Шта мишеви једу код куће?

Јули 2019

Видео: Диверсант. Конец войны. Серия 8 (Јули 2019).

Anonim

Глодари веќе подолго време ја освоиле скоро целата планета. До денес, нивното население се состои од голем број видови, подвидови. Само руски простори бројат повеќе од 12 сорти на глувци. Некои живеат во дивината, претпочитаат шуми, степи, ливади, други бараат места од блиску соседство со човекот.

Декоративни глувци се претставени како миленичиња, но нивното однесување и исхрана значително се разликуваат од неприкосновените братучеди.

дека глувците јадат дома и природата на

Ако одлучите да се задржи на глодар дома, за разлика од составните делови обезбедување на удобен живот за миленичиња и заштита, тоа е важно да се знае како да се изгради беспрекорна мени. Храната треба да биде вкусна, ги вклучува сите неопходни витамини.

Најлесниот начин, на пример, е да се користи подготвена избалансирана индустриска храна посебно за глувците. Сепак, некои се загрижени за квалитетот и сами ја подготвуваат храната. Нутрициониот состав е целосно определен од фактот што малите животни обично јадат во природни услови.

Ова може да биде:

  • зрна: јачмен, пченица, 'рж, овес;
  • ореви и семиња: кикирики, лешници, ореви, сончогледи;
  • овошје и зеленчук: сквош, моркови, тиква, краставици, банани, јаболка;
  • зеленчук: копра, магдонос, зеле зрна.

Кој лилјаци јадат дома и кој ги јаде во природа?

Повеќето луѓе дури немаат поим што да ги хранат лилјаците во заробеништво, некои од нив се сметаат за вампири. Всушност, постојат неколку категории, од кои секоја има свои навики во исхраната (инсективори, месојади, нектари и други).

Оние кои го чуваат животното дома треба да дознаат што е заситено во дивината. Поаѓајќи од ова, изберете ги потребните производи.

Многу лилјаци преферираат кондензирано млеко разредено во вода. Месојади предизвикаа инстинкт животни, тие ја сакаат ситно исечени месо, внатрешни органи, инсекти (црви, лебарки). Останатите видови бараат да се хранат различни видови овошје, вклучувајќи и банани. Од пиење тие преферираат млеко, свежа вода.

Во дивината, лилјаците имаат многу опасни непријатели. Во врска со нив, како храна за мали цицачи се во можност да ловат ноќни птици грабливки (сокол, орелот був), куна, ласица, хермелин, ласиците, диви мачки. Понекогаш дури и шумските глувци со стаорци не им дозволуваат да живеат, да се пробиваат во засолништето во зима, не презираат роднини.

Дали глувците јадат сирење?

Ако сакате да го лекувате животното на нешто необично, можете да му дадете црн леб или суво овошје (суво грозје, сливи). Како за сирење, во големи количини тоа е штетно, доведува до заболување на црниот дроб, дебелината.

Научниците спровеле многу експерименти за тоа дали глодарите сакаат сирење, сите се контрадикторни. Се согласуваат само околу една работа: на претпоставката дека глодар е многу чувствителна на мириси, некои зачинета сирење тој едноставно заобиколува.

Кога глад победува, животното замолчува речиси сè. Но, всушност, омилена храна е жито, овошје, инсекти.Со други зборови, опашното суштество има тенденција кон оние производи кои се користат за јадење во природата долго пред пронаоѓањето на сирењето.

Дали глувците јадат домати?

Хибернирањето во внатрешноста на стакленички глодари претставува посебна опасност за оние кои се занимаваат со одгледување доматен саден материјал. Во летото, улиците се полни, но кога е ладно, можете да пробате млади пука на растенија и зреење плодови. Штетниците се хранат само со котиледони, ако преостанатите пука се попрскани со пепел, нема да се допрат повеќе.

Има луѓе кои не ми пречат такво соседство. Тие специјално садат садници со залихи на сиви животни. Дупка и движења во подот се сметаат за добра природна вентилација на својата стаклена градина.

Дали глувците јадат полистирен?

Каков вид на изолација не го јадат стаорци и глувци - ова е едно од најважните прашања при изградбата на куќа. Типичните пластични животни од пена прават непоправлива штета, во внатрешноста на целата "семејна средина". Постојат - не јадете, но расипувајте совршено. И колку е подебели слојот на материјалот, толку е проблематично да ги истераш.

Стиропор екструдиран Дали глувците јадат? Овој вид пенополис е исто така подложен на оштетување на глодарите. Поради фактот дека е многу густа, тие нема да живеат тука, но со големо задоволство ќе џвакаат. Истото важи и за монтажната пена.

Теренски глувци кои јадат?

Полевка во природата често може да се најде во ливади, шуми, степи. Неговата храна, пред сè, зависи од живеалиштата.

Овие можат да бидат:

  • билки, нивните луковици, растителни корени;
  • инсекти, ларви;
  • семиња, житарици;
  • кора од дрво, лисја, пупки, испакнатини;
  • печурки, ореви, бобинки.