ефектот е само на ранливите вошки и нивните ларви. Овој третман е во согласност со развојот на циклусот паразит:

први да се направат уништување на вошките како безбедно е можно со помош на, на пример, врз основа на диметикон (спреј или Nydala Paranit) - супстанцијата е безбеден, дури и ако случајно се користи внатре. На косата, само гниви остануваат живи. По таков третман, се одржува пауза од 10-12 дена, за кое време сите ларви се отстранети од сите гнили.

  • Потоа се спроведува повторната постапка за дедукција на младата генерација на вошки со исти средства. Вообичаено во овој случај е можно да се уништат вошките речиси целосно без употреба на особено опасни препарати.

  • Минусот на овој метод е неговото времетраење, но воопшто овој пристап се оправдува.
  • Безбедни начини да убиеш вошки

И, конечно, убиј ги габите и вошките на стариот начин, механички отстранувајќи ги од косата. Ако користите посебни чешли педикулициди, овој процес може во голема мера се олесни и забрза: чешли тип NitFree и AntiV исчешлана повеќе од 90% од вошки од косата.

Отстранување на гниди од косата што е можно, по олабавување нивната приврзаност кон LiceGuard косата брусница сок или шампон, а потоа чешел чешел над бања и исплакнете.

Исто така во странство е активно напредува на патот на топлинска уништување на вошки и гниди посебен фен, но досега дека рускиот пазар се уште не ја презентираше опрема за примена на овој метод.

И, се разбира, најлесниот и најприфатлив начин да се ослободите од вошките и гнездата е да се уништи нивното живеалиште.За да го направите ова, едноставно ја бричете заразената коса. Ако овој пристап е естетски и стилистички, тоа е порационално и полесно да се искористи.

Корисно видео: како да се ослободи детето од вошки

Како да се отстранат вошките и гнездата од косата со помош на чешел AntiV