Опасних мрави домаћинство

Јули 2019

Видео: 10 САМЫХ ОПАСНЫХ ПОРОД КОШЕК (Јули 2019).

Anonim

Најчестите претставник домаќинство инсекти во светот - црвена или фараонот мравка. Најчесто, најмалите деца страдаат од каснување.

опасни мравки на домаќинството

Најопасните мравки - голем шумски, случајно се донесе од страна на човекот стан. Таквите инсекти можат да го залажат и да го оштетат здравјето на луѓето. Опасни за мравки кои живеат на територијата на Русија - црвено дрво мравки. Инсектите од овој тип има на крајот на стомакот врвот со отровна супстанција - мравја киселина која има надразнување ефект. Отровот може да биде отстранет од мравки на растојание од 30 см. Каснувањето предизвикува чувство на печење, кожата околу станува црвени и набабрени.

НАШИТЕ читачи РЕКОМЕНДУВААТ! Во борбата против мравките, нашите читатели се препорачува од страна на отпуштачот од отпад. Електромагнетна и ултразвучна технологија со 100% ефикасност се соочува со мравки, лебарки, бубачки и други инсекти. Апсолутно безбеден, еколошки агент за луѓето и за миленичиња. Прочитајте повеќе тука …

оган црвени мравки, именувана по своите болни отровни каснување предизвикува многу реална термички изгореници, се најопасни инсект во светот. За некои луѓе, нивното присуство во станот е опасна по живот. Каснување од огнени црвени мравки може да предизвика тешки алергиски реакции, а во некои случаи, анафилактичен шок.Реакцијата е предизвикана од токсичен алкалоид отров - салинопсис. Низ целиот свет, постојат стотици смртни случаи од каснување од инсекти од овој вид.

Мравките се носители на опасни патогени

Инсектите патуваат на долги растојанија во потрага по храна. Во топла сезона, овие инсекти можат да влезат во куќата по посета на контејнери за улични ѓубре, технички простории, јавни тоалети и ѓубре. Во иднина, тие се движат низ кујнски маси, кабинети и други места каде што може да биде храната. Миграцијата може да доведе до појава и репродукција во човечка храна на различни патогени кои предизвикуваат опасни болести. Дизентерија - сериозна болест предизвикана од бактериите од родот Шигела, се јавува во акутна или хронична форма и се карактеризира со повреда на функцијата на цревата и стомакот.

  • Тифусна треска - инфективна болест предизвикана од еден од салмонелите, се карактеризира со пораз на лимфниот апарат на гастроинтестиналниот систем.
  • Дифтерија е болест предизвикана од бацил на Лефлер. Се карактеризира со општа интоксикација на телото, оштетување на устата и назофаринкс.
  • Колерата е сериозна болест која има епидемиска форма, предизвикана од бактериите Vibrio cholerae.
  • Салмонелоза е група на заразни болести предизвикани од бактериите на бројни видови салмонела. Болеста се јавува со лезии на гастроинтестиналниот тракт, дехидрација и интоксикација на телото.
  • Мравките се носители на јајца на црви кои предизвикуваат развој на хелминтиоза.
  • Важно! Инфекцијата со паразитски црви низ мравките е многу опасна за децата.Болеста доведува до одложување на физичкиот и психичкиот развој на детето.

Мравките можат да носат опасни болести кои се закануваат на здравјето и животот на миленичиња: Feline Panleukopenia, парвовирус ентеритис, кучешки темпера.

Мравките во станот формираат свои складирање на храна во оддалечени места каде производите се во лоша состојба и да стане основа за развивање на штетни бактерии и габи остарел.

расипување на храната и апарати за домаќинство

Насловна мравки се сештојади, инсекти и се хранат со трошки од леб, житарици, овошје и бобинки, шеќер, мед, слатки и други производи кои се најде пристап. Мравките оштетени од производите мора да бидат уништени за да се избегне инфекција со разни болести.

Покрај тоа, мравките организираат гнезда во апаратите за домаќинство, што може да доведе до краток спој и оштетување на опремата. Тие можат да јадат природна кожа и ткаенина, што резултира со губење на изгледот на облеката.

Мравките столар именуван за неговата способност да се соголуваат низ шумата и камерата се движи сè за гнезда. Се населиле во станот, овие инсекти стојат во мебелот и во дрвените елементи на внатрешноста се движат, ги расипуваат дрвените структури.