Материца кући мрав

Јули 2019

Видео: SLIVKI SHOW и МУРAВЬИ - [30 дней спустя] (Јули 2019).

Anonim

Целиот живот на колонијата на домашните мравки се врти околу матката. Таа не добива храна, не заштитува мравјалник, не отстранува ѓубре. Но, тоа е мравка-кралица на домашните мравки што поставува јајца и обезбедува постојано надополнување на семејството со нови членови.

Од нејзината благосостојба зависи способноста на колонијата да преживее и да го шири целиот вид. Затоа, матката на домашен мравка е главната единица на овој вид.

додади во листа на желби

Научно име на домашен мравник - фараонот. Во иднина овој термин понекогаш ќе го користиме.

Интересно е тоа што на матката со другите членови на колонијата од фараонот мравки се малку различни од оние на другите видови. Можеби затоа домашните мравки успеаја да се шират низ целиот свет побрзо и поцелосно од другите роднини.

Матка дома мравка: фотографии, опис, структурата на телото

Матка големина на домаќинството мравка за двапати поголем како работа на поединци и достигнува должина од 4-4, 5 мм. Бојата на нејзиното тело е темно кафеава со добро означени црвеникави завои на грбот на нејзиниот стомак. На фотографијата подолу јасно видливи овие елементи инсекти боја:

Во принцип, кралица мравка дома не изгледа само како работна копија на поединецот. Нејзиниот стомак е многу поголем во однос на главното тело, и како целина е поголем и помалку мобилен.

Најкарактеристичен матката разлика работник мравка - е зголемување на градите (вториот тело сегмент зад главата).Во работни поединци, градите се многу мали и не ја надминуваат големината на самата глава.

Матката, која веќе ја воспостави колонијата, нема крилја. Во мравјалник млади жени подготвени да оплодување, крилести и слабо се разликуваат од мажите. Во исто време, нивните лесни долги крилја не се особено потребни: фараонот мравки не летаат.

На сликата подолу покажува неколку крилести жени:

Совет

сите поединци кои работат во домот гнездо на мравки - жените не се во можност да се репродуцира. Затоа, прашањето "што изгледа како женски мравка" тешко има смисла.

Во другите видови на мравки се нарекува женски матката од моментот кога се напушта колонија и го основал свој. To мравка колонија поделба на матката не се создаде, и ова - на комплексноста на борбата против овие штетници.

На фотографијата подолу - кралица мравка дом опкружен со работа на поединци:

А малку биологија: како да се живее и што да јадат матката

Поголемиот дел од мравки во мравјалник еднаш годишно од pupae има голем број на способни за размножување жени и мажи кои во текот на т.н. лет. Оплодени женки тогаш не се вратил во својот дом колонија и ползи низ соседството и да се обиде да се најде место каде што ќе можат да се постават на нивниот прв јајца да расте и да работат поединци.

Веднаш по завршувањето на летниот женскиот отхапвам нивните крилја, добивање на дополнителни хранливи материи за организирање на нова населба.

Во куќата мравки, овој процес изгледа различно. Во нив машките постојано се присутни во колонија во мала количина. Работат мравки ги хранат, но генерално се однесуваат на нив "не многу почит", речиси како да се едноставни семе банки.

Ова е интересно

Во колонија на домашни мравки, само 10-15% од поединци се ангажирани во потрагата по храна и оставаат мравјалник. Останатите работници се занимаваат со сервисирање на женската и грижата за потомството. Значи оние инсекти кои понекогаш може да се види, на пример, во кујната - тоа е само мал дел од многу на број, кој се развива некаде блиску до дома …

се во можност да се одгледуваат жени се појавуваат во колонијата кога го достигне одредена таа големина. Тие се оплодени од машките и живеат и се репродуцираат овде. Значи, неколку стотина кралици можат да живеат во колонија на мравки. Тие не покажуваат непријателство едни кон други.

Интересно е да се

Експертите веруваат кога мал број на мравки во кралица колонија посипете ги јајцата со посебни феромони кои го блокираат сексуалниот развој на мравките. Од таквите процесирани јајца се изведуваат работните мравки. Кога колонијата станува преголема, матката едноставно нема доволно феромони, а необработените јајца се развиваат нормално. Значи природата предвидуваше развој на трудот на самиот почеток на развојот на мравјата и можноста за нејзин раст - кога ќе достигне одредена големина.

Кога мравките стануваат преполн со еден мравствен мравјалник, некои од нив се преместуваат во околните погодни места. Со ова се формира нова мравка: меѓу "татковината" и "колона" е поддржан од силна врска, матката може да се движи од една позиција во друга, мравки комуницираат храна.

На овој начин, супер-вишок се формира во голем број автономни ентитети. Уништи тоа е исклучително тешко: да го направите ова, ги најдете сите гнезда и ги убие сите кралици во нив.

На фотографијата подолу покажува миленичиња мравка кралица мравки за јајца:

Мравка кралицата живее до 12-15 години, одложување за својот живот повеќе од 500 000 јајца.Работните мравки ја хранат со храна или со нејзино јаже.

Големиот број на расплодни овци во колонијата, мравки работникот не се особено почитувана на секој од нив, дури и оној што го основал колонија: тие го надмине кралиците од гнездото во гнездото, па дури и може да го уништи оние што ги поставува премногу неколку јајца. Ова ја објаснува високата ефикасност на репродукцијата на домашните мравки.

репродукција и дома населба мравки: матката играат улога во животот на

За најголем дел, многу прагматичен и апарати за домаќинство мравка колонија матката дејствува како еден вид на јајце транспортер. Односот на работник мравки до него може да се спореди со став на фармерите на неговата крава: ја сакам, се грижи за неа, но во случај на смрт - секогаш има неколку млади резерва, а не катастрофа ќе се случи.

Колониите на мравките на фараонот можат да се делат со формирање на ново населба. Во овој случај, неколку кралици и неколку стотици работнички мравки се преместуваат на посебно, обично подготвено место за нова колонија.

Претставниците на една колонија не покажуваат непријателство кон своите соседи. Сепак, ваквиот збир на колонии треба да се разликува од дифузен мравјалник, дистрибуиран преку огромни области на мравка област.

Ова е интересно

Најголемата колонија фараон мравки која досега се истражуваше, има 340.000 работници. Вообичаеното население на мравјалник е 10-15 илјади поединци. Минимално доволно за да се осигура дека по катастрофата колонијата ја обнови својата сила - неколку десетици мравки.

Денес, феноменот на матката постоењето на мравки и нивниот поделба на касти привлекува голем број на научници од ethologists проучување на однесувањето на еволуционистите.Се верува дека токму таквата хиерархија во колонијата на мравки им дозволила да станат најразвиени, бројни и отпорни на природни катаклизми на група инсекти на планетата. Во активноста на мравјалник, многу е слично на активноста на рационалното битие, но во исто време, невозможно е да се направи аналогија помеѓу матката и некој орган во човечкото тело. Мравка е организмот од посебен вид, а матката во неа е коренот и главната репродуктивна компонента. И специфичноста на положбата на матката кај домашните мравки им овозможи да станат најчести видови на мравки на планетата.

Ентил одвнатре: забрзано 900 пати снимање