Шта мрави једу

Јули 2019

Видео: ВЕЧНЫЙ ТЕРРАРИУМ - [2 ГОДА СПУСТЯ] (Јули 2019).

Anonim

Мравките јадат речиси сè. На сештојадата на посебно место се фараонот мравки. Овој вид претпочита да јаде остатоци од човечка храна, па затоа овие мравки се синантропски штетници. Мали трошки на подот, остатоци од храна зад шпоретот, лоши рендан по трпеза - сите се одлични услови за живот во домот на фараонот мравки.

Според научниците, мравките се повеќе дискриминирачки во храната отколку лебарките и се придржуваат до оптималната исхрана. И некои видови дури и јадат многу ретки производи.

НАШИТЕ читачи РЕКОМЕНДУВААТ! Во борбата против мравките, нашите читатели се препорачува од страна на отпуштачот од отпад. Електромагнетна и ултразвучна технологија со 100% ефикасност се соочува со мравки, лебарки, бубачки и други инсекти. Апсолутно безбеден, еколошки агент за луѓето и за миленичиња. Прочитајте повеќе тука …

Главната храна на мравки

видови Synanthropic може да има и природни и синтетички храна.

Исхраната на повеќето видови вклучува производи од растително и животинско потекло

  • ларви расте брзо, па се хранат главно на храна од животинско потекло: јајца и остатоци од инсекти и други животни;
  • возрасни хранат лесно сварлива храна од растително потекло: овошје, ореви, семки, дрво SAP, корените на растенијата или медлика. Куќата претпочита слатка: шеќер, мед, кондензирано млеко или џем.

Медличе - сок извлечен од лисјата на дрвјата со ненадејна промена на температурата - и слатко - слатки секрети на некои инсекти, обично уши - главен извор на јагленохидрати за мравки. Во шумските црвени мравки, падот е околу 60% од вкупната исхрана. Тие дури имаат свои "стада" на ткива.

Дрвени мравки добиваат јаглени хидрати од катрани од дрво. Но, тоа не секогаш се издвојува, па тие се исто така припоени кон колонијата на тли.

Мрвените мравки јадат суви семиња од треви. Ова е солидна храна која бара пред готвење. Мравките-воини, кои имаат моќни вилици, освен за одбрана, се занимаваат со мелење семиња, од кои се подготвува мека чорба, кои другите членови на колонијата можат да јадат.

Колку често мравката јаде

Мравките се еден од најенергичните инсекти. Тие дури имаат одреден вид на мозок, така што тие имаат посебно однесување и водат мобилен социјален начин на живот. Во колонијата постои посебна хиерархија, вклучително и во однос на исхраната. Мравката јаде строго според местото зафатено во општеството на мравјакот: ларвата јаде протеинска храна, за нивната храна работниците мравки се одговорни; матката јаде најхраната храна, и покрај почесто од другите мравки, затоа што обезбедува појава на потомство; Мравките работници и војниците имаат приближно иста диета.

Храната исто така треба да одговара на количината на потрошената енергија - неколку пати на ден. Пребарувањето и испораката на храна ангажирана во хранењето на мравки, кои самите јадат дел од извлечената храна. Останатите членови на колонијата јадат акции во мравја.

Во нашите региони во топла сезона, мравките интензивно акумулираат резерви на храна во мравјалник, така што во зима има повеќе да се јаде.Повеќето видови не спаѓаат во хибернација, но се будат во топол, затнат мравјалник. Недостатокот ќе биде обезбеден од други инсекти кои живеат во соседната врата во мрачните, бубачките, нивните ларви и други. Мравките се благодарни за тоа: не само што не допираат, туку и даваат да јадат сопствени јајца.

Факт! Во критични ситуации, мравките може да се брзаат подолго време.

Што мравките јадат во куќата

Синантропските мравки во куќата како слатки - шеќер, остатоци од овошје, кондензирано млеко, мед или џем. Ларвите имаат потреба од протеини за растење, па затоа јадат главно остатоци од месни и млечни јадења. Фараонот мравки се доста агресивни, тие можат да јадат други домашни инсекти. Тие можат да ги отстранат лебарките. Возрасните лебарки ја заштедуваат брзината, а јајцата и младите инсекти стануваат плен на мравките.

Во чиста куќа, веројатноста за појава на мравки е многу помала отколку во нечистата. Редовното чистење, миење на подови и отстранување на ѓубрето се најдобри превентивни мерки.