Карактеристике узгој хоме бубашвабе

Јули 2019

Видео: Ultimate Wasabi Guide ★ ONLY in JAPAN 究極のワサビ #28 (Јули 2019).

Anonim

Нивните орди не му даваат на човекот мир, од нив во куќата ѕидови се движат, тие се преполна во сите ќошиња. Нешто слично со одредена количина не им се допаѓаат и се плашат луѓето да кажуваат за лебарки, долго живеат со нив рамо до рамо. Имагинативните изрази помагаат јасно да се замисли како да се репродуцираат лебарките, игнорирајќи ги постојаните обиди на господарот да се ослободат од нив и да покажат неверојатна плодност.

Бесни стапката на пораст на бројот на лица, способноста да се појави како гром од ведро небо, нивната способност да се влијание на многу отрови и зрачење дури и amaze, инспирира страв и да стане повод за шеги.

"Црвенокосиот и мустаќи" може да се пофали дека тој е главен лик на многу литературни дела, меѓутоа, најчесто негативен.

Историјата на човековите омраза на лебарки

Кога станува збор да нема претставници од најубавите вид на членконоги чувствителни луѓе одвратност гмечејќи рамениците. Оние чии станови не ја загрозуваат репродукцијата на лебарките ќе се свртат рамнодушно. И само неколку од нив со задоволство можат со часови да покажат за грациозноста на инсектите. Може да се восхитувам на извонредната агилност на овие специјални примероци од фауната, ако не и за историски развиената непријателство меѓу Хомо сапиенс и лебарки. Научниците тврдат дека предците на лебарките постоеле веќе во ерата на палеозојската ера и успешно ги пренеле сите глобални промени на Земјата.Тие ја претпочитаа климата на тропските шуми. Таму беа развиени идеални услови за маченици, љубители на топлина и влага.

Човек научил да гради куќи, обезбедувајќи удобност за сите сезони за себе и за своите помали браќа - лебарки. Инсектите избрале згради, секогаш има храна и заштита од природни катастрофи. Тие доброволно окупираа лажат до личност, претворајќи се во Sinanthropus, кои во голема мера ја зголемиле нивната способност да донесат потомство. Срамежливи суштества што се втиснати на фотографиите не се многу атрактивни, и кога лебарките почнаа активно да се размножуваат, станува неподнослива. Во старите денови, никому не се случило да се бори со лебарки, тие морале да издржат. Присуството на такви сунѓери во колибата се сметало за знак на просперитет. Каде што сопствениците се сиромашни, а лебарките немаат што да јадат.

рускиот цар Петар I имаше силна одбивност за такви непоканети гости, а во исто време и на сопствениците, за предизвикување на репродукција на инсекти во неговата колиба.

Незначителни, на прв поглед, суштествата играат одредена улога во животот на човечкото општество. Во претходните векови, речиси никој не можеше да се пофали со целосен недостаток на грешки во куќата.

Еден познат пекар, избегајќи од праведен гнев на гувернерот, му дал тавтан печени во ролна за суво грозје. Инсектите во неговата кујна се зголемија се посмели што, мастерирајќи ги дупките по господар, влегоа во садот со тестото. Значи, поради лудилото љубопитност, банални нечистотии и снаодливост на пекар, се појавуваат бухти со суво грозје.

Колку повеќе луѓе се населиле во нивните домови, особено со голема ревност лебарки ги владее, со брзо темпо расте бројот на населението, но човештвото стана непомирливи.Многукатна конструкција е прифатена од инсекти на ура. Водоснабдувањето е најголемо достигнување на цивилизацијата. Протекување цевки, радијатори на греење - едноставно рај за лебарки навикнати на топлина и влага.

И невнимателниот став на луѓето на производи од лебарки долго време беше ценет. И без разлика колку јажери одговорен станарите се скршат, бранејќи ги нивните права на животниот простор во борба против мизерните кози, кои сакаат да профитираат на некој друг трошок секогаш ќе се најдат.

Имањето такви кочани е сомнително задоволство, но тоа не е толку лошо. Одгледувањето лебарки посегне на чевли, книги и свети светци - апарати за домаќинство, а таквите "граѓани" во судот нема да влечат. Од време на време, истражувачите наоѓаат нови недостатоци во пасењето братство, изјавувајќи ја виновникот за развој на бронхијална астма и носител на предизвикувачи на голем број непријатни заболувања. Горенаведеното води кон конечно прекинување на веќе затегнатите односи на човекот со лебарки.

Пропагација на лебарки

Домашните лебарки се репродуцираат како типични претставници на нивната класа, сексуално. Специјалист лесно ќе разликува машки од женски. Вистински интерес за размножување на овие животни и нивните сексуални карактеристики, покажуваат биолози и тераруси, ентузијастички егзотични. Сиромашните колеги, неволно стана сопственик на тавтабинската војска, не трчаат по нив со лупа, кои сакаат да утврдат кој пол поединци се множи на нејзината територија.

За подредот на лебарките е карактеристична огромна разновидност на видот. Поголемиот дел од видовите познати на рускиот поглед ги имаат следните карактеристики: машки е малку помал од женски.

Во еден зрел маж, можно е да се детектираат карактеристични израстоци на последниот сегмент, грубиците.

Мажите имаат малку подобро развиени крила, а во исклучителни случаи можат да вршат мали летови.

  • Жените лебарки имаат способност малку да ги мавтаат своите крилја, поканувајќи да се парат, - почетната фаза на процесот на репродукција. Мажјаците за ова се подготвени за подвизи: некои се способни да тргнат малку, Мадагаскарските свирепи лебарки објавуваат заканувачки звуци и задни "рогови". Тие организираат вистински битки, докажувајќи ги нивните права на женските.
  • По оплодувањето, женката ги поставува јајцата. Како по правило, тие имаат заштитна капсула - едем.
  • Промените што се јавуваат во структурата на инсектите за време на животот се нарекуваат метаморфоза.

Тавтабитите имаат нецелосен вид трансформација: ларвите излегуваат од јајца, тие се подложени на неколку линии, секоја последователна ларва е повеќе како возрасен, возрасен.

За целиот живот жената постојано врши јајца. Исто така, постои интересна карактеристика, по спарување, гаметите на мажјакот се задржуваат долго време во телото на женката, повторувачките спојувања се случуваат и без претходна копулација.

Најголемиот дел од инсектите што живеат во живеалиштето се ларви кои не достигнале пубертет. Од живеење заедно со луѓе, инсектите многу освоија. Куќите и апартманите се сигурно заштитени од неповолни временски услови, домаќинствата великодушно обезбедуваат одредби кои овозможуваат многубројните бубиња да се размножуваат многу брзо и удобно да постојат.

Сеприсутниот црвен бубаш

Дозволете ми да замислам, популарен тркач во современи руски кујни - црвен бубаш, именуван поради боење.Blattella germanica - затоа го нарекуваме зоолози. Тој, исто така, има многу прекари. Еден од нив, тавтабита, ја одразува историјата на авантурите на ова досадно животно. Се верува дека донеле во Русија, африкански по раѓање, во ранци и шинели, војници кои се враќале дома по војната со Прусија. Напротив, Германците се убедени дека тавтабита дојде во Европа од Русија, а во Западна Германија се нарекува француски. Посетил насекаде. Тој успеа да победи на натпреварот со црни тавтабита, бидејќи тој брзо достигне пубертет, повеќе плоден и повеќе се грижи за своите деца, како и од време на време да јаде јајца на црниот лебарки често се оставени да се грижам за себе.

Женскиот Prusak секаде е оток и го остава само до моментот кога ларвите се целосно зрели и подготвени да одиме.

Развојот на тавтабита од јајце до фаза на возрасни трае околу четири месеци. На доволно висока амбиентална температура, таа е подготвена за парење по 3 месеци.

Во периодот на зрелост, кој трае до 30 недели, еден поединец може да даде живот на најмалку стотина деца.

Репродукцијата на сеприсутните црвени лебарки е ограничена само поради недостаток на вода и храна.

Каде нема лебарки и ќе умрат како диносауруси?

Во последната деценија, а можеби и малку повеќе, жителите на станбени згради беа погодени од отсуство на нивните кујни да тавтабита, дежурните лица. Дали хемијата навистина функционира? Или, пак, во исто време сите соседи станаа многу чиста, не капе тапа, и сите tarakashki побегнал во потрага по храна и пијалок? Малку е веројатно. Научниците беа вознемирени од нивното ненадејно исчезнување.Верзиите се претставени со уште една неверојатно различна верзија. Некој тврди дека во нашите станови се појави премногу без вкус, според инсекти, работи. Тие не се вклопуваат во генетски модифицираната храна, мистериозните бои и конзерванси, на кои лицето е веќе навикнато.

Не им се допадна мирисот на линолеум, недостатокот на стари книги со залепени страници во плакарите. Тие беа убиени од мобилната комуникација или уништениот слој на озонската обвивка, и тие станаа жртви на цивилизацијата. Дали тие ја доживеаја судбината на диносаурусите? Тешко. Тавтабитите во неколку наврати ја докажаа нивната способност да се прилагодат на најнеповолните услови. Ако можат да го издржат јонизирачкото зрачење, можат ли радиофреквенциите со висока фреквенција да им наштетат? Прусак управува без храна до 20 дена, сигурно нема да издржи привремени тешкотии. Не задржувајте надеж дека дво нозете излегоа победнички во битката со лебарки. Нема сомнение дека тие ќе се вратат во нашите домови. Тие ќе се усогласат со променетата човечка исхрана, ќе пробаат синтетички пасти за заби на забот и ќе ја оштетат пластика. И со овие поединци кои преживеале во борбата за егзистенција, ќе биде потешко да се управува. Можеби станале посилни, попретпазливи и поагилни.

Значи пред нас сигурно чека нова фаза од битката со лебарки, борбата против нивната масовна репродукција на нашата територија.

Зошто не можам да ги извлечам лебарките од станот

Користење на средства од лебарки