Како да брзо умножавају бубашвабе

Јули 2019

Видео: Золотая Орда. 1 серия (Јули 2019).

Anonim

Женскиот тавтабита да ootheca

Најчестите човечки соседи се два вида на лебарки: црна (подрум) и црвена лебарки. Репродукција на лебарки од двата вида се случува на ист начин, со исклучок на некои нијанси. Важно е само дека лебарките од првиот и вториот вид се екстремно брзи. Проучувањето на процесот на репродукција на паразити ќе помогне да се спречи нивното брзо ширење низ куќата.

Опис на процесот на репродукција

По донесувањето на конечната фаза на развој, на домашните лебарки се способни за репродукција. Процесот започнува со наоѓање на партнер за спарување. Со цел да се најде и да привлече соодветен партнер, жените даваат посебна миризлива тајна. Ова стана можно благодарение на жлездите лоцирани во задниот дел на телото. Покрај тоа, тие исто така можат да ги користат своите крилја за да го привлечат мажот, малку мавтајќи ги.

НАШИТЕ читачи РЕКОМЕНДУВААТ! Во борбата против лебарките, нашите читатели го советуваат репетиторот Pest-Reject. Електромагнетна и ултразвучна технологија со 100% ефикасност се соочува со лебарки, грешки и други инсекти. Апсолутно безбеден, еколошки агент за луѓето и за миленичиња. Прочитајте повеќе тука …

Откако ќе се најде партнер, женката и мажот ќе почнат да се парат. Оплодувањето на женката се јавува со помош на гениталната плоча, која се наоѓа на самиот крај на телото.По завршувањето на спарувањето, дел од партнерите: мажот продолжува да биде активен, а жената се подготвува за родителство.

Женски тавтабит со оинтек

По некое време, женките лежат јајца. Во една нормална oviposition, може да има 20 до 60 ларви. За лого на мали инсекти, женката има посебен пресек во форма на кожна торбичка - ootheki. Ќе ги чува ембрионите се додека не им биде потребна заштита. Вреди да се спомене дека оваа кесичка во облик на капсула на женката се одвива долго со себе - се додека не се формираат доволно ембриони. Јасно е видливо со голо око, бидејќи поголемиот дел од него се протега надвор од абдоменот на женката. Штом малечките се зголемија и станаа посилни, женката ја вади отетеката во темно, изолирано место и лисја, давајќи им на себе си ембриони.

Факт! Американските и некои видови тропски лебарки не мора да бараат партнер, бидејќи репродукцијата на нив - асексуално. Со таков метод на репродукција - партеногенеза - присуството на мажјак не е потребно.

Карактеристики на репродукцијата на лебарките

  • Големина на мастики

    Процесот на репродукција и созревање бара посебни услови: топлина, темнина, присуство на храна и вода. За успешна репродукција на домашните лебарки, секогаш е потребна плус температура, со негативни паразити. Темнината не е помалку важна, бидејќи инсектите сакаат да вршат какви било дејства само во мракот. Недостатокот на исхрана може да ги суспендира процесите на репродукција на потомството.

  • Тавтабитите се репродуцираат во текот на целата година. Кое време од годината надвор од прозорецот, инсектите апсолутно не се важни. Тие се подготвени да го репродуцираат потомството во секое време, што е најважно - достапноста на соодветни услови.
  • За мултипна репродукција на женски, доволно е за неа да се пали со маж. После тоа се собира семето во посебно определени области во рамките на женското тело, и во вистински момент се доставува до јајце-клетката да ја оплоди. Со други зборови, една парење е доволна за женката за да вроди со плод во текот на животот.
  • Ларвите на лебарки излезе од ootheca

    гестациски период женската е во можност да трае за период од 2 месеци до шест месеци. Времетраењето на бременоста зависи од тоа колку добро надворешните услови се погодни за репродукција.

  • Вреди да се одбележи дека популацијата на црвени лебарки се зголемува значително побрзо од црните бубашници. Ова се должи на разликата во животниот циклус на инсекти - лебарки црвено станат сексуално зрели во околу 4 месеци (во зависност од условите на живеење), додека црна лебарки може да се земе 2 до 4 години. Токму поради тоа, како и фактот дека црвената лебарки среќни да се јадат јајца на црно - лебарки може да се најде почесто отколку црна лебарки.