Трајање и фаза живота мрава

Јули 2019

Видео: Diğer canlılarla ne kadar anlaşabiliriz? | Canlılık İlişkileri - Etkileşim #2 (Јули 2019).

Anonim

Населението на поединечниот мравјалник постојано се ажурира. Понекогаш сопствениците во станот откријат колонија на мравки што постоеле многу години. Територијата населена со инсекти е добро организиран систем кој помина низ неколку фази на развој. Колонијата е гнездо центар, кој е дом на матката е одговорен за забременување. Благодарение на тоа, бројот на колонијата секогаш се одржува на постојано ниво.

Животниот циклус на инсекти

Сопствениците на една станбена зграда знаат колку е тешко да се најде гнездо на мравки дома, еднаш се населиле во станбена стан. Сепак, вистинските тешкотии не се поврзани со ова. Многу е потешко да се сфати потребата од истребување на домашните инсекти. Во некои случаи, мравките не можат да се ослободат долги години. Ова не се должи на одржливоста на инсектите, како на цикличниот живот на мравката колонија. Ако сметаме дека населението на мравјата постојано расте, може да трае многу години, постојано проширување и формирање на нови колонии.

НАШИТЕ читачи РЕКОМЕНДУВААТ! Во борбата против мравките, нашите читатели се препорачува од страна на отпуштачот од отпад. Електромагнетна и ултразвучна технологија со 100% ефикасност се соочува со мравки, лебарки, бубачки и други инсекти. Апсолутно безбеден, еколошки агент за луѓето и за миленичиња.Прочитајте повеќе тука …

Постоењето на индивидуален мравка е неразделно од животот на мравја семејство. Животот на инсектот вклучува неколку фази, од кои секоја има значење. Особено важно е периодот на развивање на мравка од кученца до возрасен човек. Карактеристики на хранење на млади животни го одредуваат неговото понатамошно формирање. Со интензивна исхрана во рамките на обичната pupa, кралицата се развива.

Постојат следните фази од животниот циклус на мравката:

  • јајце;
  • ларва; Pupa;
  • возрасни лица.
  • Мравките-работници се грижат за импрегнирани јајца. Тие го сортираат потомството и создаваат оптимални услови за целосен развој на ларвите. Кога ларвите се појавуваат од јајца, тие не се способни да се хранат. Работата мравки продолжи да се грижи за нив. Фаза на раст на ларвата завршува со нејзиното куче.

Еден млад инсект не може да го напушти коконот сам по себе, ова го помагаат работните мравки.

Факт! Матернални јајца од овална форма всушност не се. Еве како изгледаат ларвите на развојот на инсектот.

Репродукција

Мравка на матката со работници

Во станбен стан, домашните мравки почнуваат да се размножуваат брзо, создавајќи неколку колонии во исто време. Во секое гнездо живеат неколку зрели кралици. Парењето на кралицата се одвива еднаш за живот. Првично, матката излегува од кученце со крилја. По брак, таа ги гризнува, претворајќи се во бескорисна инсекти.

По парењето, таа изгледа за топло и суво место за да се опреми со гнездо. Оплодената матка го поставува јајцата во текот на целиот живот. Процесот на поставување јајца продолжува во мали интервали.Колонијата на мравки ги има следниве специфични категории инсекти:

работник мравка;

  • мравја матка;
  • машки беспилотни летала.
  • Мажјаците се појавуваат од одложената кралица на неоплодените јајца. Во мравјалник што постоеше многу години, мажите постојано се раѓаат. Тие се разликуваат во големината и присуството на крилја, кои им се потребни за лет на парење. Улогата на машките се сведува на осеменување на матката. За разлика од кралици, кои живеат неколку години, мажите после размножување речиси веднаш умираат.

Факт! Домашните мравки можат да се репродуцираат екстремно брзо, под поволни услови, бројот на колонии во станот достигнува повеќе од 10.000 поединци.

Ларви на мравки се појавуваат по 3 недели јајце врска, која по некое време се куче. Кога колонијата ќе достигне одредена големина, одвојува неколку работни мравки со ларви и кукли. Една матка остава со работниците мравки. Така, во станот се формира друга колонија на ново место.

Колку мравки живеат

Животот на инсектите зависи од живеалиштето и местото зафатено во хиерархијата. На долгите евреи, мравките кралици, кои во просек живеат подолго од 3 години, може со право да се вклучат. Под поволни услови, животот на кралицата е продолжен до 5 години. Работа мравки живеат околу 2 месеци. Најмалиот животен век се дава на мажите. Во периодот од една до две недели тие се парат со женката, а потоа нивните роднини ги убиваат.