Како пронаћи и ослободити од бува код људи

Јули 2019

Видео: Going Through a Breakup? Here's Some Tools To Help You Survive | SS101 (Јули 2019).

Anonim

Болва в луѓето - што е многу непријатна појава. Ова не е само грозен туку е и опасно, бидејќи болви се носители на опасни болести, и нивните гризнувања се доставуваат значителна непријатност. По откривањето на инсектите кај луѓето, веднаш треба да одлучите како да се ослободите од нив. Покрај тоа, пожелно е да се придржуваат на превентивните мерки од нивниот изглед.

Дали некој има болви

Болвите се засадени при контакт со превозникот. Потребни се неколку секунди за да се префрли болвата од превозникот на жртвата. И ова се случува без оглед дали личноста е животно или животно. Еднаш на телото, човечката болва се обидува да се скрие во косата и преврски на облеката.

Дали болви во живо на човечкото тело

Болвите се во можност да живеат долго време во телото на цицачи, вклучувајќи ги и луѓето. Тие го користат својот плен само како извор на храна. По залак, паразитот е цврсто поврзан со кожата, процесот на сатурација може да трае до два часа. Речиси веднаш по заситеноста, инсектот го остава својот плен.

лажен впечаток дека паразити живеат на жртвата, е создадена од страна на присуство во волна и косата на голем број на инсекти. Всушност, нивното живеалиште е околните објекти. Тие можат да живеат во легло за животно, тапациран мебел, килим, зад плинтусот.Честопати, болките од лицето се кријат во наборите на облеката.

Симптоми на болви кај луѓето

Ранка од болвата каснувања

Кога залак, која може да биде многу болно, раната со плунката на инсекти влегува во ензим кој го спречува згрутчување на крвта. Ова му овозможува на болвата целосно да се насладува. Откако ќе се јаде човечка болва, на кожата се формира розова конвексна точка. Типични симптоми на инфекција се:

  • Тешка чешање;
  • Изглед на розеви дамки на кожата.

Траги од каснувања се локализирани на човечкото тело во зглобовите, нозете и стапалата. Неколку часа по залак, отокот целосно исчезнува. Болвите кај луѓето оставаат тврдоглави дамки од каснувања, кои постојат неколку дена на кожата. Кај чувствителни лица, појавата на плускавци на кожата е често придружена со алергиска реакција.

Факт! Мочуриштата може да предизвикаат инфекција со многу болести, особено важни за следење на нивното отсуство кај малите деца.

Како да се ослободите од болви во човекот

Кога телото на мали паразити, веднаш треба да се даде на лицето потребното лекување и да почне борба. За да се избегне инфекција, местата на каснување треба да се третира со било кој антисептик. Ако имате симптоми на алергија, се манифестира во силна кожата чешање и отекување, треба да се консултираат со лекар.

Постојат многу препораки за тоа како да се отстранат болките од луѓето. Борбата против инсектите треба да се организира во фази. Пред сè, неопходно е да се спроведе полноправно инсектицидско третирање на фокуси на инфекција. Се состои од следните чекори:

  • домашни миленици и места за обработка каде што најчесто се специјални средства;
  • Дезинсекција на домување;
  • Чистење на бања и тоалет;
  • Третман на човечкото тело.

Постелнината за животното, килимното ткаење и мебелот треба да бидат целосно дезинфицирани. Ларвите на инсекти можат да се сокријат во пукнатините на подови и зад первази. Неопходно е да се исклучи повторното појавување на инсекти во живеалиштето, за оваа цел е препорачливо да се лекува заразеното лице и домашните животни со посебни препарати. Брзо да се ослободи од инсекти влажно чистење помага. Исто така, треба да биде целосно исчистена целиот стан и тешко достапни места.