Како уловити кућу палицу сама

Јули 2019

Видео: Week 0, continued (Јули 2019).

Anonim

Лилјаците во повеќето луѓе предизвикуваат паника и ужас. Оваа перцепција е предизвикана од два главни фактори - киното, а не најпријатниот изглед. Овие животни - жителите на ноќта, во текот на денот сакате да се скрие во удобно место каде што нема да биде нарушен: шупливо дрво, пештери, покриви на куќи и плевни. Понекогаш живеат на балкони.

Во човечкото живеење, тие летаат многу ретко, но ако еден ваков настан се случи - возбуда и неразумен паника обезбеди: баби и дедовци да започне да се крсти, и се моли, децата брзаат низ целиот стан или куќа со хистерична плаче, итн Но, во реалноста не е така. може да биде лош знак, проклетство и други мистицизам. Оваа ситуација може да значи само едно нешто - со глувчето само се изгуби додека лов на улица за некои бубачки, и таа треба да помогне да се врати на познатите за неа живеалиште.

Денес ние нудиме да разговараат за темата: како да се фати лилјак во куќата себе. Во текот на објавувањето, ќе ги разгледаме народни методи и современи трикови.

Како да се фати на куќата лилјак - традиционалните методи на

Пред да се организира лов за сиромашните животно, кое му припаѓа на семејството на лилјаци треба да се сфати дека некој посебен ризик за луѓето кои ги застапуваат - нивната храна е различни инсекти, крвта на луѓето и топлокрвните не е природна храна за нив (што е,д) залак на лице или домашни миленици (мачка, на пример) не може). Затоа, тие можат да бидат повикани, а асистенти од штетници.

Единствената опасност е можноста за инфицирање на вирусот на беснило. Сепак, според статистиката на лилјаци инфицирани со овој вирус, во природата не повеќе од 0, 1%. Поважно, постојат само три видови на лилјаци кои можат да пијат топла крв, но сите тие живеат во Северна Америка и не се наоѓаат во нашите географски широчини.

Ако животното случајно влета во куќата, се препорачува да се фати лилјата дома и потоа да се излезе на улица. Подолу ќе научите како може да се направи дома, и кои методи (народни или модерни) може да се искористат за ова. Обрни внимание - не е пожелно да се користат за оваа намена стандардни кисели краставички, тие се способни да убијат животински лилјак, убивајќи лилјак, ја повредувате природата.

Како да се фати лилјак во куќата ако се скрие

Најчестиот начин да се фати ѕвер во куќата е капина. Се препорачува да се користат хумани уреди дома. На пример, обичен Капан за риболов на глодари не е пожелно. Тоа е полесно да се направи вообичаениот стапица-кисело со свои раце, со помош на која може да се фати, но не ги убие животните. За таква кимна ви требаат: жица, најлонска мрежа, јажиња и стап:

• од жица за да направите рамка (три рамки поврзани меѓу себе);

• стави кадронска мрежа на секоја рамка;

• заменете стап под средишната рамка и поминете ја јажето.

Таквата стапица-кисела ви овозможува да фатиш глувче дома и да го спасиш својот живот, тогаш можеш да ја пуштиш на улица. Ако животното е многу исплашено и не може да лета, се препорачува да го оставите под едно дрво - лилјата ќе се искачи над стеблото и откако ќе лета.

Како да се фати на лилјак на улица со помош на импровизирани средства

лилјаците ноќ жители, тие брзо реагираат на бело. Ако има потреба да го фатиш животното на улицата или во куќата, би било пореално да се користи бела ткаенина и најлонска мрежа. Таквиот уред има име-низа или арахноиден начин, со професионален улов се користи едноставно мрежа. Капан работи во согласност со овој принцип: животното реагира на бели и се припивам ткаенина, се заплетка во мрежата. Исто така, неопходно е да се земе предвид специфичното однесување на овие животни:

• Тие гледаат лошо;

• се движи со ехолокација;

• Никогаш не седете на објект кој се движи;

се премногу срамежливи.

Друга опција да се фати на летање глувчето дома (во куќата или на улица) - пластично шише без основа и стап со јаже. Во стапицата можете да ги ставите инсектите (мамката) и да ја почекате реакцијата. Потсетиме - убиството на овие животни, ќе се нанесе штета на природата, тие се многу важни: една мала животни за вашиот ноќ летање да јадат илјадници инсекти.

Како да се фати лилјак во куќата без капи?

За да се фати глувчето во домот е можно без стапица глувчето може да се со пешкир - само фрла во неа, кога таа ќе летаат минатото. Не заборавајте да ги ставате гумените или кожените ракавици за секој случај, ќе ве заштити кога ќе се јавите дома и на улица од можна инфекција.

Друга опција да го фати дома (во куќата) - кутија или тегла: кога глушецот е уморен хистерично лета низ целиот стан или куќа внимателно да ја покрие со тегла и внимателно повлечете го капакот помеѓу ѕидот и од конзерва. Глувчето пушти го на улица без да го убие.