На замке за мраве куће у стану

Јули 2019

Видео: Senators, Governors, Businessmen, Socialist Philosopher (1950s Interviews) (Јули 2019).

Anonim

Замките за мравки, во зависност од дизајнот и принципот на работа, може да бидат доста ефективни и целосно бескорисни. Во исто време, речиси ништо не зависи од нивната цена и современоста - нивната ефективност се определува првенствено од принципот на работа.

И во овој поглед, самопроизведената стапица од пластичен капак може да биде поефикасна од увезениот производ за неколку стотици рубли.

Принципот на дејствување на стапиците

Сите стапици од мравките во станот се насочени кон уништување на инсекти што ги пробиваат. Сите овие алатки може да се поделат на неколку видови: стапици, во кои инсект е привлечен од мирис и, добивање на мамката, се размачка во отровен прав или течност. Во иднина, мравката се враќа во гнездо, каде што фрла отров или се труе сама по себе, обидувајќи се да се очисти. Како резултат на тоа, тој не умре веднаш, но по некое време, идеално - по пробивање во гнездото. Таму, отровот ќе ги уништи другите лица, вклучувајќи ја и матката. Ваквите замки за домашните мравки се најефективни и можат да се направат независно.

 • Мами со отров, наречен замки само затоа што се наоѓаат во посебни пластични пакувања за да ги заштитат миленичињата. Мравките доброволно се пренесуваат во колонијата за да ја нахранат матката. Овие уреди се исто така многу ефикасни.

 • Замки во кои инсектите загинуваат - со Велкро, со електричен испуст или премногу силен отров.И покрај очигледниот ефект, овие замки се најмалку ефикасни против мравките, бидејќи уништувањето на хранењето на работниците нема да има речиси никакво влијание врз животот на колонијата.

 • Целта на борбата против мравките е да се уништи матката (или кралиците) во колонијата.

Без тоа, работните мравки ќе изумрат многу брзо. Ако матката остане жива, корпата трајно ќе биде избрана за храна за да бара храна. Соодветно на тоа, целта на секоја ефективна стапица е да се натера работникот мравка да носи отров во гнездото. На белешка

Главниот шарм на акцијата на таквите стапици на одложено дејствие е тоа што за уништување на мравјалник со нив не треба да се знае каде е. Ова е добро познато на работниците мравки, а задачата се сведува на тоа да ги зароби.

Затоа, пред да купите замки за мравки, треба да разберете како функционира купениот производ. Ако тоа е само леплива лента во пакетот или куќа со инсектицид што ќе го убие инсектот, најдобро е да се воздржите од купување.

Оди до белешката

Сите инсектициди кои се користат во модерните стапици се од мала опасност за луѓето и за домашните животни. Само кога се јаде голема количина од нив - повеќе од една лажичка во исто време - можни се алергиски реакции и повраќање. Но, во стапиците, обично дури и целиот пакет на оваа количина отров не е содржан.

Во секој случај, стапици не се обезбеди непосреден ефект

, па дури и со повеќето точни нив со користење на мравки исчезне од станот, во најдобар случај, неколку недели подоцна.

За да ги добиете резултатите од замките, треба да бидете во можност да ги примените правилно. Правила за искористување на стапицата

Замката за мравки е нешто слична со скап ресторан во Москва: главните три правила за нејзината ефикасност се местото, местото и уште еднаш неговата локација.

Навистина, стапицата, која се наоѓа каде што мравките најчесто се појавуваат, сама може да помогне да се уништат сите мравки во собата. Но, дури и неколку десетици средства, распоредени како ужасни, но ако тие не се на патот, ќе биде губење на пари.

Најдобрите места за поставување на стапици во стан се следните:

мравка патеки - тие се јасно видливи со изобилство инсекти во собата. Мравките обично се движат по патеките обележани со мириси, а на патеките се појавуваат во цели линии. Стапицата мора да се постави директно на патеката, или колку што е можно поблиску до него, така што инсектите мирисаат на мамката.

Подови и ѕидни споеви, плинтуси и рабови на линолеумот - вообичаено овде има микроскопски дупки што ја претставуваат портата кон ѕидот на штетниците.

 • Простори зад кујнскиот мебел, ретко чисти и лесно прашина.
 • Подови во оставата, чајната кујна и изолирани лоѓи.
 • ѕидови кои се граничат со фронтот или ѓубрето.
 • Вентилациони шахти.
 • Се разбира, секое живеалиште е уникатно, а локацијата на движењето на мравките, како и локацијата на нивните гнезда, може да биде апсолутно непредвидлива. Постојат случаи на населување на инсекти во системските блокови на компјутери и џебовите на јакни во кабинетите.
 • Еве, колку е подобро водителот да го запознае својот стан и да биде поприсутна, толку повеќе можности таа треба правилно да ги намести средствата за истребување на инсектите.

Важно!

Мравките замки се практично бескорисни за употреба во градината или во градината. Дури и ако успееш да ја уништиш со нивната помош на мравјалник, тотално истребување на голем број од нив (со оглед на тоа што мравките живеат на отворено, никогаш не ја напуштаат површината) е невозможно.

Сите стапици треба да се проверат со одредена регуларност. По можност - најмалку еднаш на секои две недели. Од некои инсекти може целосно да се движат сите отров во друга активна состојка е сува, во третиот бројот на мртви мравки стане толку голема што тие шалче инсектицид.

Доколку станува очигледно за време на проверката дека стапицата повеќе не работи, треба да се замени.

Замките за мравки може да се купат, и можете сами да го направите тоа. Двата методи имаат свои предности и недостатоци, и двете со компетентен пристап ќе бидат ефективни. Денес, постои цела листа на најпопуларните стапици специјално дизајнирани за борба против мравките, достапни и сигурни.

стапица борба Superattack

Борба стапицата на мравки - корејски производство објект, според производителот да помогне да се исчисти куќата на мравки во три месеци. Кога се тестираат во реални услови, мравките исчезнуваат во рок од 4-5 недели.

Важна предност на борба против Superattack стапици за мравки - безбедноста за животни и деца: Gidrometilnon како активна состојка надвор од дофатот на било кој прст или јазик.

Купи замки за мравки Борбата може да биде една по една или со бруто од 4 парчиња по пакет. Во првиот случај, цената ќе биде околу 150 за едно парче, во вториот случај - околу 450 рубли за четири замки.

Преглед

"Јас отруен мравки во куќа некаде за три месеци. Молив видови, борна киселина. Во реалноста, помалку од нивните беше само по купување на стапици за борба против мравки. Една недела подоцна, тие почнаа да го фати окото е многу помалку, и преку месец се сретнаа само со еден во бањата. Истрчав побрзо дури и од ветениот производител. "

Татјана, Ryazan

стапица Raptor

Стапици на лебарки Raptor е доста ефективна против мравки, тие често се продаваат со инсектицид аеросол и гелови од ист производител.Многу ефикасна, како во најдобрите традиции на стапици се фокусирани на ширењето на отровот од мравки во мравјалник.

Преглед

"Купив некогашна Raptor Постојат две стапици и може на спреј спреј дури и не дојде во рака… Јас постави замки во близина на цепнатинки во соблекувалната, од кои запиша мравки, и тие се качил во една недела"

Оксана, Лавов

стапица Рација

Рација - Camye неефикасна стапици за мравки, иако тие се најлесно да се купи. тие се дизајнирани за контрола на лебарки и се насочени кон уништување на инсекти јаде мамката.

Мравките е многу тешко да се носат парчиња мамка во гнездото, и гнездо стапици живот рација во практично нема ефект. На апарати за домаќинство инсекти, како стапици се ефективни само против лебарки.

Капан свои раце: од што и како тие се направени

Многу ефикасна аналогни стапици увоз може да се направи со свои раце на расположливите средства. Основата во нив е боракс или борна киселина.

Борна киселина се меша со други состојки за производство на мамката. Во посебна статија на нашата веб страница содржи рецепти како мешавини (види. Дел "Мравки во станот"). Подготвени мамки се спакувани во насловната страница на matchboxes и положени во места со мравки.

Во посебна чинија или едноставно пластичен капак додаде чиста боракс или борна киселина за да целосно да се покрие дното и средината капеше џем или мед. Мравките кои се на слатки, vymazhutsya во отров и ќе го додели на гнездо.

 • Во производството на мамки важно е да се издржи на износот на отров во рецептот. Во исто стапица за мравки со свои раце секогаш ќе бидат поевтини од купени на пазар.
 • И секогаш треба да се потсетиме дека стапиците од мравките, дури и најефективните, не даваат брз резултат. Ако штетниците треба да се отстранат овде и сега и каде е познато локацијата на мравјакот, рационално е да се користат инсектициди во форма на аеросоли.

Подготовка на отровна мамка за мравки базирани на борна киселина

)