Како мрави пронаћи свој пут кући у гнездо

Јули 2019

Видео: The Long Way Home / Heaven Is in the Sky / I Have Three Heads / Epitaph's Spoon River Anthology (Јули 2019).

Anonim
Начинот на кој мравките го најдат својот пат до дома се изучуваат и проучуваат илјадници научници. И не само ова: во оваа способност на инсекти се вклучени многу механизми, овозможувајќи нов изглед не само во светот на инсекти, туку и врз способноста на самиот човек.

Како што се испостави, мравките го најдат својот пат одеднаш на неколку начини. Тие се користат за да го направите ова:

ориентација на сонцето, иако поголемиот дел од луѓето на нивните сонцето тешко дека ќе биде во можност да се ориентираат во просторот

  • складирање на пејзажи и разни предмети
  • хемиски методи
  • "вграден" Педометар
  • Земјата магнетно поле.
  • И колку внимателно специјалисти известување myrmecology (научниците кои ги проучуваат мравки), тие признаваат постоењето на други механизми кои им овозможуваат на мравки непогрешливо го најдат патот дома, но се уште не се изучува човекот. Иако секој од горенаведените методи е многу ефикасен сам по себе и може да обезбеди мравки со грешка без навигација.

Забелешка

Научниците ја нарекуваат желбата за нивното раѓање или раѓањето на зборот "дома" (од англискиот Домашен дом). Тоа е особено изразено кај лосос кои се непогрешливо реката, во кои извеле СРЈ од јајца, по неколку години на живеење во океански пространства.

Хемиски етикети на рути

Мравките се користат хемиски за ориентација. Тие обично се карактеризираат со висока чувствителност кон мирисите и тенденција за хемиска комуникација.Мравките не објавуваат звуци, а кај некои видови работните лица се сосема слепи, а мирисот за нив останува единствениот начин на комуникација, во потрага по храна и ориентација во вселената.

За комуникација и обележување мравките користат различни феромони специфични за секој вид и за секоја специфична ситуација.

Вклучувајќи - и за обележување на правците. Ова е интересно

Мирисата исто така се користи од страна на многу сопственици на мравјади-робови и инсекти паразитирани во анфил. На пример, со учење за производство на феромони специфични за одреден вид на мравки, тие влегуваат во своите домови и таму се хранат со мравки или нивните јајца или крадат ларви или едноставно живеат во услови за удобност за нив.

За да се врати во мравјата, секој метеж остава микроскопски знаци на мирис додека се движи. И патеките по кои се движат инсектите, честопати изгледаат кон нив, како за човек - автопати. "Изгорена" еднаш - како патека во шумата.

Многу важно и топохемиско чувство на мравки, благодарение на што може да се одреди не само мирисот на етикетата, туку и нејзината големина и насока. Таквите суптилностите на мирис не се наоѓаат дури ни кај кучињата: ловечко куче кое се сопнува на зајак, може да се помеша во насока на движењето на плен. Мравката, откако ќе наиде на хемиска ознака, ќе знае точно каде се претходните и следните етикети, како и во која страна мравјата лежи и во која насока е извор на храна.

Не треба да ја разгледуваме оваа способност на мравките како цртање феромони од оригинални стрели. Ова е визуелна интерпретација на таков феномен, но работи на истиот принцип: во количеството на миризливи материи и мирисот на инсектот и кодирани сите потребни информации.

На белешка

За да ги збуни мравките, доволно е да го "извалкаат" мирисот на нивната марка на пат со посилен вкус. Едноставно прскање на патеки со дезодоранси е доволно за ова. Сепак, благодарение на вродената трудољубивост на мравките многу брзо се врати на оригиналниот пат.

Така, секој пат на мравки е еден вид пат со голем број индикатори за насока, разбирлив за секој работен поединец.

Физички објекти како сигурни места

Сеќавањето на локацијата на различни објекти и елементи на пејзаж, толку разбирливи за нас, е типично за мравките. Сепак, со оглед на големината на самите инсекти, овој начин на ориентација има некои карактеристики.

Мравките се сеќаваат на објекти од нивна скала: тревни грмушки, индивидуални камења, пукнатини во земјата. Тоа би било премногу невнимателно да се очекува од нив да бидат ориентирани на згради и реки.

  • Мравката активно го надополнува системот на оригинални слики на територијата со навигација над небесните тела. Во лабораториските експерименти, беше откриено дека ако мравки платформа храна мравјалник ротира во однос на сонцето, без да се промени статусот на атракција, инсекти се збунети. Се разбира, во природата на таквите ситуации не се случи, што го прави овој систем многу стабилна: ако целиот мравјалник сериозно промена на пејзажот (јасно, на пример, трева), инсекти се уште се ориентираат од сонцето.
  • Интересно е што некои мравки активно ги обучуваат своите другари да го најдат патот до дома и местото со храна. Освен тоа, таквите обука не чини да се следи една едноставна фуражир (член на мравјалник, која е специјализирана за набавка на храна) за друга: ако "студент" зад "учител", неговиот господар чека и помага да се најде оптимално патека.

Ориентација на Сонцето

Способноста на мравките да се движат по Сонцето е многу комплексна и сè уште активно се изучува.

Прво, мравките може да ја земат предвид насоката кон Сонцето, дури и со кратки и мали движења.

Второ, овие инсекти знаат како да направат корекција за поместување на светилката со текот на времето. Дури и ако мравката избега од мравјакот наутро и се враќа само до пладне, тој ќе земе предвид дека за тоа време Сонцето се искачи над хоризонтот. Трето, во очите на мравките има посебни клетки кои го земаат во предвид правецот на сончевата светлина. Затоа, тие не мора да направат било какви пресметки: нивниот мозок сам добива информации од целните клетки и ја прави потребната корекција.

Обележје - магнетно поле на Земјата

Сеуште не е дефинитивно познато дали сите мравки ја користат ориентацијата на магнетното поле на Земјата, или само специјално истражени мравки за оваа намена. Но, како резултат на експериментот, беше откриено дека кога мирисите се скршени и во отсуство на сончева светлина, однесувањето на мравките може да се смени, воведувајќи некои пречки во магнетното поле во областа на движење на инсекти.

Најверојатно, секој од мравјалните органи работи во режим на компас, фаќајќи ја насоката кон север, која кога е во комбинација со други системи за ориентирање им помага на инсектите да го пронајдат насоката на движење што им е потребно. Со помош, мравките го најдат својот пат до дома дури и во самрак, кога Сонцето веќе се крие зад хоризонтот.

Мравките наоѓаат куќа … броејќи ги чекорите!

И ова откритие во областа на однесувањето на мравки беше најголемо изненадување за етолози: многу видови на мравки кои бараат храна ја сметаат бројката на чекори направени во одреден правец.Научниците дури сметаат дека мравките ги пресметуваат чекорите меѓу секој чекор. Оваа способност беше откриена од страна на истражувачка група која не спроведе најетички експеримент: неколку мравки од истиот мравјалник беа исечени нозе, а неколку други - минијатурни потпорници беа залепени на нозе. Група на "кратки нозе" мравки го завршија патот до строг, не ја достигнаа, групата на "мравки на потпорници" успеа да прошета низ местото со храна и почна да бара храна уште повеќе, каде што не постои.

Во повеќето видови на мравки, кога барате пат до дома и воопшто кога се ориентираат во вселената, ако не и горе наведеното, тогаш неколку од опишаните методи се комбинираат, со што се зголемува точноста на наоѓање на саканата рута. За многу мравки, ова е особено важно. На пример, претставниците на видовите што живеат во пустини, ризикуваат едноставно да изгорат на сонце или да умрат од дехидрација на површината на земјата со температура од околу 50 ° C ако во вистинско време тие нема да можат да се вратат во ладна дупка.

Можно е мравките во иднина да им дадат на луѓето уште неколку изненадувања во полето на ориентација во вселената.

Интересно видео: пример за тоа како мравки повлекуваат богата плен дома